Typisch: Maya kalender 2012

Typisch: Maya kalender 2012

door Nina Bergh

Diep verscholen in de wildernis van Midden-Amerika vind je ruïnes van tempels en compleet verlaten Maya steden. Om onduidelijke redenen komt er rond de negende eeuw een einde aan de lange regeringsperiode van deze machtige beschaving. De Maya's verlaten hun steden en keren nooit meer terug.

De oude Mayacultuur strekt zich uit over het zuiden van Mexico, Guatemala, Honduras en Belize. Traditioneel wordt het rijk opgedeeld in drie gebieden: de noordelijke laaglanden, de centrale laaglanden en de zuidelijke hooglanden.

ZELF NAAR Mexico?

Bekijk alle 59 reizen naar Mexico

Sterrenkunde

Ver verwijderd van andere samenlevingen weten de Maya's een superieure cultuur op te bouwen. Als enige volk op het Amerikaanse continent ontwikkelen ze een volledig schriftsysteem. Nog steeds zijn wetenschappers bezig met het ontcijferen van de vele ingewikkelde tekens.

Daarnaast waren de Maya's zeer kundige astronomen en wiskundigen. Met uiterste precisie wisten ze een zonsverduistering te voorspellen en de cycli van hemellichamen op te meten. Hoe deze berekeningen werden gemaakt is nog altijd een mysterie.

Voorspellende Maya Kalender

De oude Maya's werkten met een ingewikkeld kalendersysteem. Ze hadden onder andere een kalender voor landbouwcycli, een ceremoniële kalender, voorspellende kalenders en dagelijkse rituele kalenders. Alleen de elite had de beschikking over alle kalenders, een bron van kennis en macht.

De voorspellende tzolk'in kalender wordt zowel in Mexico als in Guatemala nog steeds gebruikt. Met de tzolk'in bepalen ouders de naam voor hun kind of wanneer het beste een verre reis gemaakt kan worden.

Einde van de wereld

De beruchte Maya kalender of eigenlijk de 'Lange Telling-kalender' eindigt op 21 december 2012. Er zijn dan 5.125 jaren verstreken sinds het begin van de Maya-jaartelling die begint en eindigt bij 13.0.0.0.0.

In het zuiden van Mexico, in de verlaten Mayastad Tortuguero, staat op een van de ruïnes een voorspelling geschreven voor deze dag. Helaas zijn de gliefen op het monument beschadigd en kunnen onderzoekers de precieze boodschap niet ontcijferen. Wel is er te lezen dat er iemand zal afdalen en dat er 'iets' zal gebeuren.

Volgens de astronomische voorspellingen van de Maya's komt de aarde op 21 december 2012 op één lijn te staan met het centrum van de Melkweg, waarin zich een zwart gat bevindt (Hunab k'u). Wetenschappers hebben enkele jaren geleden geconstateerd dat er inderdaad een zwart gat in het midden van de Melkweg zit.

Doordat de meeste astronomische Maya voorspellingen zijn uitgekomen denken veel mensen dat er op 21 december 2012 iets belangrijks gaat gebeuren. Een natuurramp? De komst van buitenaardse wezens? Spirituele verlichting? Het einde van de wereld? Of misschien een nieuw begin?

Moderne Maya's

De moderne Maya's kennen geen apocalyptische voorspellingen voor het jaar 2012. Voor hen is het einde van de Mayakalender gewoon het begin van een nieuwe cycli.

In Mexico en de omringende landen wonen naar schatting nog acht miljoen Maya's. Hoewel zij zich sterk verbonden voelen met de cultuur en tradities van hun voorouders, is de meeste kennis verloren gaan.

Lees hier meer over de moderne Maya's.

Reizen Mexico

Specialisten Mexico

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

MiddenAmerika.nl kenner
Sponsors