De mooiste duiklocaties in Midden-Amerika

De mooiste duiklocaties in Midden-Amerika

door Charlotte de Vries

Water dat zo helder is als glas, walvishaaien die weerspiegelen in het zonlicht, onderwatergrotten versierd met stalagmieten en stalactieten, en koraalriffen waar enorme kleurenpaletten van afspatten… Midden-Amerika leent zich als geen ander continent voor een waanzinnige duikvakantie.

Waar je heen moet? Dat weten wij. We hebben een enorme rondreis door Midden-Amerika gemaakt, op zoek naar de mooiste duiklocaties. We kunnen niet anders zeggen dan dat we compleet overdonderd raakten door de onderwaterwereld. Dit vonden wij de mooiste plekjes.

ZELF NAAR Mexico?

Bekijk alle 59 reizen naar Mexico

Isla del Coco, Costa Rica

Het kost anderhalve dag en een bootrit van 500 kilometer om Isla del Coco te bereiken vanaf Costa Rica, maar dat is het meer dan waard. Volgens veel duikexperts is Isla del Coco, het grootste onbewoonde eiland ter wereld, de mooiste plek waar ze ooit hebben gedoken.

Het vulkaaneiland is bedekt met een mantel van oerwoud en omsingeld door een kleurrijke onderwaterwereld. Je moet wel een ervaren duiker zijn om die magische wereld in te duiken: Isla del Coco staat bekend om de gigantische groepen hamerhaaien die eromheen zwemmen.

Cenotes, Mexico

Duiken in de onderwatergrot Cenotes in de jungle van Mexico is een heel andere ervaring dan duiken in de oceaan. Je voelt geen enkele stroming, nog geen golfje, en raakt overdonderd door een diepe stilte.

De eerste paar meter naar beneden bewonder je nog een gordijn van zonnestralen. Daarna slokt het donker je helemaal op. Met een zaklampje vind je een weg door een tunnel. Je komt uit in een enorme watergrot, versierd door stalactieten en stalagmieten.

The Blue Hole, Belize

Nabij Ambergris Caye in Belize vind je een gigantisch blauw gat midden in de zee. De cirkelvormige Blue Hole heeft een diameter van 300 meter en een diepte van 125 meter. Ooit was dit een kalksteengrot waarvan het dak later is ingestort.

De afdaling in de Blue Hole is surrealistisch. Je valt vrijuit in een peilloze diepte. Terwijl je opgeslokt raakt door het donker, zwemt er een eenzame haai aan je voorbij.

The Bay of Islands, Honduras

Dolfijnen, zeeschildpadden, verpleegsterhaaien, manta’s en walvishaaien zijn de vaste bezoekers van The Bay of Islands. Deze eilandengroep, bestaande uit Roatan, Utila en Guanaja, is omsingeld door het op één na grootste barrièrerif ter wereld.

Museo Subacuático de Arte, Mexico

En dan zijn we aangekomen bij de meest bijzondere duikplek in dit lijstje: het Museo Subacuático de Arte. Dit onderwatermuseum bestaat uit zo’n 500 levensgrote beelden die de wateren rondom Cancun, Isla Mujeres en Punta Nizuc een spookachtig karakter geven.

De Engelse beeldhouwer Jason deCaires is verantwoordelijk voor de monumentale beelden. Het materiaal waarmee hij ze maakte moet het koraalleven bevorderen. In 2009 zijn ze er geplaatst.

1.000 Steps, Bonaire

De trap naar het strand 1.000 Steps bestaat toch echt uit 67 treden. Maar met al je duikspullen aan lijken dat er wel duizend. Onderaan vind je een prachtig kiezelstrand en één van de mooiste duiklocaties van Midden-Amerika.

Vanaf het strand wandel je met al je duikspullen de zee in: het koraalrif ligt vlakbij en op slechts tien meter diepte. Door het kristalheldere water zie je regelmatig zeeschildpadden voorbij glijden en, als je geluk hebt, een rifhaai of dolfijn.

Hebben we je klaargestoomd om te gaan duiken in Midden-Amerika? Bekijk hier de mooiste aanbiedingen voor je rondreis door Midden-Amerika!

Fotocredits: John Voo |  joaomc12 | kozy and dan kitchens |  lawepw Pavel Yudaev | KoiQuestion | snorkelingdives

Reizen Mexico

Specialisten Mexico

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

MiddenAmerika.nl kenner
Sponsors