Mensen: nationale held Juan Santamaria

Mensen: nationale held Juan Santamaria

door Veerle Witte

Juan Santamaria is de nationale held van Costa Rica. Op de gelijknamige feestdag op 11 april herdenken de Ticos deze kindsoldaat om zijn moed en heldhaftigheid in het verzet tegen de Amerikaan William Walker en zijn troepen.

De Amerikaanse soldaat William Walker werpt in 1855 de Nicaraguaanse regering omver en probeert ook andere landen in Midden-Amerika te veroveren. Hij heeft zijn oog op Costa Rica laten vallen. De toenmalige president Juan Rafael Mora Porras roept het volk op naar het noorden te trekken om de indringer te verjagen. Onder de vrijwilligers die zich bij het leger voegen, is de jonge Juan uit Alajuela.

ZELF NAAR Costa Rica?

Bekijk alle 76 reizen naar Costa Rica

Nationale held

Het burgerleger verdrijft Walker en zijn troepen naar een houten fort. Juan biedt vrijwillig aan om de hut van de indringers in brand te steken. Volgens de legende rent Juan met een fakkel naar het fort en ondanks dat hij herhaaldelijk wordt beschoten, lukt het hem om het fort in brand te steken. Deze heldhaftige actie moet Juan met zijn leven bekopen, maar Walker wordt hierdoor al snel gepakt.

Juan Santamaria stierf jong. En hij stierf voor zijn vaderland. Dat maakt hem tot de nationale held van Costa Rica. In zijn geboorteplaats Alajuela is een standbeeld ter ere van Juan opgericht, samen met een klein museum. Hier wordt de naar hem vernoemde feestdag ook het grootst gevierd. Een week lang is het feest met dans, parades en concerten.

Zelfs het internationale vliegveld van Costa Rica is naar de nationale held vernoemd: Aeropuerto Juan Santamaria.

Reizen Costa Rica

Specialisten Costa Rica

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Panama kenner
Sponsors