Guatemala
8,3
8,6 Algemene ervaring
8,8 Beziens­waardigheden
8,5 Steden of plaatsen
8,8 Locals
7,3 Veilig
9,0 Natuur
6,5 Stranden
8,2 Klimaat

Guatemala

door Charlotte de Vries

Verscholen achter Guatemala's steile vulkanen en uitgestrekte regenwouden ligt het kloppende hart van de Mayawereld. Maar in Guatemala beperkt die wereld zich niet alleen tot tempelruïnes en verlaten steden. De Mayacultuur bruist hier nog in volle glorie. Nergens ter wereld leven nog zoveel rechtstreekse afstammelingen van de Maya's als in Guatemala.

Op de markt in Chichicastenango of de dorpjes rondom het Atitlánmeer, overal kom je de Mayacultuur tegen. Bezoek de handelaren in kleurige klederdracht in koloniaal Antigua. Bezichtig de prachtige ruïnes van de Mayastad in Tikal. Ontdek hier de mooiste bezienswaardigheden van Guatemala.

ZELF NAAR Guatemala?

Bekijk alle 19 reizen naar Guatemala

De mooiste bezienswaardigheden van Guatemala

De grootste trekpleister van Guatemala ligt helemaal in het noorden, middenin het dichtbegroeide oerwoud. Hier tekenen twee eeuwenoude piramidetempels de stadsruïne Tikal, waar vandaag alleen nog apen en toekans wonen.

Een autorit van bijna elf uur brengt je naar het Atitlánmeer in het zuiden. Traditionele Mayadorpjes en vulkanen omringen het oppervlak van 130 vierkante meter en geven de plek een geheimzinnige sfeer. Nabij ligt het bergdorp Chichicastenango, een belangrijke marktplaats voor de Maya's.

De Guatemalaanse natuur

Als je even wil bijkomen van je indrukwekkende reis door Guatemala, bezoek dan het natuurwonder Semuc Champey. Turquoise waterpoelen, suizende watervalletjes en een natuurlijke brug middenin het oerwoud. Dit paradijs is volgens velen het mooiste stukje Guatemala. Lig je liever aan het strand, put dan uit op het zwarte vulkaanstrand Moneterrico.

Leuke steden in Guatemala

Het kan nog wel eens lastig zijn om met de Guatemalanen te communiceren als je geen Spaans kunt. Maar wist je dat Guatemala de ideale plek is om Spaans te leren? Dit kan onder andere in hoofdstad Guatemala-Stad, vulkaanomringd Antigua en studentenstad Quetzaltenango.

Spaans komt je goed te pas wanneer je over de rivier Río Dulce naar het afgelegen stadje Lívingston vaart. Een mengeling van Afrikanen, afstammelingen van kolonisten en Maya's wonen hier aan de Caribische kust. Een bezoekje aan dit dorp maakt je reis door Guatemala onvergetelijk.

Hoe reis ik van A naar B?

Voor korte afstanden binnen steden en dorpen zijn tuk-tuks en lokale bussen vaak handig en betaalbaar. Voor langere afstanden tussen steden bieden de zogenaamde "chicken buses" een kleurrijke en goedkope optie, hoewel ze soms druk en langzaam kunnen zijn. Voor meer comfort en snelheid kun je kiezen voor shuttlebussen of privétaxi's. Daarnaast zijn binnenlandse vluchten beschikbaar voor langere afstanden, vooral naar afgelegen bestemmingen zoals Tikal. 

Reizen Guatemala

Meer Guatemala

Reviews Guatemala

Guatemala (bezocht in maart 2019)

Review geschreven door Anniek Achterberg op 18 november 2019

Een fantastisch land, waar je de authenticiteit nog echt kan vinden en de mensen met trots hun cultuur en natuur delen met de toeristen. Het land heeft alles: mooie steden, een jungle, historische gebouwen en genoeg vulkanen!

8,1
9 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
10 Locals
7 Veilig
8 Natuur
5 Stranden
7 Klimaat
Ultieme tip: Een absolute aanrader is het beklimmen van een vulkaan! Wat een beleving is dat!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Guatemala (bezocht in november 2019)

Review geschreven door Laurie Breuer op 18 november 2019

Guatemala Is fantastisch. Heel divers, vulkanen, meren, natuurlijke poelen en Maya ruïnes. Guatemala heeft het allemaal. Daarnaast is het een erg betaalbaar land dus erg prettig om doorheen te reizen. Alles is goed bereikbaar met de bus.

8,6
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
7 Locals
8 Veilig
9 Natuur
nvt Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Guatemala

 • betaalbaar
Ultieme tip: Doe de Acatanango hike.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Fantastische Guatemala (bezocht in januari 2018)

Review geschreven door Sharon de Keijzer op 17 november 2019

Guatemala is een fantastisch land! Wij zijn inmiddels twee keer geweest. Het heeft ontzettend veel te bieden. Cultuur, natuur, ontzettend lieve mensen en geweldige reisroutes. Ons hoogtepunt was het beklimmen van de Acatenango Vulkaan en het verblijf in een gastgezin tijdens een Spaanse cursus.

8,4
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
9 Locals
7 Veilig
9 Natuur
nvt Stranden
8 Klimaat
Ultieme tip: Het beklimmen van Acatenango Vulkaan. Must-Do in Guata!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Reizen en Spaanse taal ophalen in Guatemala (bezocht in november 2010)

Review geschreven door Silvy Winter op 23 november 2018

In 2006 dit land al voor 2 maanden bezocht om vrijwilligerswerk te doen en dagelijks Spaanse lessen te volgen. In 2010 met mijn net afgestudeerde dochter en echtgenoot opnieuw bezocht. Als cadeau maar ook om hen deelgenoot te maken van al het moois in dit land.

Pluspunten Guatemala

 • mooie plaatsen bezoeken zoals bijv. flores en Tikal
 • Livingston
 • Rio dulce
 • strand van Monterrico
 • chichicastenango

Minpunten Guatemala

 • veel bedelaars.
Ultieme tip: Ga hier Spaans studeren of bijspijkeren. Dit is de echte Spaanse taal. En geniet van al het moois.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Turtle egg hachery (bezocht in oktober 2018)

Review geschreven door Melissa Van de Pieterman op 21 november 2018

Guatemala is een fantastisch land met de meeste vriendelijke mensen die ik ooit ben tegengekomen. Van guatemala city naar de kust, terug naar het midden van het land en verder naar boven om
vervolgende belize in te rijden. Ik heb genoten van de tijd en zou Guatemala zeker aanraden bij iedereen!

9,3
8 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
10 Steden of plaatsen
10 Locals
9 Veilig
10 Natuur
9 Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Guatemala

 • Locals
 • Food

Minpunten Guatemala

 • Lange reistijd
Ultieme tip: Reis niet te gehaast en bezoek ook een minder toeristische stad of dorp. Op deze manier raak je snel in contact met de lokalen mensen en zij zijn echt fantastisch.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Indrukwekkend (bezocht in oktober 2018)

Review geschreven door Erika Kragt op 18 november 2018

Ik heb een fantastische reis gehad. Bijna onbeschrijfelijk mooi. Veel gezien, gedaan. Heel mooi, maar soms ook heel schrijnend. Maar hoe mooi kan het zijn dat een kind zo blij kan zijn met een eenvoudige pop en bellenblaas.

8,0
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
8 Locals
6 Veilig
10 Natuur
nvt Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Guatemala

 • mooie mensen
 • prachtige natuur

Minpunten Guatemala

 • slechte wegen
 • tijd is relatief
Ultieme tip: Ga met ervaren mensen op pad!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Beklim een vulkaan in Guatemala. (bezocht in december 2016)

Review geschreven door Astrid Owens op 16 november 2018

Gereisd door Guatemala. Heel mooi land, vooral de ongerepte natuur. Een absolute aanrader is het beklimmen van de zustervulkaan van de vulkaan Fuego in de buurt van Antigua. De tocht is loodzwaar maar prachtig. Je loopt door verschillende landschappen steeds verder deze (inactieve) vulkaan op. Na een hele dag lopen wordt je beloond met een adembenemend uitzicht op één van de meest frequent uitbarstende vulkanen ter wereld, Fuego. Je slaap boven op de zustervulkaan in een tentje en kunt de hele nacht genieten van de vuurspuwende Fuego. s'Ochtends wordt je wakker boven de wolken en kun je een prachtige zonsopgang boven de bergen ervaren. Fuego heeft dit jaar (2018) helaas een grote uitbarsting gehad waardoor het momenteel waarschijnlijk even niet veilig is dit te doen, hopelijk in de toekomst weer.

Minpunten Guatemala

 • Veiligheid
Ultieme tip: Beklim Fuego (zodra dit weer veilig is).
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Guatemala (bezocht in juni 2017)

Review geschreven door Eline Van de Ven op 16 november 2018

Antigua is een stadje niet ver van Guatemala Stad vandaan en is de ideale bestemming om jouw reis in Guatemala te beginnen! Gekleurde koloniale huizen, karakteristieke kerken, ruïnes en Guatemalanen in lokale kledingdracht typeren dit stadje. Antigua is omringd door bergen wat (vooral in de ochtend) voor een adembenemende uitzicht zorgt. Antigua is dan ook terecht opgenomen op de Werelderfgoedlijst van het UNESCO.

Ultieme tip: Fridas. Dit Mexicaanse restaurant / cocktailbar heeft een enorm relaxte sfeer en een hip interieur.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen

Guatemala, land van uitersten (bezocht in oktober 2017)

Review geschreven door Regina Kucher op 11 november 2018

Wat een supergaaf land. Het is echt een land van uitersten, van Guatemala stad wat echt gigantisch groot en overbevolkt is, tot aan vulkanen in het binnenland en de Caribische kust met palmbomen.
Guatemala stad zou ik zsm weer weg gaan, maar het nabij gelegen Antigua is super leuk. Verder is het een land met heel diverse klimaten en landschappen. Voor mijn gevoeld hebben we alle mogelijke opties gezien in twee weken tijd. Een highlight is wel Tikal. Dat is een van de grootste Maya ruïnes ter wereld, en fantastisch mooi. Je kijkt je ogen uit!

Pluspunten Guatemala

 • Betaalbaar
 • Veilig

Minpunten Guatemala

 • Guatemala Stad is gevaarlijk.
Ultieme tip: Zonsopkomst in Tikal. Dat moet je speciaal regelen. Om half drie je bed uit, in het donker hiken door een bos vol apen, een tempel beklimmen, en dan boven de bomen de zonsopgang.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Authentiek guatemala (bezocht in juli 2017)

Review geschreven door Leonie Nuijens op 20 november 2017

Wij hebben een rondreis gemaakt door midden Amerika, met voor mij als verassende hoogtepunt: Guatemala. Naast dat de mensen erg vriendelijk en behulpzaam zijn valt er veel te beleven. Zo kun je van dichtbij zien hoe de maja's geleefd hebben, kun je van dichtbij een actieve vulkaan beklimmen en fantastische wandelingen maken door de jungle en authentieke steden. Gaan dus!

7,6
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
9 Locals
7 Veilig
7 Natuur
5 Stranden
7 Klimaat

Pluspunten Guatemala

 • goedkoop
 • lekker eten
 • actieve outdoor mogelijkheden
 • mooi weer
 • vriendelijke mensen

Minpunten Guatemala

 • slechte wegen
 • openbaar vervoer
Ultieme tip: Beklim de vulkaan bij antigua en slaap bovenop de vulkaan om het gedonder van dichtbij mee te maken.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Hike Acatenango (bezocht in oktober 2017)

Review geschreven door Robin Fekkes op 20 november 2017

Wanneer je door centraal Amerika reist, mag je dit land niet overslaan! Het heeft zoveel te bieden! Ik heb alleen het zuiden van Guatemala gezien, maar wat ik heb gezien was zo gaaf. Lago Atitlan bijvoorbeeld, een prachtig meer omringd met vulkanen of de gezellige stad Antigua. Het hoogtepunt was toch wel de hike naar de top van de vulkaan Acatenango! Het uitzicht boven is adembenemend en je hebt kans om de actieve vulkaan Fuego van dichtbij te zien! Spectaculair wanneer je de erupties van deze vulkaan bij nacht ziet! Het lava zie je letterlijk omhoog schieten! Echter moet je er wel rekening mee houden dat dit land wel een stuk duurder is dan Mexico. Ook een aanrader om Spaanse lessen te volgen in de stad Xela!

Pluspunten Guatemala

 • spaanselessen in Xela
 • natuur
 • historie
 • vulkanen

Minpunten Guatemala

 • duurder dan vb. mexico
Ultieme tip: Hike de top van de vulkaan Acatenango!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

spontaan gaan (bezocht in december 2011)

Review geschreven door robert somers op 19 november 2017

Nou Guatamala is gewoon een top land zeker als je wat freaky instelling hebt bv Attitlan is fantastisch rondom het meer is voor elk wat wils. Ene dorpje is toeristisch andere is weer zweverig met allemaal yoga bedoelingen en zo volgende dorpje is weer volledig op uitgaansleven gericht en ga zo maar door. De onderlinge verbinding tussen al dorpjes geschied met bootje met de vriendelijkste mensen op deze aardkloot. Deze foto is gemaakt in Flores en ja daar moet je geweest zijn want woorden schieten me tekort. Guatamala is gewoon een vet land mooie natuur vriendelijke mensen. Goedkoop wat wil je nog meer toch oh ja ze hebben ook fatsoenlijk bier.

Ultieme tip: Vermijd Guatamala, city Flores is the place to be ......
Aangeraden voor: Backpackers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Roundtrip Guatemala (bezocht in september 2017)

Review geschreven door Juul Hesselberth op 15 november 2017

De ronde die ik gemaakt heb is begonnen in Antigua. Een hele mooie stad, maar wel enigszins toeristisch. Vervolgens heb ik mijn reis vervolgd naar Lake Atitlan. Zeker een aanrader; prachtige uitzichten en even echt ontspannen aan misschien wel het mooiste meer dat je ooit gaat zien. In Xela (of quetzaltenango) heb ik mijn reis doorgezet. Een stadje in de highlands waar je een beter beeld krijgt van het 'echte' Guatemalaanse leven.
Met het openbaar vervoer vervolgens naar Lanquin gegaan, een reis van ongeveer 12 uur. Helemaal niet erg, want je wordt constant omringd door hele mooie landschappen. Lanquin heeft een oneindige grot, die zeker het bezoeken waard is. Daarnaast de toeristische trekpleister Semuc Champey vooral niet overslaan.
Na Semuc Champey ben ik doorgegaan naar Livingston. Wat mooi was, maar niet heel erg bijzonder. Het was vooral leuk om iets van de Carribean mee te krijgen. Maar dan zou ik je aanraden Belize mee te pakken.

7,3
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
7 Steden of plaatsen
7 Locals
7 Veilig
8 Natuur
5 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Guatemala

 • traditionele kledij

Minpunten Guatemala

 • prijziger dan verwacht
Ultieme tip: De grotten van Lanquin. De meeste mensen gaan alleen naar de grot in Semuc Champey terwijl de grot van Lanquin misschien wel mooier is.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Acatenango nachtwandeling (bezocht in oktober 2016)

Review geschreven door Richard Verhaagen op 12 november 2017

Ik reed met de reisorganisatie G-Adventures de snelste weg van Costa Rica naar Mexico. We zijn ongeveer 4/5 dagen in Guatemala geweest. Daar heb ik geen slechte dingen ervaren. We zagen alleen de goede kant en we houden hiervan!
In Guatemala was een vrouw van ergens in de 90, ze had sigaren gerold sinds haar veertiende. We hadden een goede kijk in het lokale leven en het was inspirerend om te zien.

8,7
9 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
10 Locals
7 Veilig
10 Natuur
nvt Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Guatemala

 • mooi dorp
 • rijke geschiedenis

Minpunten Guatemala

 • gevaarlijk in de nacht
Ultieme tip: Ik raad de Acatenango nachtwandeling absoluut aan! Je hebt de hele nacht om de vulkaan te zien. Precies elk uur vliegt er wat lavasteen honderd meter de lucht in.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Het land (bezocht in juli 2017)

Review geschreven door Rens Bahler op 12 november 2017

Guatemala, het land met vele mogelijkheden. Van vulkanen beklimmen tot rust en de jungle en maya's. Vele rustige plekken, mooie steden, uit koloniale tijden of afstammend van de maya's. Cultuur en natuur genoeg.

Pluspunten Guatemala

 • betaalbaar
 • actief
 • natuur
 • cultuur

Minpunten Guatemala

 • veel toeristen
 • wegen slecht onderhouden
Ultieme tip: Beklim acatenango. Een actieve vulkaan met prachtige uitzichten en kans op lava.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Guatemala heeft alles voor iedereen! (bezocht in november 2014)

Review geschreven door Bas Alferink op 12 november 2017

Guatemala is heel veelzijdig, want het het heeft super mooie natuur, een warme bevolking, mooie architectuur en rijke geschiedenis. Het land is ook makkelijk te bereizen. Het land is ook geschikt voor iedereen of je dus alleen reist of met het gezin, dit land heeft iedereen wat te bieden.

8,4
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
9 Locals
8 Veilig
8 Natuur
7 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Guatemala

 • het is makkelijk reizen
 • warme bevolking
 • rijke geschiedenis

Minpunten Guatemala

 • het is geen goedkoop land
Ultieme tip: Tikal, echt super mooi en groot te midden van mooie natuur of ga je liever voor de mooie stad Antigua. Excursie na de werkplaats van stadsbussen of school in de achterstandswijken.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Go now to Guatemala (bezocht in maart 2017)

Review geschreven door Laurens Coolsen op 08 november 2017

Guatemala is een land wat in opkomst is. Nog vrij ontoeristisch maar de schoonheid van het land is ongekend. Maya ruines, vuurspuwende vulkanen, helsblauwe meren en een prachtige bevolking. Als je in de verlegenheid bent, doen! Het was onze highlight van Centraal America.

8,7
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
9 Locals
8 Veilig
10 Natuur
nvt Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Guatemala

 • aardige locals
 • prachtige vulkanen
 • goed bereisbaar
 • Tikal
Ultieme tip: Ga naar Lake Atitlan en vindt de meest waanzinnige AirBnB nabij San Marcos op 15 min loopafstand. Houten huisje, eigen dock, geen elektriciteit, make your own bonfire, 1000 sterren

Kleurig Guatemala! (bezocht in juli 2015)

Review geschreven door Sacha Heuving op 08 november 2017

In Guatemala is erg veel te zien, mooie natuur zoals natuurlijke waterbaden, historie (maya ruïnes) en veel cultuur: de mensen in klederdracht, ceremonies en heilige plekken. Het reizen in Guatemala met het openbaar vervoer is een hele uitdaging: lange lange ritten in overvolle, slechte busjes. Het is af en toe afzien maar levert ook erg leuke gesprekken op met locals, die de beste tips hebben!

8,1
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
9 Locals
7 Veilig
8 Natuur
5 Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Guatemala

 • aardige mensen
 • historie
 • cultuur
 • natuur

Minpunten Guatemala

 • openbaar vervoer is afzien
 • lange ritten in slechte bussen
Ultieme tip: Semuv Champey, Fuentes Georginas, Nebaj, Quetzaltenang0.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Lago Aititlan (bezocht in juli 2015)

Review geschreven door Sacha Heuving op 06 november 2017

Lago Aititlan is een meer met meerdere vulkanen eromheen. Het is een toeristische plek dus er is veel te doen, restaurants etc. Rondom het meer zijn ook meerdere kleine dorpjes die minder drukbezocht zijn. Je ziet er veel mensen in klederdracht lopen. De markt van Solola is erg aan te bevelen, een markt waar de locale mensen hun inkopen doen.

8,1
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
9 Locals
7 Veilig
8 Natuur
5 Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Guatemala

 • Aardige mensen
 • cultuur
 • historie

Minpunten Guatemala

 • openbaar vervoer is afzien
Ultieme tip: Semuc Champey, Fuentes Georginas, Nebaj, Quetzaltenango
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Fantastisch (bezocht in april 2010)

Review geschreven door Sabine Broekema op 05 november 2017

Fantastisch land, gastvrije mensen, groene natuur en mooie landschappen! Drie maanden reizen door Guatemala is makkelijk ter plekken te regelen allemaal! Probeer wel de adviezen van de locals te volgen en let op wat je doet, met helaas soms je ogen in je achterhoofd.

Pluspunten Guatemala

 • Betaalbaar
 • gastvrij

Minpunten Guatemala

 • criminaliteit
Ultieme tip: Boek alleen je eerste (paar) nachten voor verblijf en de rest kun je er ter plekken regelen.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Specialisten Guatemala

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Curaçao kenner
Sponsors