Calakmul Calakmul

Calakmul

door Willeke van Doorn

Via tientallen steile traptreden klim je naar de top van de Estructura II. Hier ligt de dichtbegroeide groene jungle aan je voeten. Verstopt onder het tropische regenwoud zie je Calakmul: ooit een van de grootste Mayasteden ter wereld.

In het zuiden van Mexico, tegen de grens met Guatemala, ligt Calakmul. Deze eeuwenoude Mayastad was met ruim 50.000 inwoners en een oppervlakte van 72 vierkante kilometer een van de machtigste steden in het Mayarijk. Vandaag de dag biedt een bezoek aan deze afgelegen en tussen de jungle verdwenen stad een uniek inkijkje in het leven van de Maya's.

ZELF NAAR Mexico?

Bekijk alle 48 reizen naar Mexico

Reserva de la Biosfera Calakmul

Wil je een tour maken door Calakmul tijdens je vakantie in Mexico, dan wacht eerst een lange autorit door het Reserva de la Biosfera Calakmul. De stad ligt op zestig kilometer ten zuiden van de Highway 186. Over een zijweg rijd je door de groene jungle van het gigantische reservaat dat samen met de Mayastad sinds 2002 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Het tropische regenwoud waar Calakmul tussen verstopt ligt, is het op één na grootste van Noord- én Zuid-Amerika. Alleen de Amazone in Zuid-Amerika is uitgestrekter. Terwijl je door de jungle naar de ruïnes van Calakmul loopt, spot je brul- en spinapen en honderden verschillende vogelsoorten.

Calakmul tour

Een tour door Calakmul neemt je mee langs enkele van de duizenden gebouwen in de Mayastad. Volgens schattingen telt Calakmul wel zevenduizend Mayastructuren. Enkele daarvan zijn netjes gerestaureerd, maar het merendeel ligt nog onontdekt tussen de jungle.

Dat maakt Calakmul een geweldige speeltuin voor archeologen en onderzoekers die steeds nieuwe delen van de ruïnes ontdekken. In 2004 vonden ze bij een van de gebouwen in Calakmul unieke muurschilderingen. De tekeningen laten het dagelijks leven van de bevolking van Calakmul zien.

Estructura II: grootste Mayapiramide ter wereld

Je tour door Calakmul begint vaak bij het centrale plein in de stad. Hier schiet de Estructura II de lucht in. De 45 meter hoge top steekt ver boven het groene junglelandschap uit en maakt de Estructura II de grootste Mayapiramide ter wereld.

Via smalle, steile trappen loop je naar boven en bereik je na een stevige klim de top van de Estructura II. Het uitzicht is betoverend. Tot zo ver als je kunt kijken, zie je het groene regenwoud om je heen. Naast je zie je de andere piramides van Calakmul liggen en in de verte doemt El Mirador op, een Mayastad in Guatemala.

Museo de Naturaleza y Arquelogía de Calakmul

Neem ruim de tijd voor je bezoek aan Calakmul tijdens je rondreis door Mexico. Het gebied is enorm uitgestrekt en ligt ver van de bewoonde wereld vandaan. Voor of na je tocht door de Mayastad is het de moeite waard om even binnen te kijken bij het Museo de Naturaleza y Arquelogía de Calakmul.

Dit museum ligt enkele tientallen kilometers van de Mayastad vandaan, aan de weg die naar Calakmul leidt. In het Museo de Naturaleza y Arquelogía de Calakmul struin je langs verschillende tentoonstellingen over de archeologie, geschiedenis en natuur van Calakmul.

Reizen Mexico

Specialisten Mexico

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Cuba kenner
Sponsors