Geschiedenis: land zonder leger

Geschiedenis: land zonder leger

door Veerle Witte

Costa Rica is één van de weinige landen zonder leger. Na een korte burgeroorlog in de jaren veertig schaft president José Figueres Ferrer het leger af. Sindsdien heeft Costa Rica geen grote geweldsuitbarstingen meer meegemaakt.

President Figueres staat bekend om zijn linkse denkbeelden. Hij wil de ondemocratische regering van Calderón en zijn medestanders omverwerpen, omdat zij de macht niet overdragen aan Otilio Ulate Blande, die in 1948 de verkiezingen wint. Hiervoor traint hij een leger van zevenhonderd man: het Caribische Legioen. Er breekt een burgeroorlog uit, die 44 dagen later wordt gewonnen door Figueres en zijn leger.

ZELF NAAR Costa Rica?

Bekijk alle 77 reizen naar Costa Rica

Politie

Na afloop van de burgeroorlog richt Figueres een raad op die het land regeert, met hem aan het hoofd. De raad geeft vrouwen en oud-slaven stemrecht en schaft op 1 december 1948 het leger af. Hij doet dit als voorzorgsmaatregel tegen het militarisme, geïnspireerd op het boek Outline of History van H.G. Wells.

De toekomst van de mensheid kan geen leger bevatten volgens Figueres. Politie is volgens hem wel nodig, omdat de mens niet volmaakt is. Tot de dag van vandaag heeft Costa Rica geen leger. Er is enkel een politiemacht van 7.500 man voor de zes miljoen inwoners.

Nationale feestdag

Na achttien maanden als raadhoofd treedt Figueres af en wordt Ulate president. Later wordt Figueres nog twee keer verkozen tot president. In de drie periodes dat hij aan de macht is, voert hij grote veranderingen door. Hij nationaliseert de banken, schrijft een nieuwe grondwet en garandeert openbaar onderwijs voor iedereen.

Figueres sterft op 8 juni 1990. Hij wordt nog steeds gezien als de belangrijkste persoon in de moderne geschiedenis van Costa Rica en een symbool voor het succes van de sociaaldemocratie van het land. Zijn zoon José María Figueres Olsen is in de jaren negentig verkozen tot president.

Reizen Costa Rica

Specialisten Costa Rica

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Curaçao kenner
Sponsors