Tamarindo
Like ons op Facebook
-
- Algemene ervaring
- Beziens­waardigheden
- Locals
- Restaurants
- Veiligheid
- Stranden

Tamarindo

door Niels Posthumus

De belangrijkste inkomstenbronnen in Tamarindo zijn toerisme en de visserij. Dat leert de paar jaar oude Lonely Planet van Costa Rica je. Bij aankomst in de bus constateer je echter al snel dat in de noordwestelijke badplaats behoorlijk meer toeristen rondlopen dan vissermannen.

Playa Tamarindo is een zeer populair strand onder surfers. Niet-surfers gaan liever naar de noordelijker stranden Playa Conchal, Playa Flamingo en Playa Brasileto.

ZELF NAAR Tamarindo?

Bekijk alle 6 reizen naar Tamarindo

Surf hotspot

Tamarindo is de laatste tien jaar sterk gegroeid. Het plaatsje kreeg de naam van surfershotspot. En dan gaat het snel met je reputatie. Het slaperige is grotendeels uit het stadje verdwenen. De stranden raakten voller.

Vooral natuurlijk omdat het ook waar is. Bij Playa Tamarindo kan je inderdaad prachtig surfen. Er zijn stukken kust waar de golven heerlijk breken. Op andere stukken zee is het water juist prachtig vlak, wat in combinatie met een briesje ideaal is voor windsurfers.

Weleens in Zuid-Afrika geweest?

Bekijk wat er te zien en doen is in Kaapstad

Californië van de jaren vijftig

De stranden van Playa Tamarindo zijn bovendien groot genoeg om ook niet-surfers een plekje te bieden. Het is wel verstandig vooraf te vragen waar je beter wel en liever niet de zee in kunt gaan. Op sommige plaatsen is de bodem onder het wateroppervlak rotsig scherp. Op weer andere plekken kan een verraderlijke onderzeese stroming staan.

Tamarindo mag dan enorm gegroeid zijn, het heeft de relaxte surfsfeer in het dorp niet aangetast. Nog altijd loop je er heerlijk in het zonnetje van koffiebar naar surfshop, en weer terug naar het strand. Je voelt je een beetje in het Californië van de jaren vijftig. Alleen dan met de modernste resorts, verscholen achter de palmen.

Playa Conchal en Playa Flamingo

Verder naar het noorden zijn stranden die een stuk meer te leiden hebben gehad onder het toenemende toerisme minder genadig is geweest. Zo is daar Playa Conchal. Ooit bestond het strand voor de volle honderd procent uit schelpen. Prachtig wit was het. Een uurtje struinen leverde een exotische schelpencollectie op.

Nu loopt het strand op tegen een enorm hotelcomplex. De charme is er vanaf. Bovendien heeft de bouw het strand zodanig met zand 'vervuild' dat van een schelpenstrand nauwelijks nog sprake is.

Mooier is Playa Flamingo. Ook hier staan de resorts in een lange rij langs het strand. Maar ze springen minder in het oog. De horecasliert langs het strand is subtieler. En de kleur van het zand op Playa Flamingo trekt bovendien toch automatisch je aandacht. De kleur is zoals je die verwacht na het horen van de naam: zacht roze.

Playa Brasileto

En dan is er nog Playa Brasileto. Het is nu waarschijnlijk nog het leukste stranddorpje aan de noordwestkust van Costa Rica. Een klein gehucht waar een voetbalveldje het centrale plein vormt met daar omheen wat kleine winkeltjes en een cafeetje.

Het zand op het strand mag dan wat grauwgrijs zijn, het voelt wel het meest onontdekt aan. Hieraan zal echter snel een eind komen. De Hyatt hotelketen is al aan het bouwen geslagen.

Zon op je balkon

Terug op Playa Tamarindo koester je juist het natuurlijk evenwicht tussen tropische rust en opkomend toerisme. Want hotels van een paar verdiepingen hebben natuurlijk ook zo hun voordeel.

Zo kun je in deze hotels onder het genot van een heerlijk glas witte wijn uit je eigen koelkast de zon vanaf je balkon prachtig in de oranje kleurende zee zien zakken. En dat is ook wat waard.

Wat is er te doen in Playa Tamarindo?

  • Leer surfen. Het strand van Tamarindo biedt zowel beginners als gevorderden geweldige mogelijkheden. Van december tot juni zijn de beste condities.
  • Ga uit. Bij Playa Tamarindo zijn regelmatig grote strandfeesten en mochten die er een keer niet zijn, ga je naar een van de vele clubs. Kom in contact met een Tico of inwoner van Costa Rica en leer de salsa in La Barra.
  • Als je niet van surfen houdt, zijn er nog genoeg andere sporten. Vooral het sportvissen is erg populair. Je vangt er grote vissen als tonijn, marlijn en zeilvis.
  • Bezoek het Marino Las Baulas National Park in de buurt van Playa Tamarindo. In de zomer komen hier de grote leatherback schildpadden aan land.
  • Pura vida! Is de slogan van de Ticos. Het pure leven. Drink een cocktail met fruit. Vooral de Tamarind and Ginger agua fresca is het proberen waard.
Like deze pagina

Reizen Tamarindo

Meer Tamarindo

Reviews Tamarindo

Surfkam0 (bezocht in augustus 2018)

Review geschreven door Sofie van Miert op 18 november 2018

Tanarindo is een mooi toerisyische surfspot. Mensen zijn vriendeljjk en er is vrel te doen. Om te leren surfen is het de ultime plek. Golven zijn goed en in het water is het niet al te druk. Leuke eettentjes aan het strand

Pluspunten Tamarindo

  • vriendelijke mensen
  • gezellige sfer
Ultieme tip: Surfschool Selina
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers

Specialisten Costa Rica

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Dominicaanse Republiek kenner
Sponsors