Corcovado National Park
9,0
9,5 Algemene ervaring
9,5 Natuur
9,5 Stranden
9,5 Wildlife
8,3 Overige activiteiten
7,5 Bereikbaarheid

Corcovado National Park

door Niels Posthumus & Marleen de Keyzer

Corcovado wordt ook wel de Amazone van Costa Rica genoemd. Geen slechte bijnaam natuurlijk, en bovendien zeer terecht. National Geographic noemde het park ooit de biologisch meest intense plek op aarde.

Tropisch strand

De biologische intensheid van Corcovado komt tot uiting in de verzameling van dertien verschillende ecosystemen in het park. Op het Osa schiereiland in het uiterste zuidwesten van Costa Rica wisselen palmmoerassen de lage regenwouden af. Hogerop hullen bomen zich in mistwouden in de wolken.

ZELF NAAR Corcovado National Park?

Bekijk alle 18 reizen naar Corcovado National Park

Het regent vaak en veel in Corcovado. In de maanden januari tot april is het iets droger en heb je dus meer aan het ruim twintig kilometer onafgebroken tropisch strand die de westkust van Corcovado siert. Maar ontkomen aan een tropische bui lukt zelfs dan waarschijnlijk niet.

Apen

Na een duik in de Stille Oceaan kun je zo doorlopen naar de palmenstrook die het einde van het strand markeert. Daarachter begint direct het tropisch regenwoud. Je hoort er de watervallen en het zoemen van de insecten al.

Het Corcovado park ligt in het gelijknamige bassin tussen Punta Lloroma en Punta Río Claro. Lianen omwikkelen de hoge bomen. De vier verschillende apensoorten die in het oerwoud leven kunnen hun lol op.

Ook leven in Corcovado relatief veel miereneters, poema's en tapirs. Papagaaien kleuren de bomen met hun bonte veren. Om over reptielen en amfibieën in de felste gifkleuren nog maar te zwijgen.

Kikkers

Corcovado is beroemd om zijn kikkers. Het gif van sommigen is dodelijk. Gelukkig is het gif vooral bedoeld als verdedigingsmiddel en komen kikkeraanvallen op mensen nooit voor. Je hoeft dus niet bang voor ze te zijn. Al kun je ze uiteraard beter wel met rust laten.

Waar je in het water van Corcovado meer voor op moet passen, zijn de krokodillen. En in zee, vlak voor de kust van het Osa schiereiland zwemmen bovendien nogal wat hamerhaaien rond. In theorie zijn dit zeer gevaarlijke beesten, maar tot op heden is er bij Corcovado nog geen enkele aanval van een hamerhaai op mensen bekend.

Muggen

Je moet er wel iets voor over hebben om dit onaangetaste stukje regenwoud te ontdekken. Want hoe mooi de natuur er ook is en hoeveel exotische dieren je er ook zult zien, de tocht die je er maakt is geen gemakkelijke.

Het is en blijft tropisch regenwoud. Je mag dus bijvoorbeeld wel een stevige bus muggenspray inpakken. Ook wandel je bij voorkeur vroeg in de ochtend en niet bij zonsondergang, omdat de slangen in het park dan actiever zijn.

De wandeling is fysiek zwaar. Neem veel water mee en doe gemakkelijke en luchtige kleren aan. Het Osa schiereiland is verstikkend warm. Door de extreem hoge vochtigheid is het bovendien een geheel andere en veel minder prettige hitte dan je gewend bent van het Spaanse strand.

Zonnebrand

En dan is er uiteraard nog de zon. Je ziet hem maar weinig in het dichte en natte regenwoud. Maar ook verscholen achter de wolken en groene bladeren is hij dermate sterk dat hij je lelijk kan verbranden zonder dat je het door hebt.

Neem dus veel sunblock mee. Dan maak je ongetwijfeld de jungletocht van je leven.

Zelf naar Corcovado? Ga met Surcos Tours

Omdat Corcovado National Park een beschermd natuurgebied is, mag je er niet zonder gids rondwandelen. Dat betekent dat je of in Drake Bay of Puerto Jiménez een tour moet boeken. Maar hoe vind je een goede organisatie?

Wij raden Surcos Tours aan. Deze touroperator heeft een kantoor in Puerto Jiménez, maar organiseert ook trips vanuit Drake Bay. De gidsen die werken voor Surcos Tours spreken allen goed Engels. Ze kennen het nationale park op hun duimpje. En worden zelfs elk jaar bijgeschoold over nieuwe planten- en dierensoorten in het park, of over nieuwe ontwikkelingen. Maar misschien nog wel het grootste voordeel: je krijgt een privégids!

Wat is er te doen in Corcovado National Park?

 • Slaap in het afgelegen ranger station Sirena. Na een lange wandeltocht door de jungle, nestel je je in een van de stoelen en tuur je met een verrekijker naar de overkant van de landingsbaan, waar apen, ara's en andere beesten ongestoord voorbij komen.
 • Spot een haai. De haaien zwemmen in de Pacifische Oceaan. Met vloed zwemmen ze echter ook de rivieren in. Het kan wel even duren voor je er een ziet, maar ondertussen vermaken verschillende andere dieren je met hun komst.
 • Ga niet meteen naar bed. 's Avonds worden veel unieke dieren wakker. Wat dacht je van de grote tapir, die wat weg heeft van een babyolifant of de vrolijk gekleurde kikker?
 • Let op de tijden van eb en vloed. Op sommige tijdstippen is de kans aanwezig dat je door diep water moet. Dat is nog niet zo erg, maar krokodillen zwemmen richting zee en haaien zwemmen de rivieren in op zoek naar eten.
 • Neem droge kleding mee. Een tropische regenbui doorweekt je kleding en schoenen en dat droogt in het vochtige klimaat niet zomaar op. En vergeet de deet niet tegen alle muggen.

Reizen Corcovado National Park

Meer Corcovado National Park

Reviews Corcovado National Park

Prachtig park! (bezocht in november 2015)

Review geschreven door Loes Raamsteeboers op 03 december 2019

Een aanrader om te bezoeken als je in Costa Rica bent. Veel dieren gezien en de natuur is prachtig!! We hebben samen met een gids rondgelopen en een goede uitleg gekregen. Ik zou hier zeker nog een keer naartoe gaan!!!

Ultieme tip: Neem een verrekijker mee
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Prachtig! (bezocht in november 2019)

Review geschreven door Suzanne Prins op 24 november 2019

Mooi park met heel veel dieren. Leuk wandelpad met af en toe een behoorlijke klim. De natuur is vergelijkbaar met andere national parken alleen zijn er veel meer dieren te vinden. Tip: zorg voor voldoende water!

Pluspunten Corcovado National Park

 • veel dieren
 • mooie natuur
 • kust

Minpunten Corcovado National Park

 • slecht bereikbaar
 • kostbaar
Ultieme tip: Een bezoek aan het NP met cristhian van Corcovado Wild Hostel (Puerto Jiminez). Aardige man die goed Engels spreekt tegen redelijke prijzen.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Ultieme back to nature ervaring. (bezocht in december 2016)

Review geschreven door Brigitte Bessems op 12 juli 2017

Absoluut hoogtepunt van mijn reis met Sawadee. Back to basic, rust, laid back, aardige mensen (als je ze al tegenkomt), natuur en wildlife voor je voeten. Een stukje paradijs op aarde dat nog niet platgetreden is.

9,3
10 Algemene ervaring
10 Natuur
10 Stranden
10 Wildlife
9 Overige activiteiten
7 Bereikbaarheid

Pluspunten Corcovado National Park

 • Natuur en wild life!

Minpunten Corcovado National Park

 • Geen internet en telefoon. Wat hier echter absoluut een pluspunt is.
Ultieme tip: Corcovado/La Sirena Ranger station. Met een beetje geluk tref je tapirs en de piloot die bevoorradingen doet en kun je voor een prikje een vlucht maken met Cessna over Corcovado.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Corcovado National Parc (bezocht in februari 2017)

Review geschreven door Maaike Smit op 05 juni 2017

Corcovado National Park is een vrij groot park waar je vanaf meerdere kanten in kan. Wij zaten aan de oostkant in La Leona Tented Camp. Dit was de meest prachtige ervaring van onze reis. Met je auto rijd je vanaf het dorpje Rio Jiminez naar Carate, dit op zich is al een avontuur: je rijdt over een onverharde weg door de jungle, je moet met je auto door riviertjes heen en over stijle pieken en dalen. Onderweg kun je stoppen om de rode ara's te bewonderen die regelmatig komen overvliegen.

Als je aankomt bij Carate, moet je de auto laten staan en ga je te voet verder naar La Leona Tented Camp, dit is zo'n 4,5 km over het strand of jungle (je kan zelf kiezen). Hier valt de mobiele verbinding dan ook weg en ineens bevind je jezelf in een Jurassic Park-achtige wereld. Links de zee, rechts de jungle en dit beeld gaat oneindig ver, zonder mensen, gebouwen of enige vorm van civilisatie te zien.

Bij aankomst in La Leona Tended Camp word je verwelkomd met een lekkere smoothie en word je naar de tent gewezen. Een waar paradijs, de tenten zijn vrij groot, bedden met heerlijk wit linnen en een bloemetje liggen op je te wachten. En de 'badkamer' is een prachtig soort mini-tuintje in de open lucht en je douche bestaat uit een bamboepaal met een kokosnoot met gaatjes erin. Prachtig!

Vanuit je tent heb je ook een soort balkonnetje waar je uitzicht hebt over de zee of jungle (ligt eraan of je tent laag bij de zee is of hoger op het bergje in de jungle). Hier eet je wat de pot schaft maar elke keer weer verrukkelijk. Terwijl je na het eten in je hangmat ligt, zitten er rode ara's boven je in de boom. Je kunt genoeg wandelingen door het park boeken. Wij hebben er een van 5 uur gedaan en veel gezien: kleine miereneter, tapir, boa constrictor, spider -en howler monkeys en een tayra.

Maar het Jurassic Parc-achtige beeld is mij nog 't meest bij gebleven. Links de woeste zee, rechts en voor je overal om je heen jungle en dan nog een prachtig riviertje wat naar de zee loopt.

9,2
10 Algemene ervaring
10 Natuur
10 Stranden
10 Wildlife
7 Overige activiteiten
8 Bereikbaarheid

Pluspunten Corcovado National Park

 • De wildernis
 • rust
 • wildlife
Ultieme tip: Grootste tip: Overnachten in La Leona Tented Camp.
Aangeraden voor: Avonturiers, Natuurliefhebbers

Super gaaf en mooi park (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Leandra Roorda op 16 mei 2017

Corcovado is een national park gelegen aan het strand. Tussen de zee en de jungle zit alleen maar een stuk strand. Echt super mooi om te zien. Daarbij is de natuur rijk gevuld aan dieren, zoals de slingeraap, neusbeertjes, heel veel ara's en nog veel meer. Als je van een wilde zee houdt, is dit de place to be. Ik voelde me net weer een klein kind. Ook is dit een heerlijke plek om te relaxen.

7,8
9 Algemene ervaring
8 Natuur
8 Stranden
8 Wildlife
7 Overige activiteiten
7 Bereikbaarheid
Ultieme tip: Ga naar la leona eco lodge. Een super leuke plek om te overnachten in tenten met zeezicht. Daarvoor moet je wel 20 minuten over het strand lopen, maar dat is zeker de moeite waard.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Heel Costa Rica op 1 plek (bezocht in juli 2013)

Review geschreven door Stacey Ruijter op 07 mei 2017

Corcovado National Park is precies wat je verwacht van Costa Rica. Het hele land is natuurlijk prachtig, maar de meest tropische vogels en kikkers, die je altijd in de advertenties ziet, vind je op deze plek. Ronduit schitterend.

9,5
9 Algemene ervaring
10 Natuur
10 Stranden
10 Wildlife
10 Overige activiteiten
8 Bereikbaarheid

Pluspunten Corcovado National Park

 • Tropische vogels
 • Tropsiche kikkers

Minpunten Corcovado National Park

 • Duur
Ultieme tip: Het is wat duurder, dus probeer te slapen bij locals.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers

Specialisten Costa Rica

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Panama kenner
Sponsors