Chichén Itzá
9,2
9,5 Algemene ervaring
10,0 Schoonheid
10,0 Interessant
7,5 Authenticiteit
9,0 Bereikbaarheid

Chichén Itzá

door Niels Posthumus

Chichén Itzá is de beroemdste en best gerestaureerde Maya stad op het Mexicaanse schiereiland Yucatán. Ooit was het een centrum van de Maya cultuur, nu is het dé plaats om je te verdiepen in de bouwstijl en cultuur van de Maya en de Tolteken. Oorlog en overheersing maakten dat de culturen van deze twee indianenvolken zich in Chichén Itzá vermengden.

De stad werd in 1850 door archeologen ontdekt. Sinds 1988 staat Chichén Itzá op de UNESCO Werelderfgoedlijst. In 2006 werd de stad zelfs gekozen tot één van de zeven nieuwe wereldwonderen. Chichén Itzá is met Machu Picchu in Peru de bekendste indianenruïne ter wereld. Vooral de Maya tempel El Castillo is wereldberoemd.

ZELF NAAR Mexico?

Bekijk alle 48 reizen naar Mexico

Aan de monding van het heilige meer

Chichén Itzá ligt aan de rand van de 180 kilometer brede hicxulub krater, veroorzaakt door de meteorietinslag die naar alle waarschijnlijkheid 65 miljoen jaren geleden een einde maakte aan het bestaan van dinosauriërs.

Als resultaat van deze enorme explosie zijn er in het gebied ondergrondse meren ontstaan. Vlakbij Chichén Itzá komt één daarvan aan de oppervlakte. De Maya dachten dat deze bron toegang bood tot de mystieke onderwereld.

Aan dit heilige meer dankt Chichén zijn naam. Chén betekent 'bron'. En Chi is 'mond'. Chichén betekent dus: aan de monding van de bron. Itzá verwijst naar de etniciteit van de eerste Maya bewoners van de stad.

El Castillo

Het bekendste gebouw in Chichén Itzá is de Tempel van Kukulcán, ofwel El Castillo. De 25 meter hoge piramide waarop deze tempel is gebouwd, beeldt op ingenieuze wijze de Maya kalender uit.

Vooral eind maart en september trekt El Castillo veel belangstelling. Dan werpen de hoeken van de piramideterrassen in de namiddagzon hun schaduwen van boven naar beneden over de noordelijke trappen van het bouwwerk.

Afdalende slang

Het lijkt dan net of een slang de trap afkronkelt. De schaduwen symboliseren de afdaling van Kukulcán, de god van de elementen, vanuit de tempel naar de aarde. Kukulcán wordt altijd voorgesteld als een gevederde slang.

De schaduwafdaling duurt drie uur en 22 minuten. Op 20 en 21 maart en 22 en 23 september is de slang het best te zien. In de weken eromheen is de afdaling al een stuk minder duidelijk.

De Maya bouwden El Castillo rond het jaar 800. Ruim 200 jaar later namen de Tolteken uit Centraal-Mexico Chichén Itzá in. Zij voegden hun versieringen toe aan de tempel. De constructie die de schaduwslang creëert is een uitvinding van de Tolteken, en dus niet van de Maya.

Observatorium

Er is echter meer te zien in Chichén Itzá dan El Castillo. In de oude stad zijn bijvoorbeeld acht sportvelden. De Maya gebruikten die voor hun balspellen.

Ook de Tempel van de Jaguar en het Slakkenhuis zijn bijzonder. Dit laatste bouwwerk diende waarschijnlijk als observatorium van waaruit de Maya de zon en de sterren bestudeerden.

Edward Thompson

In de veertiende eeuw verlieten de Maya en Tolteken Chichén Itzá voorgoed. De stad was al eerder in verval geraakt toen een Maya leider het politiek centrum van zijn rijk verplaatste naar een andere stad.

Rond 1900 kocht de Amerikaanse Harvard-professor Edward Thompson het stuk land met Chichén Itzá voor slechts 75 dollar.

Hij begon het ondergrondse meer uit te baggeren. Naast skeletten viste hij talloze sieraden en andere attributen op, sommige zelfs afkomstig zo ver weg als het hedendaagse Colombia.

Wat is er te doen rond Chichén Itzá?

 • Wanneer je naar Chichén Itzá gaat moet je zeker de Tempel van Kukulcán bekijken. Deze piramide van 25 meter wordt ook wel El Castillo genoemd en beeld de Maya kalender uit.
 • Voor wie de meer afgelegen ruïnes wil zien in Chichén Viejo is het handig om een gids te huren. De ruïnes liggen verstopt in de bossen en zijn nog niet gerestaureerd.
 • Op zes kilometer van de ruïnes van Chichén Itzá vind je de Grutas de Balankanché. Deze grotten werden door de Maya's gebruikt tijdens hun offers en is nu te bezoeken. Houdt er wel rekening mee dat hier veel toeristen komen.
 • Net boven Chichén Itzá ligt het dorpje Izamal. Door de Maya's werd Izamal gebruikt om de god Itzamná en de zonnegod Kinich-Kakmó te eren. Tegenwoordig is het een rustig provinciaals dorpje, waar nog steeds paardenkoetsjes de straten domineren.
 • Chichén Itzá is goed te bezoeken zonder gids. Maar wil je wat meer weten over de geschiedenis van de Maya's en de oorsprong van de gebouwen, dan is het toch aan te raden iemand mee te nemen die er veel van weet.

Reizen Mexico

Reviews Chichén Itzá

Bijzondere ervaring! Tip: ga vroeg in de ochtend! (bezocht in augustus 2018)

Review geschreven door Jenny Bekkering op 18 november 2018

Aangezien het een van de 7 nieuwe wereldwonderen is, kan je verwachten dat het erg druk is. Zorg er dan ook voor dat je als eerste in het park bent zodat je het alleen kan bewonderen. Dat maakt de ervaring extra bijzonder! Het is een groot gebied waar je uren kan rondlopen, met of zonder gids. Het blijft ongelooflijk wat de Maya’s vroeger al wisten en konden. Bijzondere ervaring en must als je in Mexico (Yucatan) bent.

9,2
9 Algemene ervaring
10 Schoonheid
10 Interessant
8 Authenticiteit
9 Bereikbaarheid

Pluspunten Chichén Itzá

 • wereldwonder
 • betaal
 • bereikbaar

Minpunten Chichén Itzá

 • toeristisch
Ultieme tip: Vanaf 10 uur arriveren alle groepsbussen. Zorg dat je er om 8 uur bent, dan heb je het helemaal voor jezelf! Super bijzonder.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Geweldig, heel bijzonder (bezocht in juni 2018)

Review geschreven door Kathinka Aurora op 11 november 2018

Wij hadden een gids gehuurd. We hadden al een andere archeologische site bekeken. En wilden nu graag weten wat alles nou precies was. We waren er heel vroeg, en alsnog soms erg druk. We hebben er 2/3 uur rondgebracht, de rondleiding duurde ongeveer een uur. We hebben echt mega veel informatie gehad, en het was heel interessant. De bouwwerken zijn prachtig, en de verhalen erachter zijn heel bijzonder. Wat wisten de Maya's al veel. Leukste, ga op een afstandje recht voor de grote piramide staan, en klap hard in je handen. Je moet hem nu hard terug horen ketsen. Dit schijnt hetzelfde geluid te zijn wat een vogeltje duizenden kilometers verderop maakt.

9,2
10 Algemene ervaring
10 Schoonheid
10 Interessant
7 Authenticiteit
9 Bereikbaarheid

Pluspunten Chichén Itzá

 • geweldige ervaring

Minpunten Chichén Itzá

 • afdingen bij de souvenirs je wordt standaard afgezet
 • druk
Ultieme tip: Huur een gids. Wij hadden die van ons via ons hotel. Wij verbleven in Villas acheologicas.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Indrukwekkend (bezocht in november 2007)

Review geschreven door Kitty van Teeffelen op 23 juni 2017

16-11-2007

Om 07.30 uur opgehaald met een grote bus voor een dagtrip naar Chichen Itza. Volgens sommigen de meest populaire tempelsite van Mexico. Een lange busrit van 4 uur, maar eenmaal aangekomen zeker de moeite waard.
Een aantal hectaren grote vindplaats met de schitterende Kulkulkantempel en een vrijwel intact balspelveld. De bal
(2 kg) mag niet door hoofd, handen of benen worden aangeraakt en moet door een ring dit ongeveer 3 m boven de grond hangt worden gespeeld met behulp van schouders, borst, heupen en achterwerk.
De tempel mag niet meer beklommen worden wat enerzijds jammer is maar anderzijds toeristloze plaatjes oplevert en dat is mooi meegenomen. Op 21 maart en 21 september is om 17.00 uur bij ondergaande zon een slang zichtbaar op het uitstekend gedeelte van de trap terwijl de westzijde door de zon wordt verlicht.
Als je midden voor een van de 4 trappen staat en je geeft een flinke klap in je handen hoor je een echo met een twieeet-geluid als van een roofvogel.
Sinds 07-07-07 is Chichen Itza uitgeroepen tot het 7e nieuwe wereldwonder samen met nog 6 grootse bouwwerken.
Voor de inkomsten en dus verdere opgravingen is dit een goede zaak. Er ligt nog zoveel in de jungle te wachten op het daglicht. Het land is van regeringswijze verdeeld onder de bevolking, maar wordt geen eigendom. Als er dus een site op “jouw” land wordt gevonden wordt het je afgenomen en je wordt daarvoor niet gecompenseerd. De “eigenaar” van Chichen Itza moet net als iedere toerist een kaartje kopen om de tempel te bezichtigen.

Ultieme tip: Zorg voor goed schoeisel en neem drinken meer. Je kunt hier niets kopen!
Aangeraden voor: Cultuurliefhebbers

Prachtige dag (bezocht in mei 2016)

Review geschreven door Sonja Boven op 22 april 2017

Ik vind Chichén Itzá een onwijs mooi en boeiend wereldwonder. Je blijft je verwonderen over de prachtige tempels en gebouwen die je tegenkomt in de natuur. Ik ben daardoor ook anderhalf uur gemiddeld langer in het park geweest omdat ik kon blijven kijken. Een echte aanrader!!

Pluspunten Chichén Itzá

 • er zijn erg goedkope locale bussen
 • je geld dubbel en dwars waard
 • veel mooie souveniertjes die je kunt kopen

Minpunten Chichén Itzá

 • veel slechte hostels zonder ventilator
Ultieme tip: Lekker vroeg gaan, dan is het nog niet zo heet.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Raadselsvan de Maya's (bezocht in augustus 2016)

Review geschreven door Sylvia Lodder op 16 januari 2017

Chichen Itza is een van de mooiste Mayatempels. Deze tempel is voor een gedeelte gerestaureerd. Hiermee krijg je een klein kijkje in het vroegere complex. De heilige cenote ligt er vlak bij, waar offers gebracht werden.

Ultieme tip: Ga vroeg, bij opening, zo heb je de beste foto's en het mooiste zicht op de tempel
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Mexico

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Curaçao kenner
Sponsors