Monte Alban Monte Alban

Monte Alban

door Willeke van Doorn

Klim naar de vlakke top van de Monte Alban en je staat midden in wat ooit de belangrijkste stad van de Zapoteken was. Vanuit de oude stad kijk je tot ver uit over de omringende bergen, de vallei onder je en de stad Oaxaca.

Monte Alban was tussen 500 voor Christus en 850 na Christus de hoofdstad van de Zapoteken, maar ook de Olmeken en Mixteken bewoonden dit gebied in Mexico. Al die verschillende culturen vind je terug op deze belangrijke archeologische vindplaats. Niet alleen de geschiedenis, maar vooral ook de locatie doet je versteld staan.

ZELF NAAR Mexico?

Bekijk alle 48 reizen naar Mexico

Gran Plaza

Het driehonderd meter lange en tweehonderd meter brede Gran Plaza vormt het hart van Monte Alban. De Zapoteken creëerden hier een vlak landschap en bouwden daarop tempels en piramides. Stenen plakkaten met uitgehouwde vormen van lichamen sieren Loz Danzantes, een van de oudste gebouwen van Monte Alban.

Loz Danzantes ligt aan de westkant van Gran Plaza. Zowel aan de noord- als de zuidkant grenzen plateaus aan het centrale plein. Het Plataforma Norte is bijna even groot als Gran Plaza en trakteert je op de mooiste uitzichten over de Vallei van Oaxaca.

Verder naar het noorden van Monte Alban vind je een begraafplaats met 170 graftombes. Deze tombes liggen direct naast de ingang van Monte Alban, bij een klein museum en een café. In de tombes zijn veel veel juwelen teruggevonden die nu een plek hebben gekregen in het Museo Regional de Oaxaca.

Oaxaca

Het Museo Regional de Oaxaca ligt in de nabijgelegen stad Oaxaca die je vanaf de Monte Alban in de vallei ziet liggen. De stad staat samen met de archeologische vindplaats op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Niet voor niets, want Oaxaca wordt vaak het artistieke centrum van Mexico genoemd. De stad werd gesticht in 1529. Veel van de zestiende eeuwse koloniale gebouwen zijn gerestaureerd en omgetoverd tot musea of kunstgalerijen.

Monte Alban ligt slechts zestien kilometer ten westen van Oaxaca wat de stad een goede uitvalsbasis maakt voor een dagtrip naar de archeologische vindplaats. Combineer cultuur en historie in Monte Alban en Oaxaca tijdens je rondreis door Mexico.

Reizen Mexico

Specialisten Mexico

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Curaçao kenner
Sponsors