Do’s en don’ts voor een reis door Mexico

Do’s en don’ts voor een reis door Mexico

door Victorine Sandkuyl

21 februari 2017

De eeuwenoude ruïnes, dichte jungle en uitgestrekte stranden trekken veel reizigers naar Mexico. En terecht, want Mexico is fantastisch! Niet alleen de natuur is prachtig, de Mexicanen zijn ontzettend vriendelijk en ook het eten is er heerlijk.

ZELF NAAR Mexico?

Bekijk alle 59 reizen naar Mexico

Is je vakantie naar Mexico al geboekt of staat het op de planning? Mooi, het wordt vast geweldig! Wij helpen je nog even op weg met tien do's en don'ts voor jouw Mexicaanse avontuur!

1. Do: reis met de lokale bus!

Over het algemeen zijn de bussen in Mexico veilig, schoon en rijden ze op tijd. Er is genoeg keuze, zo heb je eerste-klas en tweede-klas bussen. In die eerste categorie zijn de bussen uitgerust met airco en films, reis je met een tweede-klas bus dan stop je op heel veel plekken. Zo duurt de reis misschien iets langer, maar zo zie je wel een stuk meer van het land.

En een klein maar fijn detail; de bussen in Mexico zijn ook nog eens heel goedkoop, een enkeltje van Chichén Itzá naar Cancun kost bijvoorbeeld rond de 12 euro. Nog een extra reden dus om lekker met de bus te gaan!

2. Don't: water uit de kraan drinken

Het is algemeen bekend dat je in het buitenland beter geen water uit de kraan moet drinken, zo ook in Mexico. De Mexicanen zelf drinken niet eens uit de kraan, dus pas goed op. Ook jouw maag is niet gewend aan het kraanwater in Mexico en dat kan darmklachten opleveren. Houd ook rekening met je tanden poetsen en ijsklontjes in je drankje, hier ga je je soms ook ziek door voelen.

3. Do: bereid je voor op muggen

Niet vergeten een antimuggenspray zoals DEET in te pakken, want in Mexico vliegen de muggen je om de oren. Vooral het schiereiland Yucatán staat bekend om de hoeveelheid muggen, maar laat je hierdoor niet afschrikken. Als je jezelf goed beschermt tegen de muggen voorkom je dat je helemaal wordt lek gestoken. Naast DEET raden wij het aan om in Mexico zelf 'Off' te kopen, een lokaal middeltje tegen de muggen wat vaak nog beter werkt.

4. Don't: wc-papier in de wc gooien

Je zou denken dat naar de wc gaan een vrij universele handeling is, maar in Mexico moet je even opletten. Hier gooi je je wc-papier namelijk niet in de wc-pot zelf maar in de daarvoor bestemde prullenbak. In Mexico zijn de afvoerpijpen niet berekend op wc-papier, ze raken hierdoor snel verstopt. Het zal even wennen zijn, maar na enkele dagen weet je niet beter en gooi je je wc-papier als vanzelf in de prullenbak.

Ook handig, zorg ervoor dat je altijd je eigen rol wc-papier in je tas hebt, want je zult merken dat er niet altijd wc-papier beschikbaar is in de Mexicaanse wc's.

5. Don't: bang zijn

Men denkt vaak nog aan Mexico als een onveilig land, maar dat valt heel erg mee. Er zijn natuurlijk sommige plekken die als onveilig bekend staan en de ontvoeringsbendes in Mexico-Stad zijn ook berucht. Maar als je de juiste voorzorgsmaatregelen treft, hoef je nergens bang voor te zijn.

Laat je paspoort, geld en creditcard bijvoorbeeld altijd achter in een kluis op je hotelkamer. Ga 's nachts liever niet alleen over straat, maar neem een taxi, zeker in de grote steden. En hou je tas in de gaten om te voorkomen dat iemand er iets uit haalt of er juist wat in stopt.

6. Don't: een korte broek dragen

Ben jij zo iemand die er liever niet uitziet als een toerist? Dan is het aan te raden om je korte broek thuis te laten. Behalve op het strand en in de meer noordelijke gebieden dragen Mexicanen eigenlijk nooit een korte broek. Dus als je er als Mexicaan uit wilt zien, moet je er in die hitte toch echt aan geloven en je lange broek aan doen!

7. Don't: 'nee' zeggen

Nederlanders zijn erg rechtdoorzee en zeggen het meestal meteen als ze iets niet willen. Maar in Mexico komt het onbeleefd over als je ergens 'nee' of 'weet ik niet' op antwoordt, ondanks dat dat het eerlijke antwoord is. Gebruik dus andere beschrijvingen om duidelijk te maken als je iets niet wilt en zeg heel vaak 'dank je wel'.

8. Do: Leer wat basis Spaans

Hoewel ze in de kustgebieden wel wat Engels spreken, hoor je in Mexico verder alleen maar Spaans. Wil je het jezelf makkelijk maken tijdens je rondreis door Mexico, dan is het een absolute pré als je een beetje Spaans spreekt. Zo maak je eenvoudig duidelijk wat je wilt of waar je heen moet, wordt je minder snel afgezet en knoop je een interessant gesprek aan met de locals.

9. Do: probeer het Mexicaanse eten

Als je aan Mexicaans eten denkt, denk je al snel aan taco's. En hoewel je deze sowieso zult vinden op je vakantie in Mexico, taco's stammen immers uit de tijd van de Azteken, ga je nog genoeg andere lekkere dingen tegenkomen. De Mexicaanse keuken is heel divers en verrassend. Wees niet bang voor iets wat je niet kent, probeer het gewoon en je vindt al die nieuwe gerechten vast verbazingwekkend lekker!

10. Do: zoek het avontuur op!

Na alle voorgaande do's en don'ts hebben we nog een laatste tip voor je: zoek het avontuur op! In Mexico is zoveel te zien en te beleven, hier ga je je niet snel vervelen. Zorg ervoor dat je niet te lang blijft hangen op de toeristische plaatsen als Playa del Carmen. Deze plekke zijn natuurlijk ook de moeite waard, maar je zult merken dat je de mooiste plekken vindt als je juist van het gebaande pad af gaat.

Ben jij na al deze do's en don'ts helemaal klaar voor een reis naar Mexico? Bekijk dan eens ons enorme aanbod aan rondreizen door Mexico en kies de reis die bij jou past.

Reizen Mexico

Specialisten Mexico

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Bonaire kenner
Sponsors