Real de Catorce

Real de Catorce

door Niels Posthumus

Real de Catorce is een bergstad die na de sluiting van haar zilvermijn volledig uitstierf. Avonturiers vestigden zich twintig jaar geleden in de ruïnes. Het centrum van de ghost town bloeide weer op. Real de Catorce is weer tot leven gekomen. Het stadje doet denken aan een woestijn, waar na de eerste bui in jaren voorzichtig weer wat groen doorbreekt.

Zilvermijnen

In Real de Catorce woonden op een goed moment in de negentiende eeuw ruim 40.000 mensen. De stad floreerde bij de gratie van haar zilvermijnen, na die van Guanajuato de grootste in Mexico.

ZELF NAAR Mexico?

Bekijk alle 57 reizen naar Mexico

Toen de mijnen uitgeput raakten, ging het snel bergafwaarts. Wat na de ontdekking van het zilver in 1772 verrees als een stad vol rijkdom, brokkelde na 1905 af toen de laatste mijn definitief zijn deuren sloot.

Real de Catorce liep leeg. Slechts een handjevol mensen bleef. Letterlijk. De natuur deed zijn werk en de stad verloor zijn kleur, zijn daken en tenslotte zijn klinkerstraatjes en fiere muren.

Gekraakte stad

Real de Catorce werd in de jaren negentig van de vorige eeuw herontdekt. Vooral Europeaanse idealisten vestigden zich in de lege en vervallen stad op 2.756 meter hoogte. Zij kraakten de ruïnes van de verlaten mijnstad.

Ze begonnen restaurants, cafés en hotelletjes. Zonder luxe. Zonder dak soms zelfs. De hotelkamers moet je met hangsloten afsluiten. De bedden staan in een half ingestorte schooltjes en huizen.

Maar dit alles had zijn charme en daarmee zijn aantrekkingskracht op reizigers. Zelfs de Mexicaanse elite, die wel trek had in een andersoortig weekenduitstapje, kwam er op af.

Hollywood

Het aantal permanente inwoners van Real de Catorce steeg naar duizend. Hier en daar kwam weer een beetje kleur in de grauwe vervallen stad. Toch is het nog altijd alsof je door een levende ruïne loopt. De stad is nog nauwelijks opgeknapt. En dat is juist wat de plek zo siert.

Het is een soort vrijplaats waar iedereen met een goed idee zijn eigen café kan beginnen. Een plek waar marktjes lukraak verrijzen langs de kant van de half weggespoelde klinkerstraten.

Ook Hollywood ontdekte de opgefleurde ghost town. De film The Mexican met Brad Pitt en Julia Roberts werd er opgenomen. Net als de kaskraker Bandidas met Antonio Banderas in de hoofdrol.

De pelgrimage van de Huichol indianen

De stad Real de Catorce is nog altijd veel te groot voor haar populatie. Driekwart van de stad staat leeg. Je vindt pas leven als je het centrum bereikt. Toch is het vooral in de weekenden en vakanties druk. Ook het grote publiek heeft het stadje ontdekt.

Dat hoeft echter natuurlijk geen probleem te zijn. De hotels en bars blijven even geïmproviseerd. En ook de prijzen zijn niet sterk gestegen. Bovendien is de omgeving rond de Catorce bergrug nog altijd even mooi. En doordeweeks is het in Real de Catorce nog altijd onveranderd rustig.

De sfeer in het stadje is bovendien zeer speciaal rond de pelgrimage van de Huichol indianen. Ieder jaar in maart trekken negenduizend van hen van Jalisco naar de Catorce vallei om offers te brengen aan hun goden.

Wat is er te doen in Real de Catorce?

  • Bezoek Real de Catorce in maart. In deze maand vindt de pelgrimage van de Huichol indianen plaats. Negenduizend pelgrims lopen dan van Jalisco naar de vallei van Real de Catorce om offers te brengen.
  • Verken Real de Catorce op de rug van een paard. Een goede manier om de stad en de omgeving te leren kennen.
  • De Parish kerk op het plein van Real de Catorce is een bezoekje waard. Het heeft een mooie binnenplaats waar je helemaal tot rust komt.
  • Tegenover de kerk op het plein staat de Casa de Moneda. Hier werden in de tijd van de zilvermijnen munten gemaakt. Tegenwoordig wordt het gerestaureerd.
  • In het centrum van Real de Catorce kun je goed shoppen. Er zijn veel winkeltjes waar je souvenirs voor thuis kunt kopen, zoals leren tassen, strooien hoedjes en poppetjes.

Reizen Mexico

Meer Real de Catorce

Specialisten Mexico

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Mexico kenner
Sponsors