Vulkaan Arenal
8,7
9,0 Algemene ervaring
10,0 Natuur
10,0 Stranden
8,0 Wildlife
8,0 Overige activiteiten
7,0 Bereikbaarheid

Vulkaan Arenal

door Niels Posthumus

Volcán Arenal is de bekendste vulkaan van Costa Rica. In het verleden lichtten 's nachts de gloeiend hete lavastromen roodgeel op in het donker. De lava is er niet meer, maar de vulkaan is nog steeds actief en de natuur is prachtig.

Je hangt met je volle gewicht aan je surfzeil. De wind op het meer, Laguna Arenal, is stevig, maar gelukkig wel constant. Je schiet over het water met de zon van Costa Rica in je gezicht. Aan de horizon schuin achter je zeil doemt een nagenoeg perfect kegelvormige vulkaan op. Een grote rookpluim stijgt op van haar top.

ZELF NAAR Vulkaan Arenal?

Bekijk alle 53 reizen naar Vulkaan Arenal

La Fortuna

De vulkaan die hier in het centrale noorden van Costa Rica het uitzicht bepaalt, is de Volcán Arenal. Op weg terug naar je hotel in La Fortuna zie je de vulkaan op talloze manieren weerspiegelen in het vlakke water. Je armen voelen moe. De zon gaat langzaam onder. Je passeert dorpjes als Tilarán.

Het dorp La Fortuna waar je verblijft is een uit zijn voegen gegroeid plattelandsdorpje. Nog altijd wonen er slechts een paar duizend mensen. Het aantal backpackers, hotels, bars en restaurants is de laatste jaren sterk opgelopen.

Hetzelfde gebeurde in de dorpjes langs de oevers van het achttien kilometer verderop gelegen Laguna Arenal.

Lavastromen verleden tijd

De nachtelijke verschijning van de vulkaan Arenal was jarenlang een van de spectaculaire trekpleisters. Rode slierten lava kropen van grote afstand gloeiend naar beneden. Zelfs van afstand zag de ongeveer duizend graden warme lavastroom er afschrikwekkend heet uit.

Dat is nu verleden tijd. Sinds oktober 2010 zijn de erupties gestopt. De vulkaan is echter nooit gaan slapen. Soms stijgen er nog wolken op uit de krater.

Wat is er te doen bij de vulkaan Arenal?

 • Ga windsurfen op het Laguna de Arenal bij Hotel Tilawa. De wind is er krachtig en er zijn geen vlagen.
 • Bekijk tropische en subtropische planten in de Arenal Botanical Gardens. Heb je al een tijdje doorgebracht in Costa Rica en nog steeds het geluk niet gehad om die luiaard of felgekleurde kikker te zien? Vraag een medewerker of hij hem aan wil wijzen.
 • Zwem in de Tabacon Hot Springs. Deze warmwaterbron is geen luxe aangelegenheid, maar een stukje natuur. Midden in het regenwoud zwem je hier onder watervallen in het natuurlijk warme water.
 • Hou je niet van beestjes? Ga naar de luxe thermale baden van Baldi Hot Springs. Het kokend hete water, dat is opgewarmd door de Arenal vulkaan, stroomt langzaam door de verschillende baden naar beneden, waarbij het steeds meer afkoelt.

Reizen Vulkaan Arenal

Meer Vulkaan Arenal

Reviews Vulkaan Arenal

arenal is onvergetelijk (bezocht in januari 2019)

Review geschreven door Dennis Van de Beek op 28 november 2019

de arenal vulkaan is mooi om te zien. maar ook de omgeving is prachtig. ga bijvoorbeeld quad rijden of doe een trekking in de nacht en kom zo dieren tegen die je anders nooit zou hebben gezien. ook het stadje vlakbij arenal is erg leuk met verschillende goede restaurants en veel leuke winkeltjes.

Pluspunten Vulkaan Arenal

 • aardige locals
 • lekker weer
 • veel te doen in de omgeving
 • leuke winkels
 • goede restaurants
Ultieme tip: ga in de buurt quad rijden op de vulkaan . is schitterend om de uitzichten te zien.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers

Geweldig uitzicht (bezocht in september 2013)

Review geschreven door Annelot Scholten op 12 november 2017

Een geweldige omgeving welke zich leent voor uiteenlopende activiteiten. Zo kun je een fantastische hike maken naar het kratermeer, een zware klim met onderweg weer geweldig uitzicht op de vulkaan en, zoals overal in Costa Rica, kans om wildlife te spotten.
Nadien kun je heerlijk ontspannen in een van de vele warmwaterbronnen welke deze omgeving rijk is. Fantastische groene omgeving!

8,7
9 Algemene ervaring
10 Natuur
10 Stranden
8 Wildlife
8 Overige activiteiten
7 Bereikbaarheid

Pluspunten Vulkaan Arenal

 • geweldige natuur

Minpunten Vulkaan Arenal

 • uitzicht op de vulkaan is niet gegarandeerd. bij mist kun je de top van de vulkaan niet zien
 • dus je moet geluk hebben met het weer..
Ultieme tip: Ga je in het laagseizoen naar Costa Rica en heb je je accomodaties nog niet vast staan, kun je door leegstand van kamers met een beetje afdingen in geweldige accommodaties slapen!

Specialisten Costa Rica

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

MiddenAmerika.nl kenner
Sponsors