Oaxacakust Jouw vakantie naar Midden-Amerika begint hier!
9,3
9,5 Algemene ervaring
8,5 Beziens­waardigheden
9,5 Locals
9,5 Natuur
9,5 Interessant
9,5 Stranden

Oaxacakust

door Niels Posthumus

Langs de zuidwestkust van Mexico vind je surfstranden als Puerto Escondido, hippieplekken als Zipolite, roemruchte jetsetsteden als Acapulco en culturele centra als Oaxaca Stad. Zoek je rust of juist actie op het strand? Daar zal van afhangen of je het beste naar de laidback strandplaatsen aan de Oaxacakust kunt gaan of naar het bruisende Acapulco noordelijker aan de zuidwestkust van Mexico.

De rustige stranden van Oaxaca

Puerto Escondido, Puerto Angel en Zipolite, het zijn badplaatsen waarvan de naam ondertussen gevestigd is. Maar van massatoerisme is er nog altijd geen sprake.

ZELF NAAR Oaxacakust?

Bekijk alle 11 reizen naar Oaxacakust

De aanleg van asfaltwegen naar de kustplaatsen bracht wel meer toeristen naar de kust van de provincie Oaxaca, maar nooit lig je er hutje-mutje tegen elkaar aan op het strand. Ook word je niet verblind door neonlichten op de gevels aan de boulevards.

Puerto Escondido en Puerto Angel

Puerto Escondido, verscholen haven in het Spaans, is één van de bekendste surfplekken ter wereld. Vooral het strand Zicatela is beroemd. Het is hier vooral druk in augustus en eind november, wanneer de internationale surftop de kustplaats aandoet voor de jaarlijkse toernooien.

In Puerto Angel gaat het leven nog altijd traag. Niks geen megaclubs en eetschuren. Wel verlaten stranden en een schattig vissershaventje. Hotels en restaurants zijn nog redelijk betaalbaar. Een heerlijke plaats om na het surfen in Puerto Escondido te ontspannen.

Hippiestrand Zipolite

Zipolite staat ook wel bekend als de plaats waar je met zo min mogelijk kleren aan in je hangmat hangt, terwijl je zo min mogelijk doet, voor zo weinig mogelijk geld.

Het is een hippiestrandje waar mensen vooral heen gaan om high te worden en het andere geslacht te ontmoeten. Het wordt daarom ook wel sexybeach genoemd. Er zijn relatief veel nudisten, vanwege het naaktstrand in de buurt.

Aan zowel soft- als harddrugs is relatief gemakkelijk te komen in het minuscule badplaatsje. Onthoud echter wel dat drugsgebruik in Zipolite even streng verboden is als in de rest van Mexico!

Acapulco

Heel andere koek is Acapulco. De badplaats was in de jaren zestig en zeventig even beroemd als berucht. Het was dé plek voor zowel de jetset als de drugsbaronnen.

Deze illustere glans is er een beetje af. Maar nog altijd bruist Acapulco dag en nacht. Wolkenkrabbers bakenen de kust af. Uit de boxen op de terrassen aan de boulevard klinken bijna 24 uur per dag stampende beats. Acapulco is ook nog altijd gericht op de rijkere toerist. En dat voel je in je portemonnee.

Het strand is smal en wordt druk in de zomerperiode. Toch heeft Acapulco zeker charme. Vooral als je van feesten en van Mexicanen houdt. Want hoewel er ook veel buitenlanders neerstrijken, is Acapulco toch vooral de badplaats van de Mexicanen zelf.

Oaxaco Stad

Toch tekent ook de vergane glorie Acapulco. De kuststrook ziet er nog altijd verzorgd uit, maar landinwaarts is het allemaal wat minder gepolijst dan je misschien gewend bent uit badplaatsen als Cancún die zich volledig op buitenlandse toeristen richten. Het nadeel is dat het in Acapulco 's nachts niet altijd even veilig is in verlaten steegjes.

Zoek je na al dat feesten en bakken op het strand wat meer cultuur, ga dan landinwaarts naar Oaxaca Stad. Die plaats wordt vaak ook wel het artistieke centrum van Mexico genoemd met talloze kunstenaars en galeries.

De hoofdstad van de Oaxaca provincie staat bovendien ook wel bekend als de culinaire hoofdstad van Mexico, het land van enchiladas, taco's en tortilla's. Een restaurantje pakken is dus zeker aan te raden.

Wat is er te doen aan de Oaxacakust?

 • Voor rustige stranden ben je bij de kust van Oaxaca aan het juiste adres. Puerto Escondido, Puerto Angel en Zipolite zijn nog niet veroverd door massatoerisme.
 • Wil je juist drukte en luxe en grote hotels? Dan moet je naar Acapulco. Ooit een beroemde en beruchte stad waar de jetset en drugsbaronnen van Mexico vertoefden.
 • Oaxaca-stad is de hoofdstad van de staat Oaxaca. Het is het culturele centrum van Mexico. Overal zitten galerietjes en zijn kunstenaars aan het werk.
 • Eet eens een lekkere tortilla of enchilada bij een kraampje langs de weg. Dat zijn meestal de lekkerste gerechten die je tijdens je reis door Mexico zult eten.
 • Tussen Puerto Escondido en Acapulco ligt het Parque Nacional Lagunas de Chacahua. Hier zie je vele vogels die uit Alaska op zoek gaan naar warmte in Mexico. Per boot is het park en de Lagunas, of meren, te verkennen.

Reizen Oaxacakust

Meer Oaxacakust

Reviews Oaxacakust

Mooie gebied met veel cultuur en natuur (bezocht in november 2019)

Review geschreven door Hans Koning op 16 november 2019

Zéér afwisselend gebied. Naast cultuur in de historische binnenstad van Oaxaca zijn er diverse archeologische opgravingen, onder meer Monte Alban. Maar er is ook prachtige natuur en landschappen. Hierve el agua zijn unieke druipsteen watervallen.
Op weg naar de kust zijn er mooie berglandschappen en vergezichten.
De stranden zijn mooi en de hotels erg goed. De lokale bevolking is vriendelijk en behulpzaam.

Pluspunten Oaxacakust

 • mooie hotels
 • Aardige mensen
 • prachtige stranden
 • mooie natuur
 • Uitdagende golven

Minpunten Oaxacakust

 • Slechte wegen
Ultieme tip: Neem surfles en ga niet als ongeoefende surfer de hoge golven trotseren.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Oaxaca, Mexico (bezocht in oktober 2019)

Review geschreven door Hans Koning op 16 november 2019

Oaxaca is de hoofdstad van de gelijknamige staat ten zuidwesten van Mexico City. Het is een van de veiligste staten van Mexico. De mensen zijn er erg vriendelijk en behulpzaam. Een groot deel van de bevolking heeft Indiaanse roots, Zapoteken, Mixteken of Azteken.
Dit zie je ook terug op Dia de muertos. Op dit feest is het katholieke geloof vermengd met het natuurgeloof van voor de Spaanse overheersing. Volgens de Indiaanse bevolking is de dood niet iets verdrietigs, maar het volgende stadium en dat moet gevierd worden. Een keer per jaar worden de doden geëerd. Op 31 oktober gaat men naar het kerkhof en daar wordt gezongen, gedronken en gegeten met de overleden familieleden. Op 1 november gaat men de straat op en dan is het feest. Mensen verkleden en schminken zich. Er zijn bandjes en er wordt gedanst, gedronken en gegeten.
Verder is Oaxaca de staat net de meeste natuur en biodiversiteit. Er zijn bergen tot 3.000 meter en hoger, watervallen maar ook regen- en nevelwouden. De kust is mooi en staat bekend om zijn forse golfslag. Ideaal voor gevorderde surfers.

8,8
9 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
9 Locals
9 Natuur
9 Interessant
9 Stranden

Pluspunten Oaxacakust

 • Aardige nensen
 • Zeer betaalbaar
 • Mooie hotels
 • Prachtig landschap

Minpunten Oaxacakust

 • De wegen zijn niet best
 • Maximum snelheid is 40 km/uur.
Ultieme tip: Ga eind oktober begin november naar Oaxaca en maak Dia de muertos mee. Zorg wel dat je ruim van tevoren boekt, want anders zitten de hotels en hostels vol.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers

In Semana Santa (de Mexicaanse Spring Break) naar Oaxaca (bezocht in april 2017)

Review geschreven door Saskia van Houten op 12 november 2017

Mijn reis door Oaxaca is een van de bijzonderste reizen van mijn leven geweest. De staat Oaxaca is groot en heeft zoveel moois te bieden, van kleurrijke straatjes met allerlei marktjes tot uitgestrekte stranden. Winkelen, lekker eten, surfen, ontspannen, baby schildpadden vrijlaten, zwemmen met wilde dolfijnen of in een meer met lichtgevend plankton, in Oaxaca kan het allemaal!

9,8
10 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
10 Locals
10 Natuur
10 Interessant
10 Stranden

Pluspunten Oaxacakust

 • betaalbaar
 • surfen
 • natuur
 • stranden
 • lekker eten
 • wilde dieren
Ultieme tip: Surflessen nemen, ‘s avonds zwemmen in Laguna de Chacahua, een meer met lichtgevend plankton en zwemmen met wilde dolfijnen.
Aangeraden voor: Backpackers, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Specialisten Mexico

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Guatemala kenner
Sponsors