Antigua
8,5
9,2 Algemene ervaring
8,5 Beziens­waardigheden
7,8 Locals
9,2 Restaurants
7,8 Veiligheid
10,0 Stranden

Antigua

door Niels Posthumus

Antigua was ooit de hoofdstad van de Spaanse koloniën in Midden-Amerika. Je ziet het nog in de imposante koloniale panden. Velen zijn echter deels verwoest door de aardbevingen.

Zwakgele lampen verlichten 's nachts de koloniale panden aan de klinkerstraatjes van Antigua, op een uurtje rijden van Guatemala Stad. De heldere pastelkleuren van de bepleisterde huisjes zijn in het licht nog net te ontwaren. Op de achtergrond is in het donker nog net de kegelvorming contour van de Agua vulkaan zichtbaar.

ZELF NAAR Antigua?

Bekijk alle 20 reizen naar Antigua

Santiago de los Cabballeros

Antigua is waarschijnlijk de bekendste plaats in Guatemala. Het stadje wordt alom geprezen om haar romantische sfeer. Om haar prachtig geconserveerde barokke architectuur. Om haar ongeëvenaarde ligging tussen drie machtige vulkanen.

Het is niet verwonderlijk dat Spanje in 1543 besloot op juist deze plek de hoofdstad te bouwen voor haar Midden-Amerikaanse koloniën. De Spanjaarden noemden de stad Santiago de los Caballeros.

Maar schone schijn bleek te bedriegen. De plek tussen de vulkanen bleek gevaarlijk terrein. Lavastromen en overstromingen wisten de stad gemakkelijk te vinden. Een hele serie aardbevingen verwoestte de stad rond 1773, nagenoeg tot aan de laatste steen.

Ruïnes

In 1776 verhuisde de Spaanse overheid haar bestuurscentra daarom naar de nabijgelegen, maar veel veiliger Shrine vallei. Guatemala Stad, de nieuwe hoofdstad, was geboren. Santiago werd omgedoopt tot La Antigua Guatemala, het oude Guatemala. In het kort: Antigua.

Niet iedereen verliet de stad. De achterblijvers herbouwden Antigua langzaam met behoud van het oude stadskarakter. Sommige ruïnes bleven staan. Zij vonden hun natuurlijke plek tussen de nieuwe, robuuste koloniale panden.

Ze vonden een nieuwe bestemming als monument. Een herinnering aan de verwoestende kracht van de natuur. Of ze werden omgesleuteld tot hotel, zoals de ruïnes van Casa Santo Domingo.

Sinds 1979 staat Antigua op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Maar wat verwacht je ook van een stad waar zelfs de Burger King huist in een monumentaal pand.

Parque Central

Antigua is overzichtelijk. Het stadje is met 30.000 inwoners niet groot. Parque Central is het centrale punt. De fontein in het midden is de belangrijkste ontmoetingsplek van de stad.

Het oudste bouwwerk aan het plein is de kathedraal aan de oostzijde, de Catedral de Santiago. Aardbevingen verwoestten echter grote delen van de kerk. Het barokke interieur heeft daardoor behoorlijk aan grandeur ingeleverd.

En zo is het met veel gebouwen aan het plein. Van het Palacio de los Capitones, tot het jaar 1776 het Spaanse regeringscentrum voor Midden-Amerika, is zelfs alleen nog de façade origineel. Het achterliggende gebouw aan de zuidzijde van het Parque Central is meerdere malen herbouwd.

Taalscholen

Antigua is vrij toeristisch. Dit maakte de stad voor Guatemalteekse begrippen erg rijk. Toch is de atmosfeer in de stad rustig. Antigua is niet schreeuwerig. Neonreclame is verboden.

Antigua is ook geen echte partytown, ondanks de aanwezigheid van voldoende barretjes, restaurants en een paar discotheken. De meeste bezoekers in Antigua komen om Spaans te leren op één van 75 scholen. Of om de vulkanen in de omgeving te beklimmen.

Slechts in de week rond Pasen verandert de voortkabbelende sfeer radicaal. Dan barst de stad plotsklaps uit zijn voegen. De Paasviering in Antigua is de uitbundigste van het westelijk halfrond. Een hotel reserveren kun je voor deze periode dan ook beter op zijn minst vier maanden van tevoren.

Wat is er te doen in Antigua?

 • Antigua is een goede plek om Spaans te leren in Guatemala. Er zitten vele talenscholen en er zijn genoeg buitenlandse studenten. De stad zelf is daardoor vrij modern geworden met koffietentjes, bagelshopjes en discotheken. Hier moet je wel van houden.
 • Ga naar de actieve Pacaya vulkaan begin aan de klim. Boven in de mist zie je alleen zwart lavastreen als je wat hoort pruttelen. Opeens sta je op nog geen honderd meter van stromend magma verwijderd.
 • Bezoek de markt van Antigua. Hier vind je honderden kraampjes op een rij waar je de gekste dingen koopt. In het hart van de markt vind je het eten, waar de heerlijkste hapjes kunt krijgen.
 • Wil je de omgeving op een andere manier verkennen? Huur dan een paar voor een dag en trek eropuit. Fietsen kan natuurlijk ook.
 • De leukste week om naar Antigua te reizen is tijdens Semana Santa, de week voor Pasen. In deze week worden de straten versierd, zijn er optochten en wordt de hele stad kleurig, fleurig en vol bloemen.

Reizen Antigua

Meer Antigua

Reviews Antigua

Antigua (bezocht in juli 2019)

Review geschreven door Katja Hakze op 03 december 2019

Antigua is een kleine maar mooie stad. Het is een Unesco werelderfgoed stad met veel koloniale gebouwen. Erg leuk omte bezoeken maar meer dan 3 dagen zou ik hier niet door brengen, dan heb je alles wel gezien .

Pluspunten Antigua

 • betaalbaar
 • erfgoed
 • authentiek

Minpunten Antigua

 • klein
Ultieme tip: de ultieme tip is het busstation van Antigua .Hier kun je dechicken busses goed zien en fotograferen
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Werelderfgoed tussen vulkanen (bezocht in april 2019)

Review geschreven door Jan-Willem Van de Kolk op 17 november 2019

Antigua is de voormalige hoofdstad van Guatemala en Unesco-werelderfgoed. Een authentiek Spaans koloniaal stadje gelegen op 1500 meter hoogte tussen vulkanen. Ideaal qua temperatuur en ook veilig. Veel monumenten, veel groen en levendigheid. Een must voor iedereen die Midden-Amerika wil leren kennen.

8,2
9 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Locals
9 Restaurants
7 Veiligheid

Pluspunten Antigua

 • authentiek
 • prima overnachtingsmogelijkheden
 • veel impressies

Minpunten Antigua

 • de straatkeitjes liggen schots en scheef
 • de authentieke bussen rijden op diesel
Ultieme tip: Ga in april tijdens Samana Santa, de religieuze feestweek. Zeer kleurrijk, veel traditioneel geklede Guatemateken met elke dag processies rond de vele kerken. Je komt ogen tekort.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Antigua een stad met prachtige uitzichten. Kleine straatje en altijd lente (bezocht in augustus 2018)

Review geschreven door Nelleke de Groot op 11 november 2018

Antigua guatamala is een goede start voor je reis om te bekomen van je vliegreis en kennis te maken met de maya cultuur. Avonds verandert Antigua in een gezellig stadje dat bruist. Er is veel te doen.

Ultieme tip: Beklim de pacaya vulkaan
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Cultuurliefhebbers

Trans Midden-Amerika (bezocht in oktober 2017)

Review geschreven door Ricky Mennen op 17 december 2017

Reis langs de Trans Amerikaweg, een speciale reis met meerdere hoogtepunten zowel in Costa Rica - Nicaragua - El Salvador - Honduras - Belice en Guatemala met alle grensovergangen waar je mee te maken had, prachtige natuur en de Maya-ruïnes.

Ultieme tip: Cerro de la Cruz

Antigua, mooie stad (bezocht in november 2017)

Review geschreven door Ricky Mennen op 17 december 2017

Antigua, een prachtige plaats om in rond te lopen en alle mooie dingen van Antigua te zien, het allermooiste was de zonsondergang toen de lucht boven Antigua en de vulkaan mooi rood kleurde,
daar heb ik ontzettend van genoten

Pluspunten Antigua

 • aardige locals
Ultieme tip: Cerro de la Cruz prachtig uitzicht over Antigua

Antigua als einde van je reis (bezocht in oktober 2017)

Review geschreven door Seline Hoogland op 25 november 2017

De laatste dagen van mijn reis doorgebracht in Antigua, wat een heerlijke stad! Lieve mensen, genoeg te doen en lekkere restaurants en leuke winkeltjes! Fernando's heeft de beste koffie in de stad en vergeet niet naar musea de jade te gaan!

10,0
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Locals
10 Restaurants
10 Veiligheid
nvt Stranden
Ultieme tip: Fernando's voor de heerlijkste koffie
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

zelfstandige reis door Antigua (bezocht in juli 2017)

Review geschreven door Kelly van Dijk op 14 november 2017

Een onwijs leuk, klein en schattig stadje om een paar dagen te verblijven. Met wat kleine barretjes ook savonds een leuke bestemming. Toen ik er was waren er overdag ook verschillende activiteiten en zijn er tot 's avonds laat kleine eetkarretjes te vinden.
Zorg er hier wel voor dat je een verblijfplaats hebt geboekt, ter plekke is het lastig te regelen!

7,2
8 Algemene ervaring
7 Beziens­waardigheden
6 Locals
9 Restaurants
6 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Antigua

 • cultureel
 • gezellig
 • mooi

Minpunten Antigua

 • veiligheid
 • prijzen
Ultieme tip: Het Cucuruchos Boutique Hostel is een echte aanrader! Mooie slaapzalen met gordijntjes bij je bed. Incl bergruimte om je Backpack te stallen tijdens je vulkaan beklimming.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Paradijs Antigua (bezocht in februari 2017)

Review geschreven door Anne-Miek van Houtum op 12 november 2017

Wij waren in Antigua met gezin met oudere kinderen. Echt een geweldig land. Vooral de stranden zijn er top! Maar het prachtigste strand is toch wel op Dickenson Bay. Ook zijn de mensen erg vriendelijk.

9,0
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
8 Locals
8 Restaurants
8 Veiligheid
10 Stranden

Pluspunten Antigua

 • paradijs
 • klimaat
 • stranden
Ultieme tip: Als je van het mooiste strand wil genieten, dan moet je naar Dickenson bay gaan
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Antigua bevat alle kleuren. (bezocht in september 2017)

Review geschreven door Martijn Rosman op 12 november 2017

Wauw, wat en kleuren heeft Antigua. De mensen zijn prachtig en onwijs vriendelijk. Er is heel veel moois te doen, zoals de koffie plantages, de macademia plantages en de vele vulkanen. Daarnaast moet de markt niet ontbreken tijdens je bezoek.

Pluspunten Antigua

 • locals respecteren je basis spaans
 • goedkoop
 • prachtige kleuren
 • prachtige mensen

Minpunten Antigua

 • Afval
 • Gevaar met openbaar vervoer
 • Bedelaars
Ultieme tip: Mijn ultieme tip voor Antigua is de tweedaagse trip op de Volcano Acatenango. Slapen op de vulkaan en de prachtige actieve Volcano Fuego zien.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Tover een glimlach! (bezocht in december 2016)

Review geschreven door Marianne Karstens op 22 april 2017

Al twee jaar op rij bezoek ik Guatemala en in het bijzonder Antigua om mijn dierbare vrienden op te zoeken die daar wonen. Al bijna tien jaar zorgen zij met hun stichting Tess Unlimited voor een glimlach op de gezichtjes van honderden kinderen geboren met schisis. We bespreken dan in onze inmiddels befaamde Earth Lodge sessies de belangrijkste ontwikkelingen voor het komende jaar. Earth Lodge is een prachtige plek, diep in het omliggende gebergte van Antigua, met heerlijk eten, chillzones en geweldig uitzicht. Naast de missie van de stichting is eten mijn professionele passie. In Antigua heb ik mijn hart opgehaald en de meest heerlijke dingen gegeten en prachtige concepten gezien, mijn top 3:
- Fridas: heerlijk eten, goede cocktails, een aantrekkelijke sfeer en aankleding. Get to know Frida!
- Luna de Miel: mjam mjam lekkerste crêpes ever en een prachtig en comfortabel dakterras.
- Caoba Farm: iets buiten het centrum ligt een prachtige biologische farm, met een winkel en heerlijk eten die je in de tuin kunt nuttigen. Wie wordt er nou niet gelukkig van een oase van groen, gezond en lekker eten?
Antigua is the place to be!

8,8
9 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
9 Locals
10 Restaurants
8 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Antigua

 • Mooi
 • compact
 • vriendelijk

Minpunten Antigua

 • ?
Ultieme tip: De meest ultieme tips heb ik al gedeeld, maar er is zo veel meer! Voor een luxe ervaring: de zondags brunch bij Santo Domingo.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Cultuurliefhebbers

Warme douches in Antigua (bezocht in juli 2015)

Review geschreven door Margje Hoogland op 24 april 2016

Na mijn stage in Nicaragua reisde ik door naar Guatemala. Antigua was mijn eerste bestemming en ik vond het er heerlijk. Na een half jaar koud douchen, kon dit in Antigua eindelijk weer warm. Dat was een ultiem geluksmoment. Ik heb in meerdere hostels geslapen en eigenlijk waren ze allemaal fijn. Hostel Yellow House is een aanrader vanwege het heerlijke ontbijt dat ze serveren. Verder is het eten in Antigua ook goed, heel lokaal of juist internationaal. Ik at er de lekkerste en goedkoopste sandwich ooit, ik ben alleen vergeten hoe het restaurantje heet. En ik vond er Nederlandse komijnekaas, dat was na een half jaar zonder kaas nog bijna beter dan de warme douche.
Verder vond ik het een heerlijke stad om in rond te slenteren. Ik liep langs alle oude kerk ruïnes die de stad rijk is en klom naar het uitkijkpunt over de stad, waar je zelfs uitzicht had op de actieve vulkaan Fuego. Verder liep ik wat over de lokale marktjes, waar ik alleen al blij werd van alle kleuren van de geweven kleden. Na al het slenteren plofte ik neer op het centrale plein, waar ik verse mango en papaya kocht en mijn ogen uitkeek naar alle lokale vrouwen in prachtige klederdracht.
Ook was Antigua een goede basis voor mijn verdere reis door Guatemala. Er zijn heel veel reisbureautjes waar je van alles kunt regelen. Boek overigens niet bij de eerste de beste die je tegenkomt, want het kan zijn dat je dan te veel betaald. De mooiste trip die ik in Antigua regelde, was die naar vulkaan Acatanango. Je beklimt deze vulkaan in ongeveer 6 uur, waarna je een uur vanaf de top gaat kamperen. Vanaf de kampeerplek heb je uitzicht op vulkaan Fuego. Van zo dichtbij een vulkaanuitbarsting meemaken, is één van de tofste dingen die ik ooit heb gezien. 's Ochtends vroeg klim je door naar de top, waar je wordt beloond met een prachtige zonsopkomst en nog meer uitbarstingen.
Eigenlijk was al mijn tijd in Antigua één groot geluksmoment en ik raad het iedereen aan!

8,0
9 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
6 Locals
9 Restaurants
8 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Antigua

 • betaalbaar
 • eten
 • activiteiten

Minpunten Antigua

 • Je kan niet pinnen met een gewone bankpas
Ultieme tip: De overdekte lokale markt dichtbij het busstation. Hier zit je echt tussen de locals en zijn ze veel vriendelijker dan op de toeristenmarktjes. En soms is er life muziek.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Guatemala

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

MiddenAmerika.nl kenner
Sponsors