De gekste dieren van Midden-Amerika

De gekste dieren van Midden-Amerika

door Victorine Sandkuyl

Als je op reis naar Midden-Amerika gaat, verwacht je ongerepte natuur, gezellige salsamuziek en paradijselijke bounty-stranden. Maar wist je dat er op dit continent ook een aantal unieke dieren rondlopen?

Vissen die kunnen lopen, haast onmogelijk te spotten vogels en de meest luie dieren ter wereld, in Midden-Amerika stikt het van de bijzondere dieren!

ZELF NAAR Costa Rica?

Bekijk alle 76 reizen naar Costa Rica

Benieuwd welke gekke, leuke of grappige dieren je tegenkomt tijdens je rondreis door Midden-Amerika? Bekijk dan snel wat volgens ons de meest bijzondere dieren uit Midden-Amerika zijn.

Luiaard

Hoog tussen de boomtoppen van Nicaragua zijn ze oh zo moeilijk te spotten, maar wat zijn luiaards toch grappige beesten. Een luiaard is, zoals zijn naam ons al verklapt, erg lui. Zijn twee favoriete bezigheden zijn eten en slapen.

Met hun lange klauwen kunnen ze maar moeilijk lopen, over een afstand van een kilometer zou een luiaard ruim 6,5 uur doen, maar klimmen kunnen ze maar al te goed. Soms probeert een luiaard met zijn lange armen van boom naar boom te slingeren. Dit gaat niet altijd goed, hierdoor vallen ze soms naar beneden. Oeps!

Axolotl

Een vis die kan lopen, bestaat die? Jazeker, dat is de axolotl uit Mexico. Deze amfibie is een heel bijzonder beestje, het lijkt lichaam is namelijk sterk op een vis maar beschikt ook over kleine pootjes. Erg groot zijn ze niet, een axolotl wordt tussen de vijftien en dertig centimeter groot.

Behalve zijn uiterlijk beschikt deze amfibie over nog een bijzondere eigenschap: volledige regeneratie. Als een axolotl een pootje verliest zal deze weer teruggroeien, zonder litteken. Ongelofelijk, toch? Dit unieke diertje wil je spotten tijdens je vakantie in Midden-Amerika!

Toekan

"Yo-yip, a-yip, a-yip," schalt er door het tropische regenwoud van Costa Rica. De toekan voert het hoogste woord en vertelt zijn vrienden om hem te volgen. Met zijn felgekleurde snavel, die soms half zo lang is als de vogel zelf, is de toekan een opvallende verschijning in de bossen van Midden-Amerika.

Net als de oren van een olifant werkt de snavel van een toekan als een soort koelkast. Wanneer de omgevingstemperatuur verandert neemt de temperatuur van de snavel van de vogel toe of juist af. Zo raakt het dier als het moet op een snelle manier zijn overtollige lichaamswarmte kwijt. Grappig genoeg eet een toekan voornamelijk kleine vruchten, ondanks zijn overdreven grote snavel.

Quetzal

Met zijn metallic groene kop en helder rode borst is de quetzal één van de mooiste verschijningen in de natuur van Midden-Amerika. In Guatemala zijn ze zo dol op de quetzal dat ze dit beestje tot nationaal symbool hebben verheven; zijn afbeelding is in hun wapen en vlag verwerkt en de valuta in Guatemala is omgedoopt tot de quetzal.

Deze vogel is een zeldzame verschijning en door zijn schutkleuren is de quetzal vaak moeilijk te spotten tijdens je reis door Midden-Amerika. Helaas wordt de quetzal tegenwoordig met uitsterven bedreigd. Niet alleen vormt de jacht op quetzals een grote bedreiging, vooral het kappen van regenwoud is funest voor het voortleven van de quetzal.

Witschouderkapucijnaap

Dit dier is vooral bekend als orgelaapje, maar wist je dat de witschouderkapucijnaap oorspronkelijk alleen in Midden-Amerika voorkomt? Van Belize tot Panama heb je kans om deze aap te spotten in de tropische bossen.

Witschouderkapucijnapen staan bekend als hele slimme dieren die tot vijftig jaar oud kunnen worden en daarom werden ze vroeger vaak gevangen en als exotische huisdieren verkocht. Gelukkig wordt deze apensoort weer steeds meer in zijn natuurlijke habitat gezien. Grote kans dat je in Costa Rica een groepje witschouderkapucijnapen, ze behoren hier tot een van de meest voorkomende dieren in de nationale parken.

Lijkt het jou wel wat om deze gekke dieren in het wild te spotten? Bekijk dan eens onze top 10 reisaanbiedingen naar Midden-Amerika!

Fotocredits: Ruben Undheim | Ben Johnson | Alias 0591 |

Reizen Costa Rica

Specialisten Costa Rica

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Panama kenner
Sponsors