Campeche Campeche

Campeche

door Willeke van Doorn

Slenter langs de koloniale gebouwen die de smalle straatjes van Campeche sieren, loop langs oude verdedigingsmuren, bezoek het museum in Fuerte de San Michel en bekijk de tempels in de oude Mayastad Edzná.

Campeche is de hoofdstad van de gelijknamige staat en ligt op het schiereiland Yucatán aan de Golf van Mexico. Sinds 1999 prijkt de historische binnenstad op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Zodra je de stadsmuren binnenloopt, zie je waarom. De felgekleurde koloniale gebouwen, oude forten en kathedralen zijn goed bewaard gebleven en maken van Campeche een fotogenieke en magische bestemming tijdens je rondreis door Mexico.

ZELF NAAR Campeche?

Bekijk alle 29 reizen naar Campeche

Campeche: de bezienswaardigheden

Spaanse kolonisten stichtten Campeche op de plek van de oude Mayaplaats Ah-Kim-Pech halverwege de zestiende eeuw. De stad groeide uit tot een belangrijke handelspost en werd regelmatig aangevallen door piraten. Aan het einde van de zeventiende eeuw bouwden de inwoners van Campeche een drieëneenhalve meter dikke verdedigingsmuur om hun stad te beschermen tegen de piratenaanvallen.

Een groot deel van de stadsmuur staat nog overeind. Twee van de vier oorspronkelijke poorten bestaan nog: één aan zee en één richting het binnenland. Loop door een van de poorten het historische stadscentrum in en je loopt een wereld van kleur binnen.

Sinds Campeche een plek veroverde op de Werelderfgoedlijst van UNESCO in 1999 zijn veel van de oude koloniale gebouwen gerestaureerd en van een likje gekleurde verf voorzien. Hierdoor zijn Campeche en haar bezienswaardigheden nog in opvallend goede staat.

Fuerte de San Michel

Naast de historische binnenstad is het ook de moeite waard om tijdens je vakantie in Mexico de forten van Campeche te bezoeken. In aanvulling op de stadsmuren bouwde Campeche vier forten en acht bastions ter verdediging van de stad tegen aanvallen vanaf het water.

Fuerte de San Michel ligt ten zuidwesten van Campeche, kijkt uit op de Golf van Mexico en is het grootste fort van de stad. Vandaag de dag huisvest Fuerte de San Michel het Museo de la Arqueológico de Campeche waar je veel oude Maya objecten bewondert.

Edzná

Nog meer overblijfselen uit de tijd van de Maya's zie je bij de ruïnes van Edzná die op zestig kilometer afstand van Campeche liggen. Tijdens een excursie naar Edzná loop je door een verlaten Mayastad die haar hoogtijdagen kende tussen 600 voor Christus en het koloniale tijdperk.

Niet te missen tijdens een bezoek aan Edzná is het centrale plein. Indrukwekkende tempels omringen dit groene plein in het midden van de archeologische vindplaats. De Edificio de los Cinco Pisos, oftewel de Tempel van Vijf Verdiepingen, is met een hoogte van 32 meter de grootste tempel van Edzná.

Doordat Edzná zo dicht bij Campeche ligt, is het een ideale dagtrip tijdens je vakantie in de koloniale stad. Stap in een taxi en ontdek de Mayastad voordat je weer terugrijdt naar het kleurrijke Campeche. 's Avonds lichten de kerken en kathedralen Campeche op en geven de toch al magische stad een extra sprookjesachtig tintje.

Reizen Campeche

Meer Campeche

Specialisten Mexico

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nicaragua kenner
Sponsors