Feesten: Día de los Muertos

Feesten: Día de los Muertos

door Eveline Gillot

Eveline Gillot is journalist, 24 jaar oud en woonde ruim twee jaar in Mexico. Voorgenomen alleen 'een beetje te reizen' in Mexico, werd ze onverwacht verliefd op de mensen, de cultuur en de diversiteit van de omgeving. Aan MiddenAmerika.nl vertelt ze over een van de belangrijkste feesten van Mexico: Día de los Muertos.

'Día de los Muertos' ofwel 'Dag van de Doden' is een feestdag. Waar in tegenstelling tot de meeste culturen in de wereld de dood wordt gevreesd, is de dood niet per se iets om over te rouwen in Mexico. Om de dood wordt gelachen, de dood wordt gevierd en de doden worden geëerd. En op 2 november staat men nog eens extra stil bij verloren geliefden en aanverwanten.

ZELF NAAR Mexico?

Bekijk alle 59 reizen naar Mexico

Altaar met tequila

De meeste Mexicanen vieren 'Día de los Muertos' in de beslotenheid van hun huis, met familie. Vrijwel elk Mexicaans gezin maakt in de woonkamer een plaats vrij voor een altaar. Dat kan elk jaar voor dezelfde persoon zijn, of voor steeds verschillende verloren familieleden.

Elk altaar wordt afgestemd op de voorkeuren van de persoon zaliger, bijvoorbeeld opa. Als opa vroeger rookte en dagelijks een tequilaatje wegtikte, dan zorgt de familie ervoor dat deze artikelen niet op het altaar ontbreken. Voor dode kinderen zet men vaak snoep neer, een glas cola of speelgoed.

Dansen op het kerkhof

Volgens het geloof dalen 's nachts de gestorven familieleden af naar aarde om van hun altaar genieten. Op ieder altaar, voor wie dan ook, staat altijd een glas water omdat verondersteld wordt dat de gestorvene dorstig is na zo'n periode in de hemel. Een kopje zout moet de kwade geesten afweren.

De dag wordt niet alleen maar thuis gevierd. Op ieder kerkhof in Mexico wordt in de nacht van 1 op 2 november gefeest. Er wordt gezongen, gegeten en gedanst op de graven. In de ijdele hoop een glimp van hun verloren geliefden op te vangen. In de grote steden zijn altijd feesten en op de hoofdpleinen. Op de plazas worden immense altaars opgezet, meestal voor overleden beroemdheden of gestorven politici.

Dodenbrood

Día de los Muertos is een eeuwenoude gewoonte van ver voor de Spaanse overheersing. Het zijn de Azteken die twee tot drieduizend jaar geleden de doden al vereerden. Na de komst van de katholieke kerk is de gewoonte wat aangepast, maar heeft haar originele filosofie nooit verloren. Día de los Muertos heeft dus helemaal niets met het Amerikaanse Halloween te maken.

Voor Mexicanen is Día de los Muertos vooral mooi en liefdevol. Gevierd met typische gerechten als het zoete brood 'pan de muerto' of gesuikerde pompoen. Op zo'n bijzondere manier stilstaan bij onze gestorven geliefden, daar mogen wij in Nederland best een beetje jaloers op zijn.

Reizen Mexico

Specialisten Mexico

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

MiddenAmerika.nl kenner
Sponsors