Santiago de Tequila

Santiago de Tequila

door Niels Posthumus

Tequila is niet alleen een Mexicaanse alcoholische drank, maar ook een regio in het land waar de cactus wordt verbouwd die de basis vormt voor het shotje dat je later in een bar tot je neemt. Tequila is één van de beroemdste dranken ter wereld, haast een synoniem voor Mexico. Ruim tachtig procent van alle tequila in de hele wereld komt uit de Jalisco provincie, zeventig kilometer landinwaarts vanaf Guadalajara, de tweede stad van het land.

Guadalajara

Je stapt op in Guadalajara, de wat saaie miljoenenstad aan de Mexicaanse westkust. Vanuit deze stad vertrekken de meeste Tequila tours. Je kunt ze vergelijken met een wijnproeverij in Frankrijk.

ZELF NAAR Mexico?

Bekijk alle 58 reizen naar Mexico

Het is een uurtje rijden. Dan arriveer je in Santiago de Tequila, kortweg Tequila. De bus is stevig omhoog geklommen tot ruim 2.000 meter boven zeeniveau. Door het raam zie je eindeloze weilanden vol cactussen.

Tequila wordt gemaakt uit het sap van de agave tequila cactus. Deze cactus gedijt het best boven de 1.500 meter hoogte.

José Cuervo

Het stadje Santiago de Tequila telt slechts 25.000 inwoners. Het zonnetje schijnt al lekker en je passeert een pleintje met de kerk. De bus stop op een tweede plein, waar kooplui net de markt opbouwen, onder toeziend oog van de oude mannetjes op de pleinbanken.

De destilleerderij José Cuervo heeft zijn ingang aan dit plein. Het is de oudste nog bestaande tequila fabriek. Je krijgt een rondleiding. Je volgt de stappen in het destilleerproces. Je krijgt college over de geschiedenis van de drank. En je mag natuurlijk proeven.

Beschermde merknaam

Tequila ontstaat uit het sap van de agave cactus. Alle alcoholische dranken die deze cactus als basis hebben, heten mescal. Tequila dus ook. Sterker nog, het enige verschil tussen tequila en andere mescal is de regio waar de drank wordt geproduceerd.

Tequila is een beschermde merknaam en moet uit de Tequila regio komen. Je kunt het vergelijken met Bordeaux, alleen wijn uit deze streek mag ook daadwerkelijk zo heten.

Rijptijd

Net als bij wijn is ook bij tequila de rijptijd van groot belang. De duurste tequila's hebben een rijptijd langer dan een jaar. Ze zijn vaak wat zachter op de keel dan de goedkopere varianten.

De plata's of blanca's rijpen minder dan drie maanden. Dit zijn de tequila's die je meestal in de winkel ziet liggen voor een paar euro. De reposado's rijpen tussen de drie maanden en een jaar. De añejo's liggen langer dan een jaar voordat ze klaar zijn voor de verkoop.

Je kunt aan de kleur van de drank zien hoe lang de rijptijd was. De añejo's hebben een donkere, bruine kleur. De plata's zijn zo doorzichtig als water.

Sommige tequila producenten voegen trouwens wat karamel toe aan de tequila om hem donkerder te maken. Wees dus altijd op je hoede als je het label Gold ziet op de fles.

Suikerriet

Tequila dient voor minstens 51 procent uit agave sap te bestaan. Distilleerders vullen de rest vaak aan met sap uit suikerriet. De duurdere tequila's bestaan voor de volle honderd procent uit agave.

Je proeft het verschil tussen goedkope en dure tequila heel duidelijk. Begin daarom tijdens het proeven bij José Cuervo bij de oude tequila, want goede tequila is erg duur. En het zou natuurlijk zonde zijn als je daarvan aan het einde van de dag niets meer zou proeven.

Wat is er te doen in Santiago de Tequila?

  • Bezoek het stadje Santiago de Tequila. Dit is een klein rustig dorpje vlakbij Guadalajara, dat bekend staat om haar tequila.
  • Wil je weten hoe tequila precies gemaakt wordt? Bezoek dan de destilleerderij José Cuervo, op het plein in Santiago de Tequila. Hier krijg je een rondleiding en aan het einde mag je proeven.
  • Neem plaats tussen de locals van Santiago de Tequila en drink met hen een glaasje van het cactussap. Zo ervaar je de echte Mexicaanse sfeer.
  • In Guadalajara zijn de mariachi ontstaan. Bezoek een mariachi concert in deze stad en geniet van de muziek.
  • In Stantiago de Tequila bevindt zich ook het Museo Nacional de Tequila. Hier vind je nog meer informatie over het drankje en de geschiedenis van de stad.

Reizen Mexico

Specialisten Mexico

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Curaçao kenner
Sponsors