Feesten: Semana Santa

Feesten: Semana Santa

door Lana Leach

Voor katholieken is de week van Pasen een van de belangrijkste van het jaar. Maar waar in de meeste landen deze dagen sober worden beleefd, is de Heilige Week in Midden- en Zuid-Amerikaanse landen een groot feest.

Zo ook in Costa Rica. Semana Santa, Spaans voor Heilige Week, herdenkt de laatste zeven dagen uit het leven van Jezus Christus op aarde.

ZELF NAAR Costa Rica?

Bekijk alle 81 reizen naar Costa Rica

Reflectie en verering

Het is de tijd voor reflectie en verering. Met als voornaamste momenten de kruisiging van Christus op Goede Vrijdag en zijn wederopstanding met Pasen.

De Costa Ricanen vieren Semana Santa met hun hele familie én dan het liefst aan het strand. Stadsbewoners trekken tijdens de nationale feestdagen massaal naar zee. En in de kustplaatsen is relaxen en feesten die week een erg belangrijke aangelegenheid.

Processies

Het hoogtepunt van Santa Semana is echter de dramatische processie, die in alle plaatsen wordt gehouden. De kleurrijke optochten laten het lijden van Christus zien en het verdriet van Maria. Ze hebben een serieuze toon, toeschouwers rouwen en bidden in de straten.

De meest belangrijke processies zijn in de plaatsen Tres Rios in Cartago en San Joaquin de Flores in Heredia. Deze worden ook live op de nationale televisie uitgezonden. In de grootste optochten vertolken acteurs alle personen die aanwezig waren tijdens de kruisiging van de Messias.

Stiekem drank kopen

Tussen de ceremoniële gedeeltes door komen families bij elkaar om bij te kletsen en te dineren. Veel Costa Ricanen eten tijdens het vasten geen vlees, maar vis vindt gretig aftrek. En dan vooral maaltijden met sardines en zalm uit blik, die in deze periode overal verkrijgbaar zijn.

In de avonden wordt er echt gefeest. En hoewel er vanaf Aswoensdag een alcoholverbod geldt, is het niet moeilijk om een bar te vinden waar je stiekem drank kunt kopen. Voel je daar ook niet al te schuldig over. De Costa Ricanen hebben vaak al dagen voor het alcoholverbod een stevige voorraad ingeslagen.

Reis je tijdens Semana Santa naar Midden-Amerika? Hou er rekening mee dat de steden veelal leeg zijn en het land op zijn gat ligt. Het is verstandig om je accommodatie ruim van te voren te boeken. En een flexibele instelling is wel zo handig aangezien de meeste banken, winkels en bedrijven gesloten zijn en openbaar vervoer moeilijk te verkrijgen is. Kijk hier voor meer informatie.

Reizen Costa Rica

Specialisten Costa Rica

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

MiddenAmerika.nl kenner
Sponsors