Zeven dingen die je mist als je Midden-Amerika verlaat

Zeven dingen die je mist als je Midden-Amerika verlaat

door Victorine Sandkuyl

Midden-Amerika heeft ons hart gestolen! De vrolijke salsamuziek die je overal op straat tegemoet komt. De immense vulkanen die je kan beklimmen, waar je in de krater kan gluren of soms zelfs vanaf kan boarden. De volgepropte kippenbus waarbij snelheid alles behalve voorop staat. Midden-Amerika leeft!

Tijdens een rondreis door Midden-Amerika beleef je de gekste avonturen, maak je vrienden voor het leven en word je verliefd op dit unieke continent. Maar dan zit je ineens in het vliegtuig terug naar Nederland en komt het besef pas echt, wat zul je Midden-Amerika missen!

ZELF NAAR Costa Rica?

Bekijk alle 77 reizen naar Costa Rica

Herkenbaar? Dan mis jij de volgende zeven dingen vast ook elke keer als je terugdenkt aan je fantastische rondreis door Midden-Amerika!

7. Gallo Pinto

Nou ja, missen is misschien een groot woord, maar tijdens je reis door Midden-Amerika was gallo pinto vooral in Costa Rica en Nicaragua toch een belangrijk onderdeel van je leven. Je werd er mee wakker, het stond tijdens de lunch voor je neus en je ging ermee naar bed; wanneer werd het je eigenlijk niet voorgeschoteld?

Terug in Nederland zit je weer achter je bord met aardappels, vlees en groenten en opeens mis je die gekke combinatie van bonen met rijst. Gallo Pinto, tijdens je rondreis kon je het misschien niet altijd waarderen, maar missen doe je het toch wel.

6. Het kleine waarderen

Stel je voor, je vindt een oud plastic bakje op straat. Een kind in Nederland zou er niet verder naar omkijken, een kind in Midden-Amerika is hier juist hartstikke blij mee. Een gevonden voorwerp op straat betekent nieuw speelgoed.

Terwijl in Nederland iedereen altijd maar meer, meer en nog meer wilt, zijn de mensen in Midden-Amerika juist heel snel blij met iets. Hoe zij het geluk weten te vinden in kleine dingen is iets wat je al enorm bewonderde tijdens je reis door Midden-Amerika en iets wat je des te meer mist nu je weer terug bent in Nederland.

5. De Spaanse taal

'Hola, que tal?' hoor je vanaf iedere hoek van de straat wanneer je langsloopt. Enthousiast antwoord je al snel met 'Muy bien' en voor je het weet ben je in een Spaans gesprek verwikkeld met een toevallige voorbijganger. Wat klinkt alles toch een stuk vrolijker als iedereen Spaans spreekt!

Met je vrienden hier praat je weer gewoon Nederlands en wat klinkt dat ineens saai. Stiekem prop je wat Spaanse woordjes tussen je Nederlandse zinnen, maar zo gezellig als het in Midden-Amerika klonk, zo stom klinkt het in Nederland.

4. De veelzijdige natuur

Je een weg banend door het dichtbegroeide nevelwoud van Monteverde Cloud Forest Reserve ben je op zoek naar gifgroene kikkers. Door de boomtoppen aan de voet van de vulkaan Mombacho vlieg je van boom naar boom terwijl je aan een zipline hangt. En vervolgens vergaap je je aan de vuurspuwende vulkaan Volcán de Fuego in Guatemala. Reizend door Midden-Amerika lijkt het wel alsof het landschap elke dag anders is.

En dan zit je weer in de auto vanaf Schiphol naar huis en zie je niets anders dan eindeloze weilanden vol koeien en schapen… Zucht, dan besef je je pas hoe erg je Midden-Amerika nu al mist.

3. De zon!

De zon die bijna altijd op je gezicht schijnt, dat is toch wel een van de fijnste dingen aan een rondreis door Midden-Amerika. Of je nu op het strand van Panama ligt of een ruïne in Mexico aan het bezoeken bent, hoe lekker is het dat die zon bijna altijd schijnt? En het allerfijnste moment van de dag: tijdens zonsondergang genieten van een koud biertje of lekkere cocktail.

Dat is wel even wat anders dan het vaak grijze en grauwe weer hier in Nederland. Bijna dagelijks worden we wakker met een bewolkte lucht, als het al niet regent. Doe ons maar die warme zonnestralen uit Midden-Amerika, elke dag weer opnieuw.

2. De kippenbus

Reizen met de bus door Midden-Amerika is elke keer weer een uitdaging voor wie met de zogeheten kippenbus gaat. Een plek om te zitten is schaars, vaak voel je je als een sardientje in een blikje in de volgepropte bus. Het lijkt wel alsof de halve wereld altijd nét dezelfde bus als jij moet hebben.

Families bestaande uit twaalf familieleden inclusief krijsende baby's, halve huishoudens verpakt in reusachtige tassen en kippen in rieten manden gestopt, alles gaat mee tijdens een ritje met de kippenbus. Oh, en de bus stopt ook om de paar honderd meter, iedereen mag altijd maar in- en uitstappen waar hij of zij wilt.

Ook al baalde je er soms best wel van dat je geen zitplek had of dat het aan elke vorm van airco ontbrak in de kippenbus, het openbaar vervoer in Nederland is best wel saai merk je als je terug bent. Half Nederland die klaagt als een trein niet op tijd komt? Ach wat maakt het toch uit, zouden ze in Midden-Amerika gedacht hebben, áls de trein maar komt.

1. Leven in het moment

De mensen in Midden-Amerika plannen niet vooruit, ze leven met de dag en genieten van elk moment. Je hoort nooit iemand die het over stress, werk of deadlines heeft en wat een verademing is dat. Tijdens je vakantie in Midden-Amerika merk je dat jij ook steeds meer in het moment gaat leven, want waarom zou je ook vooruit plannen?

En dat is misschien wel wat we het meeste missen aan Midden-Amerika. Hoe erg je ook je best doet om deze mentaliteit vast te houden als je weer terug bent in Nederland, onbewust klaag jij alweer snel genoeg over hoeveel je nog moet doen en hoeveel stress je hebt. En ook daarom willen we terug naar Midden-Amerika, lang leve the laid back way of life!

Mis jij Midden-Amerika ook zo erg en wil je weer terug? Boek nu meteen je vliegtickets naar Midden-Amerika!

Fotocredits: Keely Joy Photography | Isaac Bordas | Rebecca Schear | Christopher William Adach

Reizen Costa Rica

Specialisten Costa Rica

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Curaçao kenner
Sponsors