Merida Merida

Merida

door Willeke van Doorn

In Merida moesten oude Mayatempels plaatsmaken voor kalkstenen koloniale gebouwen en imposante kathedralen. Merida is het culturele en historische centrum van Yucatán en dé uitvalsbasis voor excursies naar Chichén Itzá en Uxmal.

Merida is de hoofdstad en grootste stad van het Mexicaanse schiereiland Yucatán. De Spanjaard Francisco de Montejo stichtte de stad in 1542 op de plaats van de voormalige Mayastad T'ho. Vijf belangrijke piramides uit de Mayastad werden afgebroken. De stenen van de piramides werden vervolgens gebruikt bij de bouw van de koloniale gebouwen die de stad nu kenmerken.

ZELF NAAR Merida?

Bekijk alle 9 reizen naar Merida

Merida: de bezienswaardigheden

Een van de Mayatempels in T'ho moest wijken voor de Catedral de San Ildefonso waar stenen van de oude tempel in verwerkt zijn. De kathedraal ligt aan het Plaza Grande, een groot plein in het hart van de stad. Dit plein is de ideale start om Merida's bezienswaardigheden te ontdekken.

Aan de zuidkant van Plaza Grande vind je een van de oudste gebouwen van Merida: Casa de Montejo. De familie Montejo, de stichters van de hoofdstad van Yucatán, bouwde dit gebouw in 1549 en woonde hier tot de jaren zeventig van de vorige eeuw. Vandaag de dag huisvest het zestiende eeuwse koloniale gebouw een bank en een museum.

Als het culturele centrum van Yucatán kent Merida meer musea die het bezoeken waard zijn tijdens je vakantie in Mexico. In het Gran Museo del Mundo Maya bekijk je ruim 1100 overblijfselen uit de tijd van de Maya's waaronder een beeld afkomstig van de ruïnes van Chichén Itzá.

Wil je meer weten over de cultuur en geschiedenis van het schiereiland Yacatán? Bezoek dan het Museo Regional de Antropologiá. Dit museum ligt aan de Paseo de Montejo, een brede straat waar je je even in Parijs waant.
Witte, koloniale gebouwen sieren deze weg die lijkt op een Mexicaanse versie van de Champs-Élysées. De vele witte kalkstenen gebouwen in Merida geven de stad haar bijnaam 'Ciudad Blanca', de witte stad.

Chichén Itzá

Heb je alle bezienswaardigheden van Merida gezien? Dan is het tijd om de omgeving te verkennen! Gebruik Merida tijdens je rondreis door Mexico als uitvalsbasis voor dagtrips naar Mayasteden in de regio die niet ten onder zijn gegaan in de koloniale tijd.

Chichén Itzá is de bekendste Mayastad van Yucatán. De gerestaureerde stad staat sinds 1988 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en werd in 2006 ook nog eens uitgeroepen tot een van de nieuwe wereldwonderen.

Het beklimmen van de 25 meter hoge El Castillo vormt het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van je reis naar deze oude Mayastad. Bezoek de piramide in Chichén Itzá tussen eind maart en september om de 'slang' naar beneden te zien kronkelen. Aan het eind van de middag valt de schaduw zo over de piramide dat het lijkt alsof een slang de El Castillo afdaalt.

Uxmal

Net als Chichén Itzá prijkt ook Uxmal al sinds de jaren negentig op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Deze Mayastad ligt 62 kilometer buiten Merida en huisvestte in haar hoogtijdagen, tussen 700 en 1000 na Christus, 25.000 inwoners.

Uxmal ligt in het centrum van de Puuc route, een tocht die je meeneemt langs verschillende Mayasteden in het zuidwesten van Yucatán. Kenmerkend voor de architectuur in Uxmal en de andere plaatsen in Puuc is de horizontale verdeling van de gebouwen. De onderkant is simpel en sober, maar de bovenste helft van de gebouwen is rijkelijk versierd.

Vakantie in Merida

Je excursies naar Uxmal en Chichén Itzá tijdens je vakantie in Merida geven je een idee van hoe de Maya's meer dan duizend jaar geleden leefden op dit schiereiland in het zuidoosten van Mexico. In de stad zelf ga je je juist terug naar het koloniale verleden van het land en bevind je je in het culturele hart van Yucatán.

Merida heeft een internationaal vliegveld waarvandaan je in twintig minuten op het Plaza Grande van de stad staat. Veel internationale vluchten naar Merida maken een tussenstop in Mexico-Stad. Met de bus is Merida ook goed bereikbaar. Vanuit vrijwel elke grote stad in Mexico vertrekken bussen naar deze koloniale stad.

Reizen Merida

Meer Merida

Specialisten Mexico

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nicaragua kenner
Sponsors