5 tips voor als je Spaans gaat leren in Midden-Amerika

5 tips voor als je Spaans gaat leren in Midden-Amerika

door Paulien Tak

Hola, ¿Cómo estás? ¿Puedo ver tu pasaporte? Eeh...wat? Je bent net het vliegtuig uitgestapt in Mexico en je staat bij de douane. Alleen je begrijpt niets van wat ze zeggen. English please?

Spaans is de officiële taal in bijna alle landen in Midden-Amerika. En je denkt misschien, iedereen spreekt wel een beetje Engels toch? Maar dat valt vaak tegen. Veel lokale mensen spreken weinig tot geen Engels. En dat kan nog wel eens lastig zijn als je bijvoorbeeld bij de douane staat.

ZELF NAAR Mexico?

Bekijk alle 58 reizen naar Mexico

Een taalcursus Spaans kan dan ook geen kwaad. Maar wat moet je eigenlijk allemaal weten voordat je Spaans gaat leren in Midden-Amerika? En hoe kies je jouw perfecte taalcursus? Wij hebben vijf handige tips voor je.

1. Waar wil je heen?

Voordat je aan je cursus Spaans begint is het handig om te bepalen waar je naartoe wilt. Costa Rica? Of liever naar Cuba? Of kies je voor het populaire Guatemala? Ga voor een land waar je graag naartoe wilt. Hierdoor combineer je de cursus tegelijk met sightseeing. Door de taalcursus leer je vaak ook de cultuur goed kennen en word je helemaal ondergedompeld in jouw favoriete bestemming.

Moeilijk kiezen? Dat snappen we. Veel taalcursussen bieden extra activiteiten aan, zoals surfen, duiken, koken of salsalessen. Wil je een van die dingen leren, maak je keuze dan op basis daarvan. In Costa Rica hebben ze perfecte golven voor surfers, terwijl je in Mexico heerlijk leert koken. In Cuba ga je natuurlijk salsadansen.

2. Heeft elk land zijn eigen accent?

Iets anders om rekening mee te houden als je een land kiest is het accent. Het Spaans uit Spanje is echt niet hetzelfde als het Spaans in Cuba. De taal wordt gesproken door ongeveer 392 miljoen mensen en die spreken het net allemaal een beetje anders. Ieder land heeft dus zijn eigen accent. En de een is wat makkelijker dan de ander. Verdiep je dus eerst even een beetje in de lokale Spaanse taal van een land.

Zo staat Mexico erom bekend redelijk neutraal Spaans te spreken, maar dat is in Panama en Cuba wel anders. Dit kan dus wat lastiger zijn als beginner. Gelukkig zijn er geen grote verschillen en meestal wordt al het Spaans overal wel verstaan. Denk aan de verschillen tussen Brits, Amerikaans en Australisch bijvoorbeeld.

3. Wat voor taalcursus zoek je?

Het land gekozen? Dan is het tijd voor de juiste cursus. Taalcursussen vind je namelijk in allerlei soorten en maten. Wil je privélessen volgen? Of juist in kleine groepjes? Ga je voor een intensieve cursus? Of liever wat rustiger aan? En misschien spreek je al een beetje Spaans en heb je geen beginnerscursus nodig. Binnen de taalscholen is vaak alles mogelijk en heb je ruime keuze.

Onderzoek wat jij wilt en wat je wilt leren. Kies je voor groepslessen dan ontmoet je ook medecursisten, maar tijdens privélessen leer je natuurlijk sneller. Kijk daarnaast ook naar de activiteiten die de school organiseert. Sommige geven rondleidingen door de stad, anderen houden filmavonden.

4. Wat zijn de kosten?  

Zo’n taalcursus kost natuurlijk geld. En de prijzen lopen nogal uiteen. De kosten verschillen per land, maar bijvoorbeeld ook of je een cursus bij een Nederlandse organisatie boekt of bij een lokale taalschool. Van tevoren je budget bepalen is wel zo handig.

Guatemala en Nicaragua staan bekend als een van de goedkoopste landen om een taalcursus te volgen. En als jij op de bonnefooi een taalschool in loopt heb je kans dat je een uur later je eerste les volgt. Boek je liever van tevoren in Nederland? Dan ben je iets meer geld kwijt, maar wordt wel alles voor je geregeld.

5. Welke voorbereiding heb je nodig?

Nu je jouw perfecte taalcursus hebt geboekt, is het wachten tot vertrek. Dus laat de voorpret maar beginnen en oefen vast met een woordje Spaans. Zo weet je bij aankomst in ieder geval hoe je je docent moet groeten en heb je al een kleine basis voordat je aan de lessen begint.

Hoe je vast begint met oefenen? Duolingo is een super handige app, waarmee je iedere dag tien minuutjes Spaans leert. Na een week is jouw woordenschat al verdubbeld. Liever iets relaxter? Kijk dan naar Spaanstalige series op Netflix. Onbewust pik je heel wat woorden op.

Met deze tips ben je helemaal klaar voor een taalcursus Spaans in Midden-Amerika. Gelijk boeken? Bekijk dan eens deze lijst met de beste Nederlandse taalscholen die Spaans geven in Midden-Amerika.

 

Reizen Mexico

Specialisten Mexico

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

MiddenAmerika.nl kenner
Sponsors