Pacaya Vulkaan Pacaya vulkaan

Pacaya Vulkaan

door Willeke van Doorn

Vanuit hoofdstad Guatemala-Stad zie je hem liggen: de Pacaya vulkaan, een van de meest actieve vulkanen van Guatemala. Klim naar de top van de Pacaya, rooster marshmallows boven het gloeiend hete vulkaanlandschap en geniet van het waanzinnige uitzicht bij de top.

De Pacaya vulkaan ligt op ongeveer een uur rijden van Antigua en op dertig kilometer buiten Guatemala-Stad. Hier krijg je tijdens je rondreis in Guatemala de kans om een van de meest actieve vulkanen van het land te beklimmen. De 2252 meter hoge vulkaan ligt in het Pacaya National Park en is een van de meest bezochte vulkanen van Guatemala.

ZELF NAAR Pacaya Vulkaan?

Bekijk alle 8 reizen naar Pacaya Vulkaan

Pacaya National Park

De Pacaya vulkaan in het gelijknamige nationale park is zo populair vanwege de vulkanische activiteit. Sinds de 16e eeuw telt de vulkaan 23 grote uitbarstingen en vooral na 1961 is er veel vulkanische activiteit waargenomen. Regelmatig stoot de Pacaya indrukwekkende aswolken en lavastromen uit.

De laatste grote uitbarstingen vonden plaats in 2010 en 2014. Vlak na die uitbarstingen was een beklimming van de vulkaan bijzonder spectaculair. Tijdens de hike naar de top zag je gloeiend hete rode lavastromen van de vulkaan afglijden.

Tours vanuit Antigua

Helaas is het inmiddels rustiger op de vulkaan en is de kans dat je lavastromen tegenkomt een stuk kleiner. Maar nog altijd is het beklimmen van de Pacaya vulkaan de moeite waard tijdens een vakantie in Guatemala. Vanuit Antigua worden twee keer per dag, 's ochtends en 's middags, tours georganiseerd naar Pacaya National Park.

Het voordeel van de ochtendtour is dat je in het daglicht de vulkaan beklimt en ook weer afdaalt. Ook het zicht is 's ochtends vaak beter. Maar wanneer je 's middags vertrekt, zie je een prachtige zonsondergang vanaf de top. Dan is het slim om een zaklamp mee te nemen, omdat de afdaling door het zachte, zwarte zand in het donker plaatsvindt.

Pacaya vulkaan beklimmen

De tour naar de top begint door een dichtbegroeid bos en neemt je daarna mee over het donkere vulkanische zand. Het lijkt wel een maanlandschap. Nog altijd is de grond boven de actieve vulkaan erg warm en loop je over gestold lava dat soms zo heet is dat je schoenzolen smelten en je marshmallows kunt roosteren.

Tijdens de meeste tours hike je niet helemaal naar de top van de Pacaya, omdat dit wegens de vulkanische activiteit vaak niet mogelijk is. Maar ook net onder de top wacht je een spectaculair uitzicht. Om je heen zie je de toppen van de omringende vulkanen, waaronder de 3760 meter hoge vulkaan Agua. Je vakantie in Guatemala, het land van de vulkanen, is niet compleet zonder er een te beklimmen!

Reizen Pacaya Vulkaan

Specialisten Guatemala

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

MiddenAmerika.nl kenner
Sponsors