Tamarindo Jouw vakantie naar Midden-Amerika begint hier!
8,7
8,0 Algemene ervaring
7,0 Beziens­waardigheden
10,0 Locals
10,0 Restaurants
9,0 Veiligheid
8,0 Stranden

Tamarindo

door Niels Posthumus

De belangrijkste inkomstenbronnen in Tamarindo zijn toerisme en de visserij. Dat leert de paar jaar oude Lonely Planet van Costa Rica je. Bij aankomst in de bus constateer je echter al snel dat in de noordwestelijke badplaats behoorlijk meer toeristen rondlopen dan vissermannen.

Playa Tamarindo is een zeer populair strand onder surfers. Niet-surfers gaan liever naar de noordelijker stranden Playa Conchal, Playa Flamingo en Playa Brasileto.

ZELF NAAR Tamarindo?

Bekijk alle 4 reizen naar Tamarindo

Surf hotspot

Tamarindo is de laatste tien jaar sterk gegroeid. Het plaatsje kreeg de naam van surfershotspot. En dan gaat het snel met je reputatie. Het slaperige is grotendeels uit het stadje verdwenen. De stranden raakten voller.

Vooral natuurlijk omdat het ook waar is. Bij Playa Tamarindo kan je inderdaad prachtig surfen. Er zijn stukken kust waar de golven heerlijk breken. Op andere stukken zee is het water juist prachtig vlak, wat in combinatie met een briesje ideaal is voor windsurfers.

Californië van de jaren vijftig

De stranden van Playa Tamarindo zijn bovendien groot genoeg om ook niet-surfers een plekje te bieden. Het is wel verstandig vooraf te vragen waar je beter wel en liever niet de zee in kunt gaan. Op sommige plaatsen is de bodem onder het wateroppervlak rotsig scherp. Op weer andere plekken kan een verraderlijke onderzeese stroming staan.

Tamarindo mag dan enorm gegroeid zijn, het heeft de relaxte surfsfeer in het dorp niet aangetast. Nog altijd loop je er heerlijk in het zonnetje van koffiebar naar surfshop, en weer terug naar het strand. Je voelt je een beetje in het Californië van de jaren vijftig. Alleen dan met de modernste resorts, verscholen achter de palmen.

Playa Conchal en Playa Flamingo

Verder naar het noorden zijn stranden die een stuk meer te leiden hebben gehad onder het toenemende toerisme minder genadig is geweest. Zo is daar Playa Conchal. Ooit bestond het strand voor de volle honderd procent uit schelpen. Prachtig wit was het. Een uurtje struinen leverde een exotische schelpencollectie op.

Nu loopt het strand op tegen een enorm hotelcomplex. De charme is er vanaf. Bovendien heeft de bouw het strand zodanig met zand 'vervuild' dat van een schelpenstrand nauwelijks nog sprake is.

Mooier is Playa Flamingo. Ook hier staan de resorts in een lange rij langs het strand. Maar ze springen minder in het oog. De horecasliert langs het strand is subtieler. En de kleur van het zand op Playa Flamingo trekt bovendien toch automatisch je aandacht. De kleur is zoals je die verwacht na het horen van de naam: zacht roze.

Playa Brasileto

En dan is er nog Playa Brasileto. Het is nu waarschijnlijk nog het leukste stranddorpje aan de noordwestkust van Costa Rica. Een klein gehucht waar een voetbalveldje het centrale plein vormt met daar omheen wat kleine winkeltjes en een cafeetje.

Het zand op het strand mag dan wat grauwgrijs zijn, het voelt wel het meest onontdekt aan. Hieraan zal echter snel een eind komen. De Hyatt hotelketen is al aan het bouwen geslagen.

Zon op je balkon

Terug op Playa Tamarindo koester je juist het natuurlijk evenwicht tussen tropische rust en opkomend toerisme. Want hotels van een paar verdiepingen hebben natuurlijk ook zo hun voordeel.

Zo kun je in deze hotels onder het genot van een heerlijk glas witte wijn uit je eigen koelkast de zon vanaf je balkon prachtig in de oranje kleurende zee zien zakken. En dat is ook wat waard.

Wat is er te doen in Playa Tamarindo?

 • Leer surfen. Het strand van Tamarindo biedt zowel beginners als gevorderden geweldige mogelijkheden. Van december tot juni zijn de beste condities.
 • Ga uit. Bij Playa Tamarindo zijn regelmatig grote strandfeesten en mochten die er een keer niet zijn, ga je naar een van de vele clubs. Kom in contact met een Tico of inwoner van Costa Rica en leer de salsa in La Barra.
 • Als je niet van surfen houdt, zijn er nog genoeg andere sporten. Vooral het sportvissen is erg populair. Je vangt er grote vissen als tonijn, marlijn en zeilvis.
 • Bezoek het Marino Las Baulas National Park in de buurt van Playa Tamarindo. In de zomer komen hier de grote leatherback schildpadden aan land.
 • Pura vida! Is de slogan van de Ticos. Het pure leven. Drink een cocktail met fruit. Vooral de Tamarind and Ginger agua fresca is het proberen waard.

Reizen Tamarindo

Meer Tamarindo

Reviews Tamarindo

Fantastisch als je het goed beleeft! (bezocht in mei 2019)

Review geschreven door Alexandre Van Calster Rolin op 03 december 2019

Heel warm tijdens het droog seizoen, ideale temperatuur teidens het regenseizoen. Heel veel toeristen tijdens de vakantieperiodes maar prima te doen in tijdens andere tijden. Surfen is keitof, en er vallen veel avontuurlijke excursies te beleven rond het dorpje.

Pluspunten Tamarindo

 • prima klimaat tijdens regenseizoen
 • avontuurlijk
 • goede en goedkope hostels

Minpunten Tamarindo

 • duur
 • toeristisch
 • heel warm en droog
Ultieme tip: ga tijdens het regenseizoen, het regent er niet veel en de temperaturen zijn prima!
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Surf, Snorkel, Spaans (bezocht in februari 2019)

Review geschreven door Alexandre Van Calster Rolin op 03 december 2019

Klein maar fijn dorpje aan de Stille Oceaan. Tamarindo zit vol toeristen als je tijdens de vakantie gaat. Kies dus voor een andere periode als je graag ruimte hebt tijdens het surfen :) Mensen zijn er heel vriendelijk en open, en er valt verrassend veel te doen in de buurt van Tamarindo (vooral avontuurlijke excursies). Het is er wel erg warm (tot 43 graden tijdens het droge seizien) maar dat is prima als je de helft van de dag in het water doorbrengt (al surfend, duikend, zwemmend, snorkelend,...)!

8,7
8 Algemene ervaring
7 Beziens­waardigheden
10 Locals
10 Restaurants
9 Veiligheid
8 Stranden

Pluspunten Tamarindo

 • Aangenaam klimaat het hele jaar door
 • zeer veilig
 • goedkope hostels

Minpunten Tamarindo

 • duur
 • Heel veel toeristen tijdens vakantieperiode
 • heel warm en droog tjdens droog seizoen
Ultieme tip: Kies voor een hostel, geen hotel (zeker geen all-in) om het meeste uit je trip te krijgen!
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers

Surfkam0 (bezocht in augustus 2018)

Review geschreven door Sofie van Miert op 18 november 2018

Tanarindo is een mooi toerisyische surfspot. Mensen zijn vriendeljjk en er is vrel te doen. Om te leren surfen is het de ultime plek. Golven zijn goed en in het water is het niet al te druk. Leuke eettentjes aan het strand

Pluspunten Tamarindo

 • vriendelijke mensen
 • gezellige sfer
Ultieme tip: Surfschool Selina
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers

Specialisten Costa Rica

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Cuba kenner
Sponsors