Uxmal

Uxmal

door Willeke van Doorn

Een tour door Uxmal brengt je naar de Piramide van de Tovenaar, het Huis van de Schildpadden en het Paleis van de Gouverneur. Stuk voor stuk bouwwerken uit de laatste eeuwen van de Mayatijd die je tegenkomt tijdens een roadtrip door het heuvelachtige landschap van de Puuc route.

Op 62 kilometer ten zuiden van de koloniale stad Merida stap je in Uxmal de wereld van de Maya's binnen. Deze stad op het schiereiland Yucatán, in het zuidoosten van Mexico, kende haar bloeitijd in de late klassieke periode van de Mayageschiedenis, tussen het jaar 700 en 1000. Met ongeveer 25.000 inwoners was Uxmal een belangrijke landbouw- en handelsstad op de Puuc route.

ZELF NAAR Mexico?

Bekijk alle 67 reizen naar Mexico

Piramide van de Tovenaar

Het opvallendste bouwwerk in Uxmal is de Piramide van de Tovenaar. In tegenstelling tot veel andere piramides zijn de lagen van deze piramide ovaal en niet rechthoekig of vierkant. Volgens een oude legende is de Piramide van de Tovenaar gebouwd door de zoon van een heks.

De jongen zou op een dag de leider van Uxmal hebben laten schrikken door tegen de grote metalen drum in de stad te slaan. De zoon van de heks kreeg de doodstraf, tenzij hij in één nacht tijd een gigantische piramide kon bouwen. En zo zou hij het 37 meter hoge bouwwerk die nacht uit de grond gestampt hebben.

Weleens aan Zuid-Afrika gedacht?

Bekijk alle bezienswaardigheden in Zuid-Afrika

Uxmal Tour

Naast de indrukwekkende Piramide van de Tovenaar bezoek je tijdens een tour door Uxmal ook het Paleis van de Gouverneur, het Huis van de Schildpadden en het Nonnenklooster. Dit laatste gebouw was niet echt een klooster, maar werd zo genoemd door de Spaanse stichters van Uxmal. Het vierkante gebouw telt 74 kleine kamers.

Om de grootste drukte van het populaire Uxmal te vermijden, bezoek je het Mayacomplex het beste in de ochtend. Bij de ingang van Uxmal vind je een klein museum, een souvenirwinkel en een café. Of bezoek Uxmal juist 's avonds wanneer een gekleurde lichtshow de eeuwenoude bouwwerken oplicht. In de zomer vindt de show om acht uur 's avonds plaats, in de winter om zeven uur.

Puuc route

Veel bouwwerken in Uxmal zijn horizontaal in twee stukken opgesplitst. Het onderste deel bestaat uit een reeks recht naast elkaar geplaatste stenen en ziet er sober uit, terwijl het bovenste deel juist uitbundig versierd is. Deze bouwstijl is typerend voor de Puuc regio.

Dwars door deze heuvelachtige regio in Yucatán kronkelt de Puuc route. Aan deze weg tussen de heuvels liggen verschillende Mayacomplexen waarvan Uxmal de grootste is. De stad is zo'n vijf keer groter dan de andere plaatsen aan de route.

Combineer je bezoek aan Uxmal tijdens je rondreis door Mexico met een roadtrip langs de gehele Puuc route. Alle Mayasteden liggen vrij dicht op elkaar en niet ver van Merida. Huur een auto en ontdek de fascinerende wereld van de Maya's tijdens je vakantie in Mexico!

Like deze pagina

Reizen Mexico

Specialisten Mexico

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nicaragua kenner
Sponsors