Copán

Copán

door Yasmin Visser

In het westen van Honduras, vlakbij de grens met Guatemala, ligt Copán Ruinas. Dit dorpje ligt vlakbij de bekende Maya ruïnes van Copán. Copán is met 6.000 inwoners een klein rustig dorp. Omdat het een grensplaats is, wordt het wel goed bewaakt. Op straat lopen enkele agenten met een enorme machinegeweren, terwijl de rest van het dorp vriendelijk en rustig oogt.

Kinderkopjes vullen de smalle straten. Gekleurde kleine huisjes sieren het dorpje. Op het centrale plein is een kleine kerk te vinden. Rode tuktuks staan klaar om je weg te brengen.

ZELF NAAR Copán?

Bekijk alle 3 reizen naar Copán

Parijs in Honduras

De grootste reden om Copán Ruinas te bezoeken, zijn natuurlijk de beroemde ruïnes zelf. Deze ruïnes worden ook wel 'Het Parijs van de Maya's' genoemd, wegens de vele details in de kunstige bouwwerken die bewaard zijn gebleven.

Bij de ingang van het park is een groot informatiecentrum. Het lijkt bijna overbodig, want er is geen toerist te vinden.

Een natuurlijk paadje leidt je door de jungle naar de grootste Plaza van het complex. In één van de hoge bomen hangt een luiaard. Grote gekleurde papegaaien krassen luidkeels naar elkaar.

Stenen bouwwerken

In het midden van het grote plein van Copán staat een piramidevormige tempel. Verspreid over het enorme grasveld zie je verschillende stenen bouwwerken. Ze worden met een rieten afdakje beschermd tegen regen en zon.

Deze bouwwerken zijn stèles en vormen de afbeeldingen van Maya-heersers. De stèles stonden vaak voor de tempel die gewijd was aan de betreffende Maya-heerser. De meeste stèles rond de grote Plaza zijn afbeeldingen van Achttien-Konijn, die heerste van 695 tot 738 na Christus.

Rook-Schelp

Meer dan duizend jaar geleden woonden er al mensen in Copán. Rond 426 na Christus werd het pas bewoond door de Maya's. De Maya-heersers hadden allemaal één ding gemeen: een vreemde naam. Zo hebben Rook-Jaguar, Rook-Aap en Rook-Schelp geheerst over Copán.

Rook-Schelp heeft veel in Copán laten bouwen gedurende de achtste eeuw na Christus. Hij heeft onder andere de beroemde hiërogliefentrap laten maken. Deze trap bestaat uit 62 treden en is bedekt met enkele duizenden hiërogliefen die het verhaal over de Copán dynastieën uitbeelden. Bijna de hele trap is gerestaureerd en er hangt tegenwoordig een doek overheen om de afbeeldingen te beschermen.

Mysterieus balspel

De trap staat vlakbij het balspeelveld van Copán. Bij de meeste mayaruïnes in Midden-Amerika zijn balspeelvelden gevonden. Het veld in Copán is gemaakt tijdens de heerschappij van Achttien-Konijn. Twee schuine wanden staan tegenover elkaar. Bovenop prijken de stenen hoofden van papegaaien.

Het is niet duidelijk hoe het balspel gespeeld werd in Copán. Bij andere speelvelden zijn bovenop de schuine wanden stenen ringen gevonden, waar de bal doorheen moest. Wat de bedoeling is geweest van de papegaaihoofden is archeologen onduidelijk.

Hemel dragen

Via een rommelig trappetje, die overwoekerd wordt door planten, klim je omhoog naar de Akropolis. Bovendop deze berg staat de Tempel van de Inscripties.

Aan de achterkant van deze tempel is een groot stenen hoofd te zien van één van de vier Pauahtun-goden. Deze goden droegen volgens de Maya's de vier hoeken van de hemel.

Terwijl je uitkijkt over het complex en de omringende jungle, begrijp je hoe machtig Rook-Schelp en Achttien-Konijn zich tijdens de Maya-hoogtijdagen gevoeld moeten hebben.

Wat is er te doen in Copán Ruinas?

  • Huur een gids, die je meer kan vertellen over de mysterieuze Maya's tijdens je bezoek aan de ruïnes van Copán.
  • Wil je nog meer ruïnes zien? Ga dan mee met een paardrijtoer naar een verbogen Maya plek in de heuvels van Copán.
  • Op 24 kilometer ten noorden van het dorpje Copán liggen de warmwaterbronnen. Hier kom je lekker tot rust en in het natuurlijke warme water.
  • Archeologen hebben in 1999 twee tunnels geopend, waarvan één te vinden is onder de Oost Plaza. In de tunnels zie je de oude structuren van de tempels die nog niet opgegraven zijn. Je moet wel bijbetalen om deze tunnels te zien.
  • Iets verder dan het belangrijke complex van de Copán ruïnes, bevindt zich las Sepulturas. Dit zijn ruïnes die ooit in verband stonden met de grote centrale plaza en waar de Maya's hun woonhuizen hadden.

Reizen Copán

Meer Copán

Specialisten Honduras

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Curaçao kenner
Sponsors