Chamula Chamula

Chamula

door Willeke van Doorn

In San Juan de Chamula - kortweg vaak Chamula genoemd - zet je een gigantische stap terug in de tijd. Dit dorpje in Mexico is de woonplaats van de Tzotzil, een inheems Mayavolk, dat er interessante, verbazende rituelen op nahoudt en haar cultuur streng beschermt tegen vernieuwing en verandering.

Chamula ligt in het zuiden van Mexico en is een autonome regio binnen het land. De plaats ligt tien kilometer ten noordwesten van San Cristobal de las Casas en is het centrum van de Tzotzilgemeenschap. Tijdens je rondreis door Mexico maak je in Chamula kennis met dit bijzondere Mayavolk en haar gewoontes, tradities en rituelen.

ZELF NAAR Chamula?

Bekijk alle 15 reizen naar Chamula

Tzotzil

De Tzotzil zijn de trotse inwoners van Chamula. Door de jaren heen zijn zij erin geslaagd om hun zelfstandigheid en traditionele cultuur te behouden. Terwijl je wandelt door het stadje kom je de plaatselijke bevolking tegen, bijvoorbeeld op de drukke zondagsmarkt voor de kerk.

De Tzotzil mannen zijn meestal gekleed in zwarte of witte wollen tunieken, terwijl de vrouwen een witte of zwarte blouse dragen met een lange zwarte rok. Het fotograferen van de Tzotzil wordt niet op prijs gesteld en is in de kerk in Chamula zelfs ten strengste verboden.

San Juan Bautista

Een bezoek aan die kerk, de San Juan Bautista, tijdens je vakantie in Mexico zal je nog lang bijblijven. Zodra je de witte met turquoise kerk binnenstapt, maak je kennis met de interessante, maar soms ook vrij bizarre rituelen die de Tzotzil uitvoeren. Beelden van heiligen sieren de binnenmuren van de San Juan Bautista. Stoelen zijn nergens te bekennen. In plaats daarvan is de vloer bedekt met dennennaalden. Ontelbaar veel brandende kaarsen verlichten de kerk.

De Tzotzil knielen in de kerk voor hun gebeden en drinken daarbij veel cola en alcoholische dranken. Het laten van een boer zou namelijk boze geesten uit je lichaam laten verdwijnen en door het nuttigen van alcohol zou je met geesten kunnen praten.

Bij een bepaald ritueel in de kerk wordt van een levende kip de nek omgedraaid waarna het dier wordt opgegeten of wordt verbrand voor het huis van een zieke. Naast de kerk bezoek je het kerkhof. Hier valt op dat verjaardagen in Chamula niet gevierd worden en de grafstenen alleen de sterfdatum vermelden.

Wil je meer weten over de achtergrond van de bijzondere tradities van de Tzotzil in Chamula? Bezoek dan het Museo de Medicina Maya in het nabijgelegen San Cristobal de las Casas en leer meer over de rituelen die je net gezien hebt tijdens je bezoek aan Chamula.

Reizen Chamula

Meer Chamula

Specialisten Mexico

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nicaragua kenner
Sponsors