Wat voor klimaat kun je verwachten in Mexico?
Mexico heeft globaal gezien een droog klimaat. Tachtig procent van het land krijgt minder dan 800 mm neerslag per jaar - minder dus dan de gemiddelde neerslag in Nederland. De droogste streek van het land is de woestijn van Altar. Hier regent het soms jaren niet. Alleen in het uiterste noordwesten, rond Tijuana, kent Mexico een mediterraan klimaat met veel regen in de winter.
De warme klimaatzone, de tierra caliente, omvat alle gebieden onder de grens van 750 meter hoogte liggen. Het gaat met name om de kust en zuidelijk moerasregio's en tropische regenwouden. De bekende toeristenplaatsen Acapulco, Cancún en Veracruz liggen in deze klimaatzone. De gemiddelde temperatuur ligt hier tussen de 23 en 26 graden. In het regenseizoen liggen de temperaturen hoger dan in het droge seizoen. De luchtvochtigheidsgraad is er dan hoog.
Wat voor klimaat kun je verwachten in de hoger gelegen gebieden van Mexico?
Gebieden op hoogtes tussen de 750 en 2.000 meter hebben in Mexico doorgaans een gematigd subtropisch klimaat. Deze gebieden worden tierra templada genoemd. De gemiddelde temperatuur ligt er tussen de zeventien en 23 graden Celsius.
De dag- en nachttemperaturen kunnen flink uit elkaar liggen. Een groot deel van de Mexicaanse hoogvlakte ligt in deze klimaatzone. Vanwege de constante lenteachtige temperatuur zijn hier de belangrijkste landbouwgebieden van Mexico gesitueerd.
Boven de 2.000 meter vind je de koude gebieden, de tierra fría. De berggebieden, maar ook de hogere delen van de Mexicaanse hoogvlakten behoren hiertoe. De gemiddelde temperatuur ligt er beneden de zeventien graden. Het kan er 's winters ook streng vriezen. Ook Mexico-Stad ligt in deze klimaatzone. De stad ligt op 2.240 meter hoogte.
Gebieden boven de 4.000 meter worden ook wel tierra helada genoemd. Hier overheersen sneeuw en ijs. Er wonen geen mensen.
Welke seizoenen zijn er in Mexico?
Mexico kent twee seizoenen. Het droge seizoen in de winter, van oktober tot mei, en het regenseizoen in de zomer dat van mei tot oktober duurt.
Het orkaanseizoen aan de oostkust begint in juni, maar is het hevigst in september. In de Golf van Mexico ontwikkelen zich dan stormen en orkanen. Die bedragen jaarlijks de Atlantische kust van Mexico.
Van mei tot en met november is het de beurt aan de westkust van Mexico. In het binnenland veroorzaken de stormen vaak heftige regenval met soms aardverschuivingen als gevolg.
Met welke natuurkrachten moet je rekening houden in Mexico?
Aardbevingen komen in heel Mexico voor. De laatste grote aardbeving was in januari 2003. Verder zijn er verschillende vulkanen actief in Mexico.
Mexico telt twee actieve vulkanen: de Popotcatepetl, nabij Mexico-Stad, en de Colima, in de deelstaat Colima. Beide zijn gesloten voor publiek.
Aan de Stille Oceaankust van Mexico zijn medio 2008 aanvallen van haaien geweest. De aanvallen, voornamelijk gericht op surfers, vonden plaats nabij de stranden van Pantla en Troncones bij Zihuatanajo, ongeveer 240 kilometer ten noorden van Acapulco.