Muziek: mariachi bezingt de liefde

Muziek: mariachi bezingt de liefde

door Lana Leach

Een straatorkest betreedt het restaurant. De mannen, gehuld in nationale kledij, gaan bij jouw tafeltje staan. De gitaren zijn gestemd, vioolstokken gaan de lucht in en trompetten beginnen te schallen. In koor word je uitbundig toegezongen. Mariachi is romantiek ten top.

Je kent de Mexicaanse muzikanten vast uit de film. In opvallende zilveren pakken en met grote sombrero's schuifelen ze al muziekspelend langs de restauranttafels. De vrouwen smelten weg bij hun zoetsappige Spaanse teksten en de muzikanten weten van geen ophouden.

ZELF NAAR Mexico?

Bekijk alle 48 reizen naar Mexico

Serenade

De serenade lijkt bijna te cliché, maar in Mexico kent de muziek een lange traditie. Mariachi stamt uit de negentiende eeuw. In Guadalajara, in de deelstaat Jalisco, werden Mexicaanse instrumenten gecombineerd met Spaanse theaterorkesten. De naam kan zowel voor het orkest zelf staan, als voor de muziek die de mannen spelen.

In vroegere tijden reisden de ensembles van stad naar stad. Maar echt populair werd mariachi pas vanaf 1934. De nieuwe president Lázaro Cárdenas bleek groot fan van een bekend mariachi orkest Vargas de Tecalitlán. Tijdens zijn inauguratie vroeg hij het orkest te spelen in Mexico-Stad. Het land was om.

Romantiek

Een mariachi ensemble bespeelt tenminste een viool, een trompet, een gitaar of vihuela met een ronde achterkant en een gitarron, een grote basgitaar. Ook een sner of een kleine harp zijn niet ongewoon. De mannen zingen vaak meerstemmig over alledaagse onderwerpen, maar liefde en romantiek zijn het populairst.

Traditioneel zijn de leden gekleed in een charro outfit, de folkloristische kleding van Mexicaanse cowboys. Een stijlvol strak zwart pak, glimmende cowboylaarzen en sombrero met een brede rand, geborduurd met opvallende zilver- of goudpatronen.

Privé optreden

Mariachi's zijn niet te missen bij belangrijke Mexicaanse gelegenheden als bruiloften, verjaardagen en feestdagen. Daarnaast kun je ze ook in restaurants en op straat tegenkomen.

Vooral Plaza Garibaldi in Mexico-Stad is een bekend verzamelpunt. Wanneer je een bedrag betaalt, mag je een liedje aanvragen en krijg je een privéoptreden.

Reizen Mexico

Specialisten Mexico

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Curaçao kenner
Sponsors