Duurzaam reizen in Costa Rica doe je zo!

Duurzaam reizen in Costa Rica doe je zo!

door Paulien Tak

Je pakt het vliegtuig naar Costa Rica, je maakt daar een prachtige jeeptocht door de jungle en 's avonds geniet je van een uitgebreide douche voor je gaat slapen in je hotel. Klinkt als een ideale vakantie toch? Helaas ben je met al deze activiteiten vervuilend voor het milieu. En laat je Costa Rica nét iets minder mooi achter.

Toerisme brengt eigenlijk te veel negatieve gevolgen met zich mee. Denk aan landschapsvernietiging, waterschaarste, afvalproblemen, geluidsoverlast en het uitsterven van bepaalde diersoorten. Dit wil je natuurlijk niet op je geweten hebben.

ZELF NAAR Costa Rica?

Bekijk alle 81 reizen naar Costa Rica

Betekent dit dat je dan altijd thuis moet blijven? Nee, zeker niet! Maar je kan wel proberen om wat meer rekening te houden met de natuur tijdens je reis. Hoe je dat doet? Wij hebben zeven tips om duurzaam te reizen door Costa Rica.

1. Pak eens de fiets

Voor je vakantie naar Costa Rica móet je wel het vliegtuig pakken. Maar in het land zelf, zijn er wel alternatieven om van A naar B te reizen.

Ontdek bijvoorbeeld het koloniale centrum van San José op de fiets en rijd langs alle musea, zonder een CO2-footprint achter te laten. Of neem de trein van de hoofdstad naar de kustplaats Caldera. Tijdens deze 91 kilometer lange route, word je getrakteerd op felgroene landschappen, kleine dorpjes en heb je tijdens het laatste stuk uitzicht op de helderblauwe zee. Tenslotte is per boot reizen ook minder schadelijk voor het milieu. Vaar bijvoorbeeld van Puntarenas naar Playa Naranjo.

2. Ga duurzaam duiken

Wil je niet alleen op het water, maar er ook in? In de wateren rondom Costa Rica vind je geweldige snorkel-, en duikspots, die je een kijkje bieden in de wonderlijke onderwaterwereld. Wat dacht je van walvishaaien spotten bij Isla del Coco of zwemmen met dolfijnen bij de Bat Islands in het Santa Rosa National Park? Klinkt fantastisch toch?

Als je een duik neemt, doe dit dan bewust. Boek je duiktripje bij een goede duikschool, die begaan is met de natuur en een vergunning heeft om te mogen duiken op verschillende locaties. Eenmaal onderwater raak je natuurlijk niets aan! Kijken doe je met je ogen en niet met je handen. Hoe mooi de riffen er ook uitzien, één aanraking kan genoeg zijn om het te laten sterven. Ook de vissen, schildpadden en haaien laat je met rust.

Pas op dat je niets kapot trappelt met je zwemvliezen en neem geen schelpen of koraal mee als souvenir. Ook smeren met zonnebrand is een van de slechtste dingen die je kan doen voor de onderwaterwereld. De synthetische stoffen die in de crème zitten, zijn schadelijk voor het zeeleven. Trek liever een wetsuit aan om niet te verbranden.

3. Beperk je plastic-gebruik 

Tijdens het duiken wil je natuurlijk verrast worden door kleurrijke vissen, reuzenmantra's en groene zeeschildpadden. En inderdaad, niet door plastic zakken, blikjes en sigarettenpeuken. Toch is dit laatste in veel gevallen de werkelijkheid. Het plastic-probleem is een hot-topic op het moment. En terecht! Per jaar komt er naar schatting acht miljoen ton plastic in zee terecht.

Wat kun jij hiertegen doen? Gooi nooit afval in zee, maar probeer ook je plastic gebruik te reduceren. Koop geen plastic flesjes water, maar gebruik een herbruikbare fles en laat die vullen met kraanwater of vul deze bij uit grotere waterflessen. Gebruik ook geen rietjes. Deze plastic staafjes hebben een groter aandeel in de plastic soup dan je denkt.

Maak ook geen gebruik van de gratis toiletartikelen in hotels. Vaak heb je zelf wel zeep en shampoo bij je. De kleine verpakkingen zijn allemaal van plastic en moeten vervangen worden, zodra jij ze hebt opengemaakt.

Ga je nog even wat souvenirs shoppen? Stop dan al je gekochte schatten in een stoffen tas en neem geen plastic tasjes aan.

4. Wees lief voor de dieren

Costa Rica is het land bij uitstek om bijzondere dieren te spotten. Rijk gekleurde vogels, schreeuwende apen en slome luiaards, je vindt ze allemaal in de jungle tijdens je rondreis door Costa Rica.

Om deze bijzondere dieren te behouden, is het belangrijk dat zij zo min mogelijk merken van het toerisme. Wees stil, raak de dieren niet aan en pluk ook geen bloemen of vruchten. Je boekt eco-vriendelijke tours bij lokale reisbureaus.

Gelukkig houdt de regering van Costa Rica ook van de natuur. Zij hebben een maximum bezoekersaantal ingesteld voor het beroemde Manuel Antonio Nationaal Park aan de Pacifische kust. Hier mogen nog (maar) zeshonderd toeristen per dag naar binnen en op maandag is het park gesloten, zodat de brulapen, Jezushagedissen en langneusvleermuizen ook eens een dagje rust hebben.

5. Eet lokaal 

Kruidige tamales, verse ceviche en tortilla's gevuld met avocado's. Het proeven van de lokale gerechten is sowieso een must-do tijdens je reis door Costa Rica, maar het is ook nog eens duurzaam.

Door het eten van lokale producten steun je niet alleen de plaatselijke bevolking, maar zorg je ook voor minder CO2 uitstoot. De producten die van ergens anders moeten komen, worden geïmporteerd en leggen vaak een lange weg af.

Eet ook eens vegetarisch. Vlees is een grote boosdoener voor het milieu en vegetarische gerechten kunnen net zo lekker zijn.

6. Overnacht eco-vriendelijk

Na een prachtige strandwandeling over het parelwitte strand van Gandoca-Manzanillo Wildlife Refuge, schuif je aan bij het biologische diner en geniet je van lokaal gemaakte gerechten. Met volle buik duik je het bed, van je echte boomhut in en luister je naar de geluiden van de jungle. Waanzinnig en nog eens duurzaam ook!

Tijdens je rondreis door Costa Rica zijn er genoeg opties voor een duurzame accommodatie. Het land heeft prachtige ecolodges, waarbij het behoud van de natuur centraal staat. Vaak liggen de ecolodges midden in de prachtige natuur van Costa Rica en kun je bijzondere ontmoetingen met de dieren uit de jungle verwachten.

De beste accommodaties bieden recyclingservices, milieuvriendelijke toiletartikelen, lokaal geproduceerd voedsel, biologisch linnengoed, werken energiezuinig en hebben methodes voor waterbehoud.

7. Boek bij een duurzame reisorganisatie

Vind je het lastig om dit allemaal zelf uit te zoeken? Boek dan je reis bij een duurzame reisorganisatie. Zij zorgen ervoor dat jouw trip eco-vriendelijk wordt en steunen soms ook lokale ontwikkelingsprojecten of milieuorganisaties. Let er bij het kiezen op aan welke aspecten de reisorganisatie aandacht besteedt.

Ga jij het goede voorbeeld geven en je steentje bijdragen aan een beter milieu? Bekijk dan hier het aanbod van duurzame reisorganisaties.

 

Reizen Costa Rica

Specialisten Costa Rica

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Mexico kenner
Sponsors