De gekste gewoontes van Midden-Amerika

De gekste gewoontes van Midden-Amerika

door Saskia Bergmeijer

De hele familie feliciteren als iemand jarig is, meteen zeggen wat je denkt en compleet verkleed in oranje Koningsdag vieren. Wij vinden dit heel gebruikelijk, maar hoe bizar moet het voor toeristen zijn om op 27 april in Nederland rond te lopen? 

Overal op de wereld zijn er ‘vreemde’ gewoontes. Ze zijn voor de inwoners doodnormaal, maar buitenstaanders trekken nog wel eens een wenkbrauw op bij het zien hiervan. Zo ook in Cuba, Costa Rica en nog meer landen in dat continent ver weg van ons kikkerlandje. Welke gewoontes jij tegenkomt tijdens je rondreis door Midden-Amerika, lees je hier!

ZELF NAAR Costa Rica?

Bekijk alle 77 reizen naar Costa Rica

1. Gezondheid! 

Ben je verkouden? Dan kan je beter binnen blijven tijdens je rondreis door Cuba. De Cubanen kunnen nogal raar en beledigd opkijken als jij ongestoord je neus snuit op straat. Dit is niet alleen heel onbeleefd, maar ook nog eens verboden op straat. Houd je dus even in met snuiten of loop ergens naar binnen voordat je je zakdoek erbij pakt. 

2. Typische thee

We kunnen ons nog wel indenken dat je neus snuiten op straat niet het meest fijne op aarde is. Maar wat er in Jamaica gebeurt als de dag begint is wel erg opvallend. Waar de gemiddelde Nederlander intens kan genieten van een lekkere kruidenthee, muntthee of Engelse melange, gaan de Jamaicanen nét een stapje verder. 

De locals vinden een normale thee maar saai, dus brengen zij hun warme drankje op smaak met Jamaicaanse rum, melk, kruiden als pijpkaneel en kruidnagel, en zelfs vis. Je moet er op de vroege ochtend niet aan denken, maar de Jamaicanen smullen ervan.

3. Koffietijd

Koffie, nog zo’n warme drank waar we gek op zijn. Want hoewel wij onszelf vaak de dag doorslepen met bakken koffie, moesten wij er in onze jeugd niet aan denken om een zwart, bitter en sterk drankje op te drinken. Koffie is in Nederland iets wat je écht moet leren drinken.

In Costa Rica wordt koffie er létterlijk met de paplepel ingegoten. Tico’s, de lokale bevolking, mengen namelijk de melk met koffie, voordat ze de fles aan de baby geven. Zo wennen de kleintjes snel aan de smaak van een van de belangrijkste én lekkerste drankjes van Costa Rica. Vroeg geleerd is oud gedaan zeggen we maar! 

4. Sing-a-long

Mexico heeft een hele andere manier om haar inwoners scherp te houden. Waar wij het Wilhelmus alleen luidkeels meezingen bij sportwedstrijden en andere nationale gebeurtenissen, krijgen Mexicanen hun volkslied elke dag te horen. Precies om twaalf uur ’s nachts galmt het nummer door de speakers van de radio. 

En dat doen radiozenders niet zomaar. Het lied wordt heel serieus genomen en Mexico wil dat iedereen met respect het lied kan zingen. Het Mexicaanse wetboek telt zelfs tien pagina’s, waar alle details in staan over het volkslied en hoe je dit moet uitdragen. 

5. Zoentjes vragen 

In Nicaragua moet je misschien iets minder serieus reageren als een local voor je neus zijn lippen tuit. De zogenaamde duckface heeft hier niets te maken met de selfie-trend. En is ook geen uitnodiging voor een dikke smakkerd.

Hoe gek het ook mag klinken, in Nicaragua wijzen ze dingen aan met hun mond. Door hun lippen in een bepaalde richting te tuiten, vertellen de locals anderen waar ze moeten kijken. Best handig om dit zo onopvallend te doen. Denk dus niet dat er de hele tijd met je geflirt wordt, voordat je wat blauwtjes bij de locals oploopt! 

Wil jij de cultuur van Midden-Amerika van dichtbij leren kennen? Bekijk dan onze reisaanbiedingen naar Costa Rica
 

Reizen Costa Rica

Specialisten Costa Rica

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Bonaire kenner
Sponsors