Curaçao
8,4
8,9 Algemene ervaring
7,9 Beziens­waardigheden
7,6 Steden of plaatsen
8,7 Locals
7,3 Veilig
8,3 Natuur
9,5 Stranden
9,3 Klimaat

Curaçao

door Lana Leach

Chillen doe je op de Antillen! Curaçao vormde samen met Aruba, Bonaire en Sint Maarten lange tijd de Nederlandse Antillen, maar is sinds 10 oktober 2010 onafhankelijk. Het eiland is al ruim zesduizend jaar bewoond door Arawak indianen, maar kent veel Nederlandse invloeden. Alleen dan wel voorzien van een tropisch tintje.

Niet-Nederlanders roemen Curaçao: een van de best bewaarde geheimen van de Caraïben. Wij zelf kennen het eiland met de kleurrijke koloniale gebouwen uit de geschiedenisboeken. We beseffen nauwelijks nog dat het een fantastisch vakantieparadijs is. En juist voor ons is de cultuur van het eiland bovendien extra interessant.

Blue Curaçao

De C van de ABC eilanden ligt slechts 56 kilometer boven Venezuela. Het eiland heeft 160.000 inwoners en is daarmee het dichtstbevolkte eiland van de Antillen. Het felblauwe likeurtje Blue Curaçao is in de rest van de wereld echter bekender dan het eiland.

Met een gemiddelde temperatuur van 27 graden is het bijna het hele jaar goed toeven op Curaçao. Wie van taxfree shoppen, casino's, uitgaan, watersport en het strand houdt, is helemaal op zijn plek op het eiland.

Cultureel eiland

Curaçao is echter vooral op cultureel gebied het interessantste eiland van de Nederlandse Antillen. In hoofdstad Willemstad vind je veel oud-Nederlandse gebouwen. De Nederlanders hebben op Curaçao een tropische versie van Nederland gebouwd.

De Arawak indianen waren al veel eerder op Curaçao dan de Nederlanders. Zij bereikten het eiland al ruim 6000 jaar geleden.

Tot aan het eind van de vijftiende eeuw hadden zij het rijk voor zich alleen. Toen voer Columbus echter de Cariben binnen en zette ook de latere Nederlandse Antillen op de kaart.

West-Indische Compagnie

Amerigo Vespucci en de Spaanse kolonisten volgden. Ze verlieten het eiland echter al snel. Er was weinig goud en zoetwatervoorzieningen waren ook al spaarzaam.

De West-Indische Compagnie greep haar kans. Curaçao werd een belangrijke handelspost vanwege haar natuurlijke haven. De WIC bouwde forten op het eiland alsof haar leven er van afhing. De grootschalige slavenhandel maakte het eiland berucht.

Na de kolonisatie raakte het eiland economisch in de problemen. De vondst van olie voor de kust van Venezuela luide echter een nieuw tijdperk in. Shell werd de grootste werkgever op het eiland. En in tegenstelling tot veel andere eilanden in de omgeving hoefde Curaçao zich toeristisch niet te ontwikkelen.

Status aparte

Je kunt de oude landhuizen en forten nog steeds bezoeken. In de kastelen kun je tegenwoordig vaak een hapje eten. Ze zijn omgetoverd tot chique restaurants. In de straten en op de pleintjes vind je interessante musea en leuke marktjes.

Rond Willemstad staan bovendien nog wat windmolens, als markeringen van de Nederlandse invloed op het eiland. Curaçao heeft tegenwoordig overigens een status aparte binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Dit betekent dat het eiland nog wel bij Nederland hoort, maar een grote mate van autonomie bezit.

Divi divi bomen

Het eiland is zestig kilometer lang en niet breder dan elf kilometer. De Christoffelberg is met 375 meter de hoogste top van het eiland. De westkust heeft prachtige stranden. En je zwemt er nog altijd in relatieve rust in het helder blauw water, waarin je altijd de bodem kunt zien.

De binnenlanden kenmerken zich door woestijnachtige landschappen met cactussen en de typische Caribische divi divi bomen. Deze bomen nemen vaak rare vormen hebben aan door de stevige wind.

Ook vind je in de binnenlanden nog overblijfselen van oude koloniale plantages, sommigen zijn zelfs uitgeroepen tot nationale parken.

Wat is er te doen op Curaçao?

 • Wandel door de tropische versie van Nederland: Willemstad. Herken de typisch Nederlandse architectuur en wandel over de Konining Emma brug die Punda met Otrabanda verbindt.
 • Bezoek de oude landhuizen en forten op het eiland. Bijvoorbeeld Fort Amsterdam. Het is gebouwd in 1634 en beschermde de haven van Curaçao tegen piraten en andere vijanden.
 • Relax op een van de vele stranden die het eiland rijk is. Geen zin in zand overal? Bij Mambo beach kun je genieten van de zon op gigantische witte strandbedden. Blijf vooral hangen, want 's avonds barst hier een Caribisch feest los.
 • Geen last van hoogtevrees? Rijd dan met de auto over de duizelingwekkend hoge Koningin Juliana brug. Het is de brug die je vanuit Willemstad hoog in de lucht ziet.
 • Wandel over de handelskade in Punda en bezoek de kleurrijke floating market. Hier meren Venezolaanse vissersboten aan om hun catch of the day te verkopen.
Like deze pagina

Meer Curaçao

Reviews Curaçao

Nederlands Party en relax-eiland (bezocht in augustus 2010)

Review geschreven door Judith Bles op 17 mei 2017

Curacao heeft van alles op één eiland. Natuurlijk een azuurblauwe zee met witte stranden, maar ook kun je je vakantie combineren met een goede hike op de Christoffelberg.
Het eiland staat bekend om de Nederlandse stagiaires en daarom dus ook een party eiland.
Curacao heeft een vrolijke en gezellige vibe wat eigenlijk een stukje Nederland in de zon is met een Antilliaans tintje.

Pluspunten Curaçao

 • Nederlands
 • Makkelijk begaanbaar
 • Partyeiland

Minpunten Curaçao

 • Scheiding tussen toeristen en locals
 • niet al te veilig
Ultieme tip: Ik denk dat een tripje naar Klein Curacao wel echt erbij hoort. Verder vind ik sowieso Mambo Beach wel een goede hang out.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Luxe reizigers

Geweldig echt een vakantie om in weg te dromen en om nooit te vergeten. (bezocht in augustus 2014)

Review geschreven door Nynke Weijs op 16 mei 2017

Een heerlijk strand met een prachtige sfeer ,veel te beleven zoals met dolfinen gezwommen. En willemstad bezocht , geslapen in een heerlijk hotel (lion dive beach resort) een mooie locatie lekker warm echt prachtig.

8,6
10 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
7 Locals
7 Veilig
8 Natuur
10 Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Curaçao

 • warmte
 • cultuur
 • locatie

Minpunten Curaçao

 • vliegreis
Ultieme tip: Geniet van het moment dat je der bent en relax doe alles wat je wilt doen maar vooral geniet
Aangeraden voor: Gezinnen, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Stage ziekenhuis curacao (bezocht in september 2012)

Review geschreven door Daphne Boosman op 14 mei 2017

Curacao is een erg mooi eiland , zwemmen met dolfijnen was erg leuk. Playa lagun is een leuk strand waar je met geluk schildpadden kan spotten. Verder kun je bij het wilhelminaplein erg goedkoop eten.

Pluspunten Curaçao

 • aardige locals
 • mooi weer
 • nederlands kunnen praten

Minpunten Curaçao

 • geen
Ultieme tip: Playa lagun! Slavernij museum , beklimmen van de top van de christoffelberg
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Paradijs (bezocht in mei 2016)

Review geschreven door Ellen de Levie op 13 mei 2017

Prachtig eiland. De mensen Ijn er vriendelijk. Wij hebben een auto gehuurd, omdat het openbaar vervoer niet zo goed is. De natuur is prachtig; ruige rotsen, mooie stranden. Wij vonde de grote knip heel leuk.
Willemstad met de pontjesbrug is heel gezellig.

Pluspunten Curaçao

 • aardige mensen
 • mooie natuur
 • heerlijk klimaat

Minpunten Curaçao

 • slechte wegen
 • lange vlucht
Ultieme tip: Ga uiteten bij cafe plein wilhelmina. Goedkoope en lekker!
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Relaxen kan je goed op Curaçao (bezocht in juni 2016)

Review geschreven door Ester Remans op 12 mei 2017

Zon,veel verschillende Parel witte stranden en azuurblauwe zee... gezelligheid voor ingrediënten voor een relaxte vakantie.
En huur een auto zodat je het eiland rond kan touren en iedere dag weer een ander strandje kan pakken....Ik zeg doen.

Pluspunten Curaçao

 • Het is erg Relaxt op Curacao

Minpunten Curaçao

 • Alles is in Nederlands
 • Zelfs AH is er
 • Op iedere kaar staan Frikandelle en Krokette
Ultieme tip: Goed eten bij de Buurvrouw,mooie Plek aan zee bij Restaurant karakter
Aangeraden voor: Stellen

Curaçao 2017 (bezocht in april 2017)

Review geschreven door Megan Weidema-Haksteeg op 10 mei 2017

Curaçao is een erg divers en mooi eiland. Er is voor ieder wat wils. Of je nu wilt hiken in een national parc of shoppen op Jan Tiel, duiken of zonbaden. Het eiland hebben wij ervaren als zeer kindvriendelijk.

Pluspunten Curaçao

 • Divers
 • Mooi
 • Warm
Ultieme tip: Huur altijd een auto en ga richting Westpunt, hier vind je de meest lokale zaakjes, mooiste en meer rustige stranden
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Fantastisch curacao (bezocht in mei 2016)

Review geschreven door Edith Smit - Vlegels op 09 mei 2017

Op 30 mei 2016 getrouwd op Curacao. Deze ervaring zullen we nooit vergeten! En wat een vriendelijke bevolking. Waanzinnige tijd gehad!!
Via marktplaats de accomodatie blou blou gevonden. Top bungalow bij nederlanders. Ze zorgden voor het vakantie gevoel!!

Pluspunten Curaçao

 • klimaat

Minpunten Curaçao

 • geen
Ultieme tip: Auto huren en het eiland over!!
Aangeraden voor: Gezinnen, Natuurliefhebbers

Rust ,zon en relaxen (bezocht in maart 2014)

Review geschreven door Hans Jacobs op 08 mei 2017

Het was alsof het een sprookje was een paradijs op aarde vertoeven in het Jan Thiel ressort de omgeving het snorkkelen en het duiken, zwemmen met de dolfijnen het kon niet op van de ene verassing naar de andere een echte aanrader

Ultieme tip: Ga duiken en zwemmen met de dolfijnen
Aangeraden voor: Gezinnen, Vriendengroep, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Geweldige duik- en snorkelspot (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Karen Mulders op 08 mei 2017

Curacao is een mooi land. We zijn er op huwelijksreis geweest. Willemstad is leuk om een dagjete bekijken en de drijvende markt te bezoeken. De meeste toeristen blijven daar in de buurt hangen. Wij zijn echter naar Westpunt gegaan en daar gaan duiken. Wat een mooie onderwaterwereld is Curacao rijk zeg. Ik kan daarom iedereen aanraden daar een aantal keer een goede duik te nemen in het water. Neem wel genoeg zonnebrand mee, want je verbrand bij het leven. Ook in het water kun je het beste met T-shirt aan gaan snorkelen. Overdag is een hoedje op bijna een must om hoofdhuidverbranding tegen te gaan. En een goede anti-mug voor de avonduren is ook geen overbodige luxe. Maar verder hebben wij een topvakantie gehad. De mensen daar zijn ontzettend behulpzaam en spreken veelal ook Nederlands of Engels. En behalve de onderwaterwereld zijn er genoeg andere dingen te bekijken. Zoals de struisvogelboerderij met restaurant (en de meest grappige gids ever) of een safari over het eiland, zodat je ook de ongerepte natuur kunt bewonderen. Of de Hato Caves. Genoeg te doen dus. We hebben ons erg vermaakt. Vooral dus met duiken. Zonder duikinteresse of strandhobby ben je er wel na een week uitgekeken. Het is en blijft een klein eiland.

8,9
9 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
10 Locals
9 Veilig
9 Natuur
10 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Curaçao

 • aardige locals
 • mooie onderwaterwereld
 • goed weer
 • lekker zonnig

Minpunten Curaçao

 • Felle zon
 • muggen
 • verbrandingsgevaar
Aangeraden voor: Stellen, Vriendengroep, Luxe reizigers

Thuiskomen in de tropen (bezocht in maart 2017)

Review geschreven door Els van der Wal-Ruigrok op 08 mei 2017

Heerlijk eiland , vriendelijke mensen en veel te zien. Bijv. alle strandjes aan de ene kant van het eiland , maar ook de ruige kust aan de andere kant. Ook het Christoffelpark is de moeite waard. Verder nog de struisvogelfarm of de kruidentuin van Dina Veere. Verder natuurlijk Willemstad met zijn verschillende wijken, de pontjesbrug en de drijvende markt enz. Gezellige terrassen waar het goed toeven is.

Pluspunten Curaçao

 • aardige mensen
 • gewoon Nederlands spreken

Minpunten Curaçao

 • lange vlucht van 10 uur
Ultieme tip: Wij logeren meestal in Willemstad zelf, vinden wij gezellig. Laatse keer in het Otrobanda hotel , tegenover de handelskade en vlak bij de brug.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Een tropisch stukje thuis (bezocht in april 2017)

Review geschreven door Reinier Haasnoot op 07 mei 2017

Curacao is een (ei)land met veel mogelijkheden. Met diverse mooie baaien waarin je heerlijk kunt snorkelen en duiken. Ook op het eiland zelf is genoeg te zien en doen. Vogels in alle kleuren spotten, wandelen door de straatjes van Willemstad (neem vooral een kijkje in het schitterend gerestaureerde Ottrabanda) en lekker Caribisch eten. Het is een eiland waar je lekker actief kunt zijn, maar ook heerlijk kunt relaxen. De vriendelijke bewoners geven je het gevoel van een tropisch stukje thuis!

Pluspunten Curaçao

 • Klimaat
 • Natuur
Ultieme tip: Snorkelen tussen de schildpadden!
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers

Flamingo's komen van Bonaire eten in Curacao (bezocht in november 2014)

Review geschreven door Jadranka Siranovic op 07 mei 2017

Voormalige zoutpannen van het Landhuis Jan Kok in het dorp St. Willibrordus zijn naast alle mooie stranden zeker de moeite waard om te bezichtigen. Daar kan je prachtige flamingo's zien in nog mooiere natuur. Deze flamingo's broeden op Bonaire en komen naar deze plek op Curacao om te eten. Zo mooi om te zien. Als je een beetje geluk hebt kan je ze van heel dichtbij zien.

9,5
10 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
10 Locals
9 Veilig
10 Natuur
10 Stranden
10 Klimaat

Pluspunten Curaçao

 • het water is altijd warm
 • prachtige stranden
 • vriendelijke mensen

Minpunten Curaçao

 • vogels die vissen vangen terwijl jij lekker zwemt
 • parkeren in Willemstad
Ultieme tip: Eet een overheerlijke struisvogelbiefstuk op de struisvogel boerderij.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Wonen op een tropisch eiland (bezocht in juli 2015)

Review geschreven door Angela Mekes op 07 mei 2017

Juli 2015 heb ik de stap gezet om te gaan wonen op een tropisch eiland. In Nederland alles opgezegd en achter me gelaten en met 1 koffertje richting Curacao om daar een nieuw avontuur aan te gaan. Het is hier genieten van het zonnetje, het fijne sfeertje, het ontmoeten van nieuwe mensen, het ontdekken van een nieuwe taal en nieuwe culturen, het kunnen leven in je eigen taal maar met een tropische twist.

8,8
9 Algemene ervaring
7 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
9 Locals
8 Veilig
9 Natuur
10 Stranden
10 Klimaat

Pluspunten Curaçao

 • Baaitjes
 • Strandfeestjes

Minpunten Curaçao

 • Poko Poko
 • Verplicht rustig aan doen
Ultieme tip: De belangrijkste tip is om met een autootje op pad te gaan, de weg naar westpunt te rijden en bij zoveel mogelijk mooie kleine baaitjes even het uitzicht in je op te nemen!
Aangeraden voor: Vriendengroep, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Genieten (bezocht in mei 2017)

Review geschreven door Joyce Smith op 07 mei 2017

Alweer vijf keer op Curaçao geweest. Het is er altijd warm met een heerlijk windje. Voeten in het zand meteen drankje......volop genieten. Er is voor ieder wat wils. Cultuur, watersport, lekker eten en drinken.

Ultieme tip: Strand bij Coral State. Lunchen bij Karakter.

Familiebezoek (bezocht in maart 2016)

Review geschreven door Ingrid Bakkum op 07 mei 2017

Wij gaan om het jaar wel naar Curacao/Bonaire, met een zus op elk eiland is het dus familiebezoek. Curacao is een heerlijk relaxed eiland waar we toch elke keer wel weer een nieuw strandje, lekker eten of iets nieuws ontdekken. Met de boot naar klein Curacao is een hoogtepunt, elke keer als we gaan zien we dolfijnen rond de boot, een prachtige ervaring. Al is het een klein eiland, als je verder kijkt dan je strandbedje dan kan je ook daar een avontuurlijke vakantie hebben.

8,1
9 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
7 Steden of plaatsen
8 Locals
7 Veilig
9 Natuur
8 Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Curaçao

 • temperatuur is altijd goed
 • , relaxte sfeer

Minpunten Curaçao

 • het is de laatste jaren wel duur geworden.
Ultieme tip: Met een boot naar klein Curacao. Wil je met jongeren, ga dan met de catamaran. Drank is inclusief, met een gezin is bijvoorbeeld de Mermaid fijner, een super goed verzorgde dag.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Luxe reizigers

Heerlijk naar de zon voor oud en nieuw! (bezocht in december 2016)

Review geschreven door Maxime Hendriksen op 07 mei 2017

Curacao is een prachtig eiland met heerlijke temperaturen. Ik was hier in december om oud en nieuw te vieren. Dit is een geweldig moment om erheen te gaan. Dit omdat het dan echt een partyeiland wordt met elke dag een leuk feest. Verder zijn er natuurlijk ook prachtige stranden waar je heerlijk tot rust kan komen.

7,6
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
5 Steden of plaatsen
7 Locals
6 Veilig
9 Natuur
9 Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Curaçao

 • leuke feestjes
 • mooie stranden
 • heerlijk tot rust komen

Minpunten Curaçao

 • sommige plekken beter niet langskomen
 • het is een niet zo groot eiland
Ultieme tip: Bij Curacao hebben ze een blauwe kamer dat is echt prachtig om te zien. (Er is niet altijd de mogelijkheid om erheen tegaan dit in verband met het waterniveau.)
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers

Ontspannend (bezocht in juli 2014)

Review geschreven door Thisainy Ricardo op 06 mei 2017

Heel ontspannend, niemand heeft haast daar, alles gaat rustig aan. Dit is vooral fijn, omdat het super lekker weer is (als je van warm houdt) en te veel inspanning is niet ideaal met de hitte. Er wordt overal muziek gedraaid, wat zorgt voor een gezellige sfeer. Er zijn in de avond en nacht verschillende foodtrucks (Truck di pan) waar nog een late nachtsnack of maaltijd afgehaald kan worden.

Pluspunten Curaçao

 • mooie stranden
 • lekker weer
 • lekkere eten

Minpunten Curaçao

 • openbaar vervoer
Ultieme tip: Het openbaar vervoer moet beter geregeld worden.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Cultuurliefhebbers

Een droom (bezocht in mei 2016)

Review geschreven door Ellen de Levie op 25 april 2017

Prachtig eiland, rust, mooi. Vooral een auto huren en overal gaan kijken. Je kan het zo duur maken als je zelf wilt. Goedkope restaurantjes in overvloed. Boca pistool is een must. Ook de grote en kleine knip is prachtig.

Pluspunten Curaçao

 • weer
 • natuur

Minpunten Curaçao

 • slechte wegen
Ultieme tip: Een auto huren is een must, om alles goed te bezoeken.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Natuurliefhebbers

Twee weken in Curacao (bezocht in augustus 2015)

Review geschreven door Merel Bekker op 16 april 2017

Lekker weer, mooie stranden waar je makkelijk heen kan rijden met een huurauto. Gezellige mensen, en een Albert Heijn bij de Jan van Thiel baaij! Grote en kleine knip zijn mooie stranden en de drukte valt er mee. Goede service op de toeristische stranden. Eiland is klein dus alles is makkelijk te bereiken. Wel veel leguanen.

8,0
9 Algemene ervaring
5 Beziens­waardigheden
4 Steden of plaatsen
8 Locals
8 Veilig
10 Natuur
10 Stranden
10 Klimaat

Pluspunten Curaçao

 • witte stranden

Minpunten Curaçao

 • duur
Ultieme tip: Huur een auto en ga alle stranden bekijken
Aangeraden voor: Stellen, Luxe reizigers

Papagayo design hotel (bezocht in januari 2016)

Review geschreven door Melanie Sturkenboom op 16 april 2017

Wat een heerlijk relaxvakantie, als het winter is in Nederland om dan het zonnetje op te zoeken...
Papagayo hotel is echt een aanrader, mooi en schoon aan de zee, leuke restaurants zoals Zanzibar. Aanraders hier zijn het kippetje, de pizza's en de saté!! Mmmm en niet duur! Op zaterdag happy hour, lekker druk. Met de bus naar Willemstad gaat ook goed en voor 1,80 gulden ben je er al. Ja, het liefste ga ik ieder jaar!!

8,3
9 Algemene ervaring
7 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
8 Locals
7 Veilig
8 Natuur
9 Stranden
10 Klimaat

Pluspunten Curaçao

 • zon
 • zee
 • strand

Minpunten Curaçao

 • duurt lang met een bestelling
Ultieme tip: Neem een date mee in januari. En geniet van al het prachtigs wat het eiland te bieden heeft.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Luxe reizigers

Specialisten Curaçao

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Guatemala kenner
Sponsors