Barranca del Cobre

Barranca del Cobre

door Niels Posthumus

De Barranca del Cobre heet ook wel Copper Canyon. Hij is groter en dieper dan de Grand Canyon in de Verenigde Staten, kopergroen begroeid en doorklieft door een spectaculair treinparcours. De treinreis door del Barranca de Cobre duurt veertien uur. Toch verveel je je geen moment. Buiten trekt de ene na de andere canyon aan je raam voorbij in het noordwesten van Mexico.

En na zeven uur uit rijden vanuit de kust is het zo ver. Je bent in Divisadero. De trein stopt twintig minuten en je kijkt recht in de angstaanjagende diepte van de Urique Canyon, de diepste kloof van het gebied.

ZELF NAAR Barranca del Cobre?

Bekijk alle 1 reizen naar Barranca del Cobre

Ferrocarril Chihuahua

De Ferrocarril Chihuahua al Pacífico verbindt de havenstad Los Mochis aan de Zee van Cortez met de binnenlanden van Chihuahua, qua oppervlakte de grootste provincie van Mexico.

Ondanks dat Chihuahua zijn naam ontleent aan de gelijknamige woestijn, is del Barranca de Cobre van een overweldigende groenheid. Kopergroen. Vandaar ook de naam Copper Canyon.

De Barranca del Cobre is niet één canyon. In totaal zijn het er meer dan twintig. Over duizenden jaren uitgesleten door zes inmiddels opgedroogde rivieren.

Urique canyon

De kloven zijn diep, vooral die van de Urique Canyon. Veel dieper dan die van de Grand Canyon in de Verenigde Staten. In de vallei beneden heerst zelfs een ander klimaat dan bovenop de toppen.

Het laagste punt van de canyon ligt slechts 500 meter boven zeeniveau. De toppen van de kloofmuren reiken tot wel 2300 meter hoogte.

De beste tijd om de canyon te bezoeken is dan ook in de herfst of de lente, wanneer het in het dal niet verzengend heet is en op de klooftoppen niet stervenskoud.

39 bruggen en 86 tunnels

Er zijn onverharde wegen die vanuit allerlei uithoeken naar de canyon leiden. Maar de leukste, makkelijkste en mooiste manier om er te komen is met de trein.

Als je vanaf zee komt zie je de meeste panorama's aan de rechterkant van de trein. Houd daar rekening mee als je een plaatsje zoekt.

De trein voert je over 39 bruggen en door 86 tunnels. In totaal ligt er 655 kilometer spoor door de groen uitgesleten kloven in het Sierra Tarahumara gebergte.

Tarahumara indianen

De trein stopt op verschillende stations in de canyon. Je doet er goed aan in een paar uit te stappen en te overnachten. In de meeste dorpjes langs de spoorlijn vind je eenvoudige pensions.

Zoek vervolgens een goede gids, bij voorkeur een Tarahumara indiaan. De originele bewoners van de canyon weten veel van het gebied en trakteren je op de mooiste mythen en legendes. Ze leven bovendien nog in groten getale in het gebied.

Het begin van de treinreis is een steile klim. Van zeeniveau stijgt je binnen 300 kilometer tot 2300 meter bij Divisadero. Daarna zak je over 350 kilometer met ups en downs tot het 1400 meter hoog gelegen Chihuahua.

Ciudad Juarez

Chihuahua is een prima halte om definitief uit de stappen. Vanuit deze stad kun je met de Ruta 49 naar het noorden richting het beruchte Ciudad Juarez op de grens met de Verenigde Staten. Al is het natuurlijk de vraag hoe graag je in dit centrum van drugshandel en prostitutie wilt zijn.

Je kunt via dezelfde snelweg ook vanuit Chihuahua richting het zuidelijker Gómez Palacio. Je rijdt dan de centrale hooglanden in.

Wat is er te doen in de Barranca del Cobre?

  • Maak de fascinerende treinreis door de Barranca de Cobre, ofwel de koperkloof. Tijdens deze veertien uur durende trein zie je de hele omgeving.
  • De trein stopt op verschillende plekken in de kloof. Stap in ieder geval één keer uit om daar te overnachten. 's Nachts zie je de mooiste sterrenhemel die je ooit hebt gezien.
  • Wil je de omgeving op een wat rustigere manier verkennen, dan kun je ook besluiten een trektocht te maken. Te voet of te paard.
  • De Tahahumara indianen verkopen hun waren langs de kant van de weg. Handig voor mensen die nog een souvenir willen kopen.
  • Neem je de trein vanaf de zeekant? Zoek dan een plaatsje aan de rechterkant van de trein. Hier heb je de mooiste uitzichten in de diepe kloven.

Reizen Barranca del Cobre

Meer Barranca del Cobre

Specialisten Mexico

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Curaçao kenner
Sponsors