5x bijzondere vakantietips voor Mexico

5x bijzondere vakantietips voor Mexico

door Charlotte de Vries

Natuurlijk moet je tijdens je rondreis door Mexico de belangrijkste bezienswaardigheden afgaan. Een bezoekje geven aan de plantages van Santiago de Tequila, een feest pakken bij Playa del Carmen en de treden van het wereldwonder Chichén Itzá beklimmen. Maar Mexico heeft nog zoveel méér te bieden dan deze toeristische trekpleisters.

Diep in de Mexicaanse jungle liggen nog allerlei onontdekte Mayaruïnes verstopt. In de zee rondom Cancun stuit je op honderden spookachtige standbeelden. En niet ver daarvandaan ligt een meer dat door het roze water wel uit een sprookjesboek lijkt te komen. Wij hebben de gekste, gaafste plekken in Mexico opgespoord en kwamen uit op vijf vakantietips om je rondreis door Mexico écht uniek te maken.

ZELF NAAR Mexico?

Bekijk alle 48 reizen naar Mexico

Tip 1.  Overleef het museum van de dood

De Mexicaanse bevolking heeft een bijzondere kijk op de dood. De dood wordt niet gevreesd, maar gevierd in Mexico. Sterker nog, er is een speciale feestdag voor de doden. Elk jaar viert men op 2 november de Día de los Muertos, ofwel de ‘Dag van de Doden’. Gezinnen zetten altaars van verloren familieleden op en duiken daarna het kerkhof in om te eten, te zingen en te dansen!

Over deze opmerkelijke visie op de dood kom je meer te weten in het Museo Nacional de la Muerte: het Nationale Museum van de Dood. Je bewondert er een grote collectie doodgerelateerde schilderijen, beelden, steendrukplaten en foto’s. Die geven de verhouding tussen de Mexicaanse cultuur en de dood soms op een grappige en soms op een griezelige manier weer.

Tip 2. Zie miljoenen monarchvlinders

Elke winter migreren miljoenen monarchvlinders van Canada naar de vulkanengordel in Mexico. De zwerm is onvoorstelbaar groot. Groot genoeg om een heel bos mee te bedekken. Bomen veranderen tijdens de migratie dan ook langzaam van groen naar oranje, de kleur van de monarchvlinder. Maak dit gigantische fladderspektakel mee in het Reserva de la biosfera de la Mariposa Monarca!

Tip 3. Bezoek het onderwatermuseum

Maar liefst 500 levensgrote beelden staan op de zeebodem rondom Cancun, Isla Mujeres en Punta Nizuc. De Engelse beeldhouwer Jason de Caires maakte de beelden met speciaal materiaal dat het koraalleven versterkt. In 2009 zijn de beelden geplaatst en is het onderwatermuseum Museo Subacuático de Arte geopend. Pak je duikbril en bekijk dit spookachtige tafereel!

Tip 4. Ontdek verborgen Mayaruïnes

Chichén Itzá is de wonderschone ruïne van de beroemdste stad van de Maya’s. Niet voor niets zijn de bouwwerken verkozen tot één van de zeven nieuwe wereldwonderen: vooral de enorme tempel El Castillo en de piramide van Kukulcán zijn nog altijd intact. Je kan dus niet om deze bezienswaardigheid heen, maar volg onze tip op: bezoek ook een andere Mayaruïne in Mexico!

In Mexico, met name op het schiereiland Yucatán, liggen honderden Mayaruïnes verspreid. Er worden zelfs nog regelmatig nieuwe ruïnes door archeologen gevonden. Van al die eeuwenoude steden en tempels wordt maar een klein aantal bezocht. Ga voor een mystieke ervaring eens naar een onbekende Mayaruïne, zoals de stadstaat Toniná of de verlaten stad Calakmul. De kans is groot dat je er alleen bent.

Tip 5. Bewonder een roze meer

Vanaf Cancun rijd je in circa drie uur naar het vissersdorpje Los Coloradas. Het dorp ligt bij een meer dat door rode algen en garnalen pastelroze is gekleurd. Een bizar gezicht! Maar dat is niet alles: in dit gebied vliegen en lopen allerlei wilde dieren rond. Maak een wandeling door het waterlandschap en spot onder meer flamingo’s, krokodillen, zeeschildpadden en jaguars.

Hebben we je met deze vakantietips helemaal lekker gemaakt voor een rondreis door Mexico? Bekijk hier het reisaanbod van de beste reisorganisaties!

Fotocredits: Walter Rodriguez | MandoBarista | jaomc12 | Donna Cleveland

Reizen Mexico

Specialisten Mexico

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Curaçao kenner
Sponsors