Isla del Coco Jouw vakantie naar Midden-Amerika begint hier!

Isla del Coco

door Niels Posthumus

Isla del Coco was van oudsher een piratennest. Tegenwoordig is het een wat dure, maar ook zeer afgelegen en daardoor prachtige duiklocatie met onaangetast koraal.

Isla del Coco rijst 500 kilometer uit de kust van Costa Rica op als een smaragd uit het azuurblauwe water van de Stille Oceaan. Vanaf het bootje dat je naar je duikbestemming brengt kijk je naar het vulkaaneiland dat met een groene mantel van regenwoud is bedekt.

ZELF NAAR Costa Rica?

Bekijk alle 78 reizen naar Costa Rica

Piratenschatten

Het is de exotische schoonheid die steeds meer bezoekers trekt naar het eilandje met een doorsnee van slechts 24 kilometer. Zowel het regenwoud op het land als de onderwaterwereld voor de kust behoren tot de meest fascinerende ecosystemen ter wereld.

En dan zijn er nog alle wilde verhalen over de piratenschatten die op het eiland verborgen zouden liggen.

Ten minste 300 officiële zoekexpedities zijn de afgelopen eeuwen op touw gezet naar onder meer de 'Schatten van Lima'. Tientallen kilo's goud, gestolen van de Spaanse kolonisten, zouden ergens op het eiland zijn verstopt. Waarschijnlijk voorgoed.

Walvishaaien

Je gooit je met duikfles achterover het lauwe oceaanwater in. Het water is helder. Je kunt ver zien.

Om spectaculaire vissen als walvishaaien te zien moet je echter vrij ver naar beneden. Daar staat een behoorlijk stroming en zwemmen bovendien ook grote groepen gevaarlijk hamerhaaien. Geen plek dus voor beginnende duikers.

Voor getrainde duikers is de zee rondom het eiland echter één van de beste duiklocaties ter wereld.

Biologen

Sinds 1869 hoort Isla del Coco officieel bij Costa Rica. In de twee eeuwen ervoor was het eiland een anarchistisch piratennest. Een onherbergzame plek midden op zee, waar niemand graag kwam. Het was een ideale plek voor scheepsrovers om na een slag op het water even uit te blazen en hun buit te tellen.

Het regent extreem veel op het tropische eiland, maar liefst tien keer zo veel als in Nederland.

Door deze klimatologische bijzondere omstandigheden en door de zeer afgelegen ligging telt het eiland een groot aantal endemische dieren en planten. Dit is flora en fauna die nergens anders ter wereld voorkomt.

Geen wonder dus dat het eiland overloopt van de biologen en onderzoekers.

Duiken

Maar het is dus vooral de duikindustrie die de laatste jaren aan een stevige opmars is begonnen. Goedkoop is het niet. Je moet immers eerst helemaal van Costa Rica naar het eiland vliegen. Toch hebben velen er met liefde het geld voor over.

Van je bootje zie je de vier hoogste toppen van het eiland zich aftekenen tegen de grauwe lucht. Ze zijn zelf ook deels gehuld in de mist van de wolken die hen omringen.

De hoogste vulkanische top, de Cerro Yglesisas is 634 meter hoog. Haar hellingen lopen op het kleine eilandje razendsnel omhoog.

Zandstranden

Je vaart terug, de oceaanwind in je gezicht. De zon verstopt zich achter een wolkendek, maar is nog altijd sterk genoeg om je lelijk te verbranden als je je niet insmeert.

De haven komt in zich. Er zijn twee baaien waar boten kunnen aanleggen. Je kunt er ook heerlijk in de zon liggen. Het zachte zand ziet er aanlokkelijk uit. Zelfs als de hemel nog weer verder dichttrekt en het water ook met tropische bakken uit de lucht komt.

Wat is er te doen op Isla del Coco?

  • Als je enige ervaring hebt met duiken, is dat zeker aan te raden bij Isla del Coco. Je ziet er dolfijnen, schildpadden, roggen, walvishaaien en hamerhaaien.
  • Het kost je wel wat om op het eiland te komen. Op het eiland mag je alleen komen met toestemming van de rangers en dan nog mag je er niet blijven slapen en al helemaal geen flora of fauna meenemen.
  • Je kan ook dichter bij de kust gaan snorkelen. Hier vind je grote scholen vissen in alle kleuren van de regenboog die tussen het koraal zwemmen.
  • Bezoek een waterval. Door de vele tropische regens stroomt het water machtig naar beneden. Ze zijn niet moeilijk te vinden. Op het eiland zijn er ongeveer tweehonderd.
  • Al jaren wordt er gezocht naar mogelijke piratenschatten op het eiland. Denk je dat al die expedities het helemaal verkeerd hebben aangepakt? Misschien vind jij die schat wel.

Reizen Costa Rica

Meer Isla del Coco

Specialisten Costa Rica

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

MiddenAmerika.nl kenner
Sponsors