Eten: tamales

Eten: tamales

door Veerle Witte

Tamales zijn een traditionele Costa Ricaanse lekkernij die vooral met Kerstmis veel gegeten worden. Het is niet voor niets dat de Ticos maar één keer per jaar tamales maken. Het bereiden van de snacks neemt namelijk een hele dag in beslag.

Bruiloft of oogstfeest

Tamales zijn een delicatesse met inheemse roots. Het in bananenbladeren gerolde maïsdeeg wordt naar smaak gevuld met groente, aardappelen en vlees en vervolgens gekookt met varkensvet en kruiden. Sommige koks stoppen ook olijven, tomaten, rijst, kappertjes of zelfs rozijnen in de mooi gevouwen pakketjes.

ZELF NAAR Costa Rica?

Bekijk alle 76 reizen naar Costa Rica

Historici geloven dat de inheemse Meso-Amerikanen indianen tamales maakten voor speciale gelegenheden, zoals een bruiloft of een oogstfeest. Van gemalen maïskorrels maakten zij deeg dat ze vulden met alles wat op dat moment beschikbaar was. Vervolgens werden de tamales gekookt in een ketel boven hete stenen of hout.

Mexico en Nicaragua

Ook in Mexico en Nicaragua vind je verschillende variaties op de Costa Ricaanse tamales. Zo worden ze in Mexico niet gekookt, maar gestoomd en worden de delicatessen verpakt in maïsbladeren in plaats van bananenbladeren. En in Nicaragua noemen ze het gerecht Nacatamalen en vullen ze het met spek, rijst en groenten.

Tamales werden steeds populairder omdat landarbeiders vaker samenkwamen tijdens vakanties. Zij maakten hun feestmalen met de meest voor de hand liggende producten: graan en varkensvlees. Uit een religieuze inheemse viering is de traditie ontstaan om tijdens kerst tamales te serveren. In Costa Rica gebeurt dit eigenlijk de hele maand december.

Wees niet getreurd als je niet in december in Costa Rica bent. Veel restaurants serveren speciaal voor toeristen het hele jaar door tamales!

Reizen Costa Rica

Specialisten Costa Rica

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Panama kenner
Sponsors