Dieren: de legende van de gouden adelaar

Dieren: de legende van de gouden adelaar

door Lana Leach

Met snelheden tot 250 kilometer per uur zweeft de gouden adelaar door de lucht. Dit roofdier is dankzij een eeuwenoude mythe het nationale symbool van Mexico en hij heeft zelfs een plek verworven op de vlag.

Zijn zicht is vijf keer scherper dan dat van de mens. Van grote hoogte scant hij de grond. Een muis, een marmot, een konijn. De duik naar beneden gaat in een soepele beweging. Op topsnelheid nadert hij de grond, zijn vlijmscherpe klauwen gaan langzaam open.

ZELF NAAR Mexico?

Bekijk alle 59 reizen naar Mexico

Legende

In Mexico gaat de legende dat een gouden adelaar heeft aangewezen waar de Azteken hun rijk moesten opbouwen.

Oorlogsgod Huitzilopochtli droeg zijn volgelingen op om op zoek te gaan naar een plek voor hun nieuwe stad. Ze moesten uitkijken naar een meer met een stenen eiland waarop een vijgcactus bloeide. Op de plant zou de machtige vogel zitten met een slang in zijn bek.

De Azteken verlieten in 1064 hun verblijfplaats Aztlán en dwaalden jaren rond. Tot 1325. De bruine vogel liet zich zien en Tenochtitlan, het huidige Mexico-Stad, was geboren.

Spotten

Hoewel ze veel voorkomen, zijn gouden adelaars niet makkelijk te spotten. Hun territorium kan wel 155 vierkante kilometer zijn. En de vogels nestelen graag hoog in de bomen, in gebouwen en tussen kliffen.

Een van de vele plekken waar ze voorkomen is Ajos Bavispe National Park, een van de oudste nationale parken van Mexico. Dankzij het onherbergzame landschap is het gebied goed beschermd gebleven.

Wil je de vogel zelf door de lucht zien zweven of zelfs in de weer zien met zijn prooi? Dan kun je onder begeleiding van een gids door het park toeren.

Nationaal symbool

Voor gouden adelaars hoef je echter niet speciaal naar Mexico. De dieren leven in heel Noord-Amerika, van Mexico tot Alaska. En ook in Azië, Afrika en Europa komen ze voor.

Toch pronkt de majestueuze vogel op de Mexicaanse vlag en bovendien is hij ook het nationale dier. Maar ook dat laatste is niet uniek. Albanië, Duitsland, Oostenrijk en Kazachstan denken er net zo over. En dat maakt de gouden adelaar gelijk het meest voorkomende nationale dier ter wereld.

Reizen Mexico

Specialisten Mexico

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Bonaire kenner
Sponsors