Hol Chan en Blue Hole Jouw vakantie naar Midden-Amerika begint hier!

Hol Chan en Blue Hole

door Yasmin Visser

Wat duiken betreft, hoort Belize bij de wereldtop. Het op één na grootste koraalrif ter wereld, een diep groot blauw gat en koraalmuren zijn slechts enkele van de onderwaterattracties.

Adem in, adem uit. Onder water ademhalen is toch net iets anders dan boven water. Je staat oog in oog met een enorme kreeft. Naast je baant een rog traag zijn weg door de blauwe oceaan. De onderwaterwereld in Belize is fascinerend.

ZELF NAAR Belize?

Bekijk alle 21 reizen naar Belize

Het rif langs de kust voor Belize is eigenlijk één lange koraalmuur. Populaire plekken zijn het Hol Chan Marine Reserve vlakbij Ambergris Caye en het Lighthouse Reef en Turneffe Atoll, honderd kilometer ten westen van Belize City.

Haaien in Hol Chan

Om niets te missen ben je begonnen aan een driedaagse duiktrip die je langs de drie populaire plaatsen leidt. Op de eerste duikdag bezoek je samen met andere duikers het Hol Chan Marine Reserve.

Dit beschermde onderwaternatuurpark ligt vlakbij het eiland Ambergris Caye. Hier mag niet worden gevist. Het koraal wordt goed beschermd tegen vernieling door boten. Het aantal vissen is mede hierdoor groter dan op andere plekken. Belizeanen nemen de bescherming van het rif heel serieus.

Klaar om je onder te dompelen in de onderwaterwereld zit je op de rand van de boot. Dit deel van Hol Chan heet Shark Ray Alley. Onder je zwemmen roggen en verpleegsterhaaien. Met een plons val je achterover de oceaan in. De wereld om je heen verandert in één klap.

Een grijze haai komt brutaal op je afzwemmen. Je kan hem bijna aanraken als hij net vóór je verandert van koers. Je hart klopt nog in je keel terwijl de haai langzaam uit je zicht verdwijnt.

Gevaarlijke Blue Hole

De tweede dag. Je bent bij één van de beroemdste duiklocaties van Belize: de Blue Hole. Dit cirkelvormige gat ligt in het midden van het Lighthouse Reef. Met een diepte van 125 meter en een diameter van 300 meter is het enorm.

Duiken in de Blue Hole is niet voor iedereen weggelegd. Door de enorme diepte is het een gevaarlijke duik. Langzaam zak je in het steeds donker wordende water. Diep onder je zwemmen de zeldzame en gevaarlijke hamerhaaien met hun kenmerkende hamervormige neuzen.

Op een diepte van 45 meter geeft je buddy opeens het 'out of air' signaal. Door de diepte is zijn ademhalingsfrequentie veel hoger dan normaal en de zuurstoftank is leeg. Snel pak je je tweede zuurstof regulator. Samen maken jullie, met één zuurstoftank, de duik af.

Na deze bizarre duik vaart de groep naar één van de bounty-eilandjes van Belize. Hier komt iedereen weer een beetje tot rust. Terwijl vogeltjes vrolijk kwetteren zetten de duikinstructeurs je tentje op voor de nacht.

Muur van koraal in Turneffe

De volgende dag ben je nog niet helemaal bijgekomen van de Blue Hole. Je vaart richting het Turneffe Atoll. Een atol is een ringvorming eiland gemaakt van koraal. Turneffe is met een breedte van vijftig meter het grootste koraaleiland in Belize.

Grote delen van het rif zijn bedekt met zeegras. Dit ziet eruit als gewoon gras, maar met dikkere sprieten die meedansen met de stroming. Op een diepte van vijftien meter kom je bij de Black Coral Wall, ook wel The Terrace genoemd.

De muur is voor een groot deel bedekt met zwart koraal, een soort boomvormige zeeanemoon. Het weefsel om het koraal is gekleurd, maar het skelet ervan is zwart. Het koraal wordt afgewisseld met enorme zachte sponzen.

Verborgen leven

Het is tijd om terug te gaan naar de boot. Terwijl je nog een keer achterom kijkt, vang je net een glimp op van een zeeschildpad.

De boot brengt je terug naar land. Na twee dagen non-stop duiken is het een gek idee dat niets van oceaanoppervlakte verraadt dat er diep in de zee een kleurrijk leven verborgen ligt.

Wat moet je weten over duiken in Belize?

  • Snorkel tussen de verpleegsterhaaien. Je verwacht kleine haaien, maar het zijn toch enorme beesten. Ze komen nieuwsgierig dichtbij maar doen je niets. Een ervaring om niet te missen.
  • Als duiker kun je altijd verder leren. Bij de meeste duikscholen kun je ook een gevorderde cursus doen en bijvoorbeeld leren nachtduiken.
  • Wil je heel diep duiken? Bezoek dan de Blue Hole. Dit blauwe gat heeft een diepte van 125 meter en zit vol druipsteenformaties. Ook zwemmen er veel haaien rond.
  • Doe mee aan een driedaagse duiktrip naar drie populaire duikspot, Hol Chan Marine Reserve, Lighthouse Reef en Turneffe Atoll. Overdag doe je verschillende duiken en 's nachts slaap je op verlaten stranden van kleine eilandjes.
  • Voor de kust bij Placencia vindt ieder jaar de migratie van walvishaaien plaats. In de maanden maart en april kun je duiken tussen de grootste haaien ter wereld. Deze witgestippelde grijze beesten zijn niet gevaarlijk en leven op plankton.

Reizen Belize

Specialisten Belize

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Guatemala kenner
Sponsors