Sint Maarten
7,8
7,6 Algemene ervaring
6,8 Beziens­waardigheden
7,0 Steden of plaatsen
7,2 Locals
7,6 Veilig
8,4 Natuur
9,2 Stranden
8,4 Klimaat

Sint Maarten

door Lana Leach

Chillen doe je op de Antillen! Sint-Maarten vormde samen met Aruba, Bonaire en Curaçao lange tijd de Nederlandse Antillen, maar is sinds 10 oktober 2010 een onafhankelijk land. Sint-Maarten is een mini-eiland met gek genoeg twee gezichten: een Franse en een Nederlandse. Helaas komen veel toeristen niet verder dan de taxfree winkels, terwijl het eiland zo mooi is.

Sint Maarten is een raar eiland. Kleiner dan Terschelling, maar toch half Frans en half Nederlands. En dagelijks meren gigantische cruiseschepen aan in de haven. De meeste passagiers komen echter niet verder dan de taxfree winkels. Zonde, want Sint Maarten heeft meer: 37 prachtige stranden, een hip uitgaansleven en een oneindig scala aan watersportmogelijkheden.

Nederlands en Frans

De haven van het kleine Sint Maarten ligt vol cruiseschepen. Gemiddeld meren er elke dag twee boten aan. De passagiers brengen nog geen halve dag op het eiland door.

Ze blijven bijna allemaal op het Nederlandse deel. Dan gaat de reis na een middagje strand meteen weer verder naar Barbados of Puerto Rico.

Half Frans en half Nederlands: Saint Martin en Sint Maarten. De uit de kluit gewassen zandbank is het enige eiland in de Caraïben waar twee koloniale mogendheden de macht deelden.

Soms werkten Nederland en Frankrijk samen, maar ze wilden elkaar ook overtroeven. Mede daardoor was Sint Maarten één van de meest ontwikkelde eilanden in het Caribisch gebied.

Dollars en euro's

Zo strak als de machtsscheiding loopt, zo duidelijk is ook de taalgrens. Aan de ene kant van het eiland is de officiële taal Nederlands en aan de andere kant is dat Frans.

Ironisch genoeg omzeilen de bewoners van Sint Maarten deze onhandige tweedeling door allemaal Engels te praten. Zelfs de kentekenplaten op de auto spreken je in het Engels toe: A Friendly Island.

Het eiland heeft ook twee munten. Aan de Franse zijde van het eiland pin je euro's. Aan de Nederlandse kant gek genoeg dollars. In de winkel bestaat je wisselgeld vaak uit een combinatie.

De grens tussen het Nederlandse en Franse deel van Sint Maarten is tien kilometer lang. Je kunt zonder probleem van het Franse naar het Nederlandse deel. Er staan twee obelisken die de grens aanduiden. Formaliteiten en werkelijke controle zijn er echter niet.

Steden en stranden

Philipsburg is de belangrijkste stad op het Nederlandse deel van het eiland. Het ligt op een smal strookje eiland tussen de zee en een zoutwatermeer. Taxfree shoppen doe je net als de passagiers van de cruiseschepen in Front Street. Er zijn honderden winkels.

Marigot is de hoofdstad van Saint Martin. De stad is een stuk minder commercieel.

Orient Beach, aan de Franse kust, is een tropische droom. Ook het strand Maho Beach moet je zeker bezoeken. Niet per se om het fijne zand overigens, maar om het vliegveld dat er naast ligt. Vanaf het strand kun je de Boeings letterlijk bijna aanraken.

Watersport

Ook 's nachts is er genoeg te beleven op Sint Maarten. Er zijn veel casino's, restaurants en hippe nachtclubs. De stijl waarin je uitgaat op het eiland is heel smaak- en vooral stijlvol. Het uitgaanspubliek komt voor een groot deel van de luxueuze jachten die in de haven liggen.

Watersporten zijn uitermate populair: zeilen, duiken, waterskien, jetskiën en parasailing. Als je een catamaran tot je beschikking hebt, kun je bovendien naar een van de nabijgelegen kleine eilandjes varen.

En gaat dat je nog altijd niet ver genoeg, vlieg dan naar Saba, St. Barths en Aguilla. Kun je bij het opstijgen nog mooi even zwaaien naar de badgasten op Maho Beach.

Wat is er te doen op Sint Maarten?

 • Het échte Antilliaanse 'chillen' doe je bij Calmos Cafe in Grand Case. Installeer je op een strandbed en geniet van een lunch op het strand. Blijf vooral tot na zonsondergang hangen voor een heerlijke barbecue.
 • Vaar in een houten bootje naar Pinel. Een klein zandeilandje iets buiten de kust van de Franse kant van het eiland. Vanaf dit vlakke, witte strand lijkt de zee nog blauwer en is de kust van Sint Maarten vanuit een ander perspectief te bekijken.
 • Vlieg met een propellervliegtuig naar Saba. Op dit eiland kun je de vulkanische berg Mount Scenery beklimmen. Het tropische klimaat in combinatie met de vele treden vereisen doorzettingsvermogen, maar het uitzicht aan de top is alle moeite waard.
 • Vliegtuigspotters opgelet. Maho Beach is de ultieme plek om de immense kracht van opstijgende vliegtuigen te ervaren. Blijf wel uit te buurt van de hekken, want vele waaghalzen zijn door de kracht van de Boeing-motoren de zee in geblazen.
 • Het Carribean Carnaval op het eiland is een fenomeen. Rond eind april barsten de festiviteiten los in Phillipsburg om vervolgens twee weken aan te houden. Bezoek de spectaculaire optochten van praalwagens en kleurrijke kostuums die Braziliaans aandoen.

Meer Sint Maarten

Reviews Sint Maarten

Prachtig eiland en erg vriendelijke mensen (bezocht in april 2019)

Review geschreven door Martin van der Molen op 04 december 2019

Maho beach is echt een aanrader.... alle stranden zijn eigenlijk wel mooi. ook cupecoy moet je geweest zijn..... carnaval in april ook een aanrader....en de leguanen die er vrij rondlopen zijn geweldig om te fotograferen.

Ultieme tip: Carnaval in april
Aangeraden voor: Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers

Fantastisch Sint Maarten (bezocht in september 2019)

Review geschreven door Ingrid Pleijler op 17 november 2019

Waarom naar Curaçao als je Sint Maarten hebt! Prachtig groen eiland met een schitterend heuvelachtig landschap. Zo veel te zien en te ontdekken. Ook hier de meest prachtige stranden. Snorkelen en duiken kun je volop. Uitstapjes maken naar Anguilla of st Barth. Veelzijdig te onbekend eiland die een bezoek meer dan waard is.

Pluspunten Sint Maarten

 • groen eiland
 • mooie stranden
 • gezellige beachbarretjes
 • mooie uitzichtpunten
 • heuvelachtig landschap

Minpunten Sint Maarten

 • dure vliegtickets
 • vrij dure accomodaties
Ultieme tip: Cocktail aan de bar bij Maho beach en de vliegtuigen rakelings over je heen laten vliegen!!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers

Zonvakantie Sint Maarten (bezocht in februari 2017)

Review geschreven door Caressa van Eis op 29 december 2017

Sint Maarten is een prachtig sfeervol en no stress eiland met aardige lokale mensen. Sint Maarten is een heel klein eiland met prachtige stranden. Winkelen in Front Street, Philipsburg (Nederlands) is gewoon zo leuk en gezellig met alle leuke gezellige kleuren huisjes/gebouwen.

9,8
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Steden of plaatsen
10 Locals
10 Veilig
8 Natuur
10 Stranden
10 Klimaat

Pluspunten Sint Maarten

 • Sfeervol
 • Gezellig

Minpunten Sint Maarten

 • Te veel toeristen van cruise schepen
Ultieme tip: Een of 2 dagen auto huren en touren over het eiland om ook andere leuke plekjes te bezoeken zoals Maho Beach. Hier kun je vliegtuigen spotten.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers

Sint Maarten (bezocht in juli 2017)

Review geschreven door Manon Postma op 05 november 2017

Franse gedeelte is iets mooier dan Nederlandse gedeelte. Op pic paradise fantastisch uitzicht over het eiland. Met de auto kan je prima over het hele eiland komen. Neem ook de boot naar St. Barths en Eustasius of Anguilla.

6,9
7 Algemene ervaring
6 Beziens­waardigheden
5 Steden of plaatsen
7 Locals
7 Veilig
7 Natuur
8 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Sint Maarten

 • relaxt
 • caribisch
 • strand
 • carib beer

Minpunten Sint Maarten

 • wegen slecht
 • verkeer gevaarlijk
 • toeristisch
Ultieme tip: Ga naar Grand Case, 1 groot strand en iets verderop kleiner strandje. Ga naar Calmos voor salsa avond! Eerst lekker eten (neem de tonijn) en daarna live salsa muziek.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep

Sint Maarten kolibrie-paradijs (bezocht in februari 2016)

Review geschreven door Marijke Brugman op 14 mei 2017

Heerlijk eiland, gezellige mensen, geen stress én een prachtige natuur met een indrukwekkende flora en fauna! Leguanen zijn er bijvoorbeeld zat, net zoals de talloze kolibries in alle soorten kleuren en maten. Ik heb alweer heimwee naar dit supermooie eiland...

Pluspunten Sint Maarten

 • Gezellig
 • , fijn klimaat
Ultieme tip: Er zijn prachtige koraalriffen in de omgeving. Kijk je ogen uit!
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Op de koffie bij mijn tante (bezocht in februari 2017)

Review geschreven door Julia Blank op 11 mei 2017

In februari gingen mijn vriend en ik op bezoek bij mijn tante. Ze is samen met mijn oom al een aantal jaar geleden verhuisd is naar het eiland. We waren hier nog nooit geweest en zijn ook niet persé de mensen om te kiezen voor een warme bestemming. Het was aangenaam warm omdat dit een van de bovenwindse eilanden is. 's Nachts koelt het ook prettig af.

Het is een eiland waar bbq in de lucht hangt en er overal wel wat te beleven valt. Mijn oom en tante waren gids en dat was voor ons echt nodig om de schoonheid te ontdekken en de mensen te begrijpen. Ik kan echt zeggen dat ik het een cultuur shock vond hoe ze daar dagdagelijks leven. Enorm relaxt! Terwijl wij meer in een constante rush leven en alles snel moet gaan.

Er is veel te doen op het eiland. Wij zijn een aantal dagen actief gaan wandelen. Een enorme aanrader hier is Lottery Farm op het Franse deel van het eiland. Hier kun je ook klimmen en is een enorm mooi zwembad verstopt in een oase van groen.

Ook zijn we een dag gaan kanovaren en spotte daar zeeschildpadden. Neem rustig je tijd om alles te ontdekken. En je moet echt actief op zoek gaan naar verhalen, deze staan er niet overal mooi op bordjes bij. Het was een leuke vakantie om nooit te vergeten!

7,6
7 Algemene ervaring
5 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
7 Locals
7 Veilig
9 Natuur
9 Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Sint Maarten

 • Cultuur
 • Eten
 • Natuur
 • Activiteiten

Minpunten Sint Maarten

 • Verkeersopstoppingen
Ultieme tip: Mijn ultieme tip: sushi gaan eten in de dreams op het strand en dan gaan voor de dragon roll. Ik krijg er nu al weer zin in!
Aangeraden voor: Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

St. Maarten klein paradijs (bezocht in december 2016)

Review geschreven door Angelique Chong op 10 mei 2017

Culinaire hoofdstad van de carribean met meer dan 350 restautants! 37 mooie stranden. Twee landen in één. Superleuke ervaring en zeker de moeite waard om een week naar toe te gaan. Omringd door verschillende eilanden die ook zeker de moeite waard zijn om een dagje naar toe te gaan. Anguilla, Saba en st. Barth

7,0
7 Algemene ervaring
5 Beziens­waardigheden
6 Steden of plaatsen
6 Locals
8 Veilig
9 Natuur
9 Stranden
6 Klimaat

Pluspunten Sint Maarten

 • restaurants in alleprijsklasse

Minpunten Sint Maarten

 • veel verkeer
Ultieme tip: Eten bij de Lolo's in Grand case.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Luxe reizigers

Sint-Maarten (bezocht in december 2015)

Review geschreven door Mark Van Rijn op 11 oktober 2016

Sint Maarten is echt een eiland waar je optimaal tot rust kunt komen, je kan er heerlijke wandelingen maken en de natuur is prachtig. Voor de jeugd zijn er ook genoeg uitgaansmogelijkheden (Tantra is een aanrader 18+). Bovendien is het een mooi eiland om duiken te maken (e.v.t. zelfs met haaien)

7,6
7 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
6 Steden of plaatsen
6 Locals
6 Veilig
9 Natuur
10 Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Sint Maarten

 • Heerlijk klimaat
 • Prachtig landschap

Minpunten Sint Maarten

 • Relatief klein eiland
 • Lastige landing vliegangst
Ultieme tip: Maho Beach staat bekend om de extreem laag overkomende vliegtuigen. Dit is echt een must go als je in Sint Maarten bent! Dit zul je nergens anders op de wereld zo ervaren als hier.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Specialisten Sint Maarten

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

MiddenAmerika.nl kenner
Sponsors