Dieren: schildpaddenparadijs

Dieren: schildpaddenparadijs

door Lana Leach

Costa Rica staat bekend om haar uitbundige wildleven. In het land komen ruim 500.000 diersoorten voor. Maar het zijn de schildpadden die de show stelen. Vijf van de zeven zeeschildpadsoorten nestelen op de Costa Ricaanse stranden.

Zowel aan de Caribische als aan de Pacifische kust komen de reptielen voor. Vijf soorten in totaal: groene zeeschildpadden, karetschildpadden, onechte karetschildpad, warana schildpadden en lederschildpadden.

ZELF NAAR Costa Rica?

Bekijk alle 81 reizen naar Costa Rica

Schildpadden spotten

De plek om schildpadden te spotten is Tortuguero National Park. De naam is Spaans voor 'Land van de schildpad'. Het is de belangrijkste Caribische broedplaats voor groene zeeschildpadden.

Ook de gigantische leder- en karetschildpadden komen in het park aan land om eieren te leggen. In april en mei kun je hier zelf bij aanwezig zijn.

Biljartballen uitbroeden

Met een zaklamp schijnt de gids op het reusachtige logge beest. Het is een indrukwekkend gezicht: lederschildpadden kunnen wel 500 kilogram wegen. Zonder de moeder te storen, kun je zien hoe ze met haar poten een nest uitgraaft.

In het zand verstopt ze tussen de tachtig en honderd eieren, die eruit zien als witte biljartballen. Wanneer de moeder klaar is vertrekt ze zonder om te kijken naar zee. Haar kinderen zal ze nooit meer zien.

Tussen juli en oktober komen de eieren uit. De kleine diertjes snellen naar zee, maar helaas overleeft maar een klein gedeelte het eerste levensjaar.

Vrijwilligerswerk

Zeeschildpadden zijn bedreigd. Dit is grotendeels te wijten aan de mens: vervuiling, beschadiging van het leefgebied en de handel in schildpadden en hun eieren maken de dieren erg kwetsbaar.

Er zijn veel organisaties in Costa Rica die zich inzetten voor de bescherming van de schildpad. Wil jij je tijdens je vakantie ook een bijdrage leveren? Dan kun je ervoor kiezen om vrijwilligerswerk te doen.

Onder begeleiding draag je bij aan een veilige omgeving voor de schildpadden om te kunnen broeden. Je kunt helpen als strandwachter, assisteren bij het bouwen van broederijen, of zelfs babyschildpadden verzorgen, tot ze sterk genoeg zijn om terug de zee in te gaan.

Reizen Costa Rica

Specialisten Costa Rica

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nicaragua kenner
Sponsors