Mexico-Stad

Mexico-Stad

door Veerle Witte

Met twintig miljoen inwoners is het één van de grootste steden ter wereld. Mexico-Stad ligt op 2.400 meter hoogte te midden van bergketens en vulkanen. Deze enorme, fascinerende metropool moet je een keer gezien hebben!

Dwaal door de gezellige wijk Coyoacan, bezoek de groene stadsparken en natuurlijk de Basilica de Guadalupe: het belangrijkste heiligdom van Mexico. Vergeet ook geen dagtrip te maken naar de piramides van Teotihuacan als je in Mexico-Stad bent.

ZELF NAAR Mexico-Stad?

Bekijk alle 13 reizen naar Mexico-Stad

Stad van de Azteken

Ooit was deze megastad het centrum van het Azteekse rijk in een vallei van eilanden en meren. Op één van de eilanden van de zogenaamde Vallei van Mexico, stichtten de Azteken in de veertiende eeuw de hoofdstad Tenochtitlán. In 1521 wordt de grote stad veroverd door de Spanjaarden en vrijwel geheel verwoest.

De Spanjaarden leggen het meer droog en bouwen huizen, kerken en paleizen. Tijdens de revolutie in 1910 telt Mexico-Stad al 400.000 inwoners. Al snel trekken steeds meer mensen van het platteland naar de stad, op zoek naar een beter leven. Binnen dertig jaar groeit de stad naar bijna twee miljoen inwoners.

Basilica de Guadalupe

Bezoek het belangrijkste heiligdom van Mexico: de Basilica de Guadalupe, ofwel de basiliek van Guadalupe. Het is een belangrijk katholiek bedevaartsoord en één van de meest bezochte kerken in de wereld. De originele afbeelding van Onze-Lieve-Vrouw van Guadalupe uit de zestiende eeuw bevindt zich in deze basiliek.

Doordat Mexico-Stad op een voormalig meer is gebouwd, begint het op sommige plekken te verzakken, wat ernstige schade aan gebouwen toebrengt. Daarom is er tussen 1974 and 1976 een nieuwe basiliek naast de Basilica de Guadalupe gebouwd.

Fijne stadsparken

Mexico-Stad bezit een aantal prachtige groene stadsparken. Waan je even buiten de metropool als je over de geplaveide paden van Alameda Central loopt. De groene stadstuin is versierd met fonteinen, standbeelden en monumenten, zoals het monument voor Ludwig van Beethoven. Vanuit het park wandel je zo naar het Paleis van Schone Kunsten.

Een ander fijn park is Bosque de Chapultepec, het grootste stadspark van Latijns-Amerika, ook wel de longen van Mexico-Stad genoemd. In het centrum van het park ligt een enorm felgroen meer, waar je heerlijk kunt varen.

Coyoacán

Een populaire wijk in Mexico-Stad is Coyoacán. Hier komen toeristen, kunstenaars en welvarende Mexicanen samen. Slenter door de straatjes, marktjes en over de plazas en bewonder de oude koloniale gebouwen en de lieflijke, groene pleintjes.

Zoals in iedere grote stad, zal je je niet snel vervelen in Mexico-Stad. De stad staat helaas ook bekend om de criminaliteit en vervuiling. Zorg dat je 's avonds niet alleen in bepaalde delen van de stad komt en let altijd op je spullen. Maar geniet verder vooral van het bruisende nachtleven, winkel naar lievelust en kijk je ogen uit!

Wat is er te doen in Mexico-Stad?

  • Een must see is het Nationale Museum van Antropologie. Dit is één van de mooiste musea ter wereld!
  • Breng een bezoek aan de piramides van Teotihuacan. Die liggen slechts 50 kilometer buiten de stad.
  • Ga naar een voorstelling van de Ballet de Folklorico in het prachtige Paleis van Schone Kunsten.
  • Vaar met een bootje over het gifgroene water van stadspark Bosque de Chapultepec
  • Slenter door de straatjes en over de plazas van de kunstbuurt Coyoacán.

Reizen Mexico-Stad

Meer Mexico-Stad

Specialisten Mexico

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

MiddenAmerika.nl kenner
Sponsors