Een eigen eiland van 150.000 plastic flessen

Een eigen eiland van 150.000 plastic flessen

door Victorine Sandkuyl

8 november 2016

Dromen we niet allemaal wel eens van ons eigen tropische eiland? Genieten van de helderblauwe zee en de rust om je heen op je eigen privéstrand? Architect en milieuactivist Richart Sowa droomt hier niet meer van, maar woont al jaren op zijn eigen eiland voor de kust van Mexico. Bijzonder feit, het eiland bestaat geheel uit oude plastic flessen!

ZELF NAAR Mexico?

Bekijk alle 59 reizen naar Mexico

Vlakbij Isla Mujeres, voor de kust van Cancún, vind je het ecologische eiland van Sowa dat hij heeft omgedoopt tot Joyxee Island. Na twee eerdere pogingen om een eigen eiland te bouwen (barre weersomstandigheden vernietigden deze eilanden) woont Sowa al sinds 2008 op zijn privé-eiland, dat is opgebouwd uit 150.000 gerecyclede waterflessen.

Bijna zelfvoorzienend

Het eiland en de woning die Sowa erop heeft gebouwd zijn bijna geheel zelfvoorzienend, alleen voor water, extra zonne-energie en internet heeft hij kabels naar het vasteland lopen. De wasmachine wordt aangedreven door golven, kleine en grote boodschappen op het toilet worden gebruikt om compost van te maken en als vegetariër eet Sowa planten die het eiland omgeven.

Gezelschap

Wat lange tijd miste op het privé-eiland was enige vorm van gezelschap. Maar toen Sowa op Facebook het Japanse model Jodi Bowlin onmoette, besloot zij al snel naar Joyxee Island te verhuizen en dezelfde levensstijl als de milieuactivist aan te nemen.

Toekomst

Sowa blijft het eiland verbeteren door nieuwe functies toe te voegen en Joyxee langzaamaan groter te maken door meer lege flessen toe te voegen. Iedereen is welkom op Joyxee Island, de architect laat graat zien welke levensstijl hij erop na houdt en hoe het eiland is gebouwd.

Samen met Bowlin heeft hij nog geen enkele plannen om het eiland te verlaten. Ze zijn er gelukkig en genieten van het open water en de autonomie van hun zelfvoorzienende thuis.

Reizen Mexico

Specialisten Mexico

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Cuba kenner
Sponsors