Top 7 avontuurlijke activiteiten om te doen in Costa Rica

Top 7 avontuurlijke activiteiten om te doen in Costa Rica

door Maxime van der Laarse

Smeulende vulkanen, regenwouden vol panters en kaaimannen, en een zee vol hamerhaaien en walvishaaien. De spannende natuur van Costa Rica lijkt niet voor iedereen weggelegd! Maar als je van avontuur houdt, dan zit je goed in dit schitterende land. De natuur alleen al bezorgt je een adrenalinekick en er zijn verschillende manieren waarop je deze kunt ontdekken.

Wat dacht je bijvoorbeeld van het regenwoud ontdekken terwijl je aan een kabel bungelt? Of raften met kaaimannen en apen die aan je voorbij zoeven? Er zijn nog veel meer mogelijkheden voor de adrenalinejunkie, maar ook iets rustigere activiteiten voor de held op sokken. Benieuwd? Wij hebben een lijst met de zeven avontuurlijkste activiteiten in Costa Rica voor je samengesteld!

ZELF NAAR Costa Rica?

Bekijk alle 81 reizen naar Costa Rica

7. Pirateneiland

De zee rukt aan je boot en in de turkooizen diepte zie je vissen wegschieten. In de verte doemt er een rotsige heuvel op. Voor veel biologen en duikers is dit een geliefde plek vanwege zijn ecosysteem. Maar jij weet dat dit eiland meer bevat dan alleen schatten der natuur. Na ongeveer 550 kilometer afgelegd te hebben vanaf de westkust van Costa Rica, zet je voet aan wal. Welkom op Isla del Coco, welkom bij het piratennest.

Voordat dit eiland in 1869 officieel tot Costa Rica behoorde, was het de plek waar scheepsrovers kwamen om uit te rusten en hun buit te tellen. Hoewel het eiland maar 24 kilometer in doorsnee is, gaan er veel verhalen de ronde over piratenschatten die er verborgen zouden liggen. Zo beweerde Mary Welsh dat de piratengroep waar zij toe behoorde hier een schat heeft begraven ter waarde van zestien biljoen dollar. Een ander verhaal vertelt dat in 1820 de Schat van Lima hier begraven is door Captain William Thompson en zijn bemanning. Er zijn al honderden pogingen gedaan om de schat te vinden, maar het meeste wat ooit is gevonden zijn zes gouden munten. Wie weet heb jij meer geluk!

6. Grottour

Op een uur van La Fortuna, bevind jij je op 45 meter diepte onder de grond. Al kruipend en klauterend door gangen kom je vleermuizen, spinnen en schorpioenen tegen. Daarna begeef je je plotseling in ruimtes van wel 35 meter hoog waar watervallen stromen en stalagmieten en stalactieten zich vormen. Je bent in de mysterieuze grotten van Venado. Na een tour van ongeveer twee uur kom je weer boven met een nat en vies pak, spierpijn in het vizier en een geweldige ervaring rijker.

De zes miljoen jaar oude grotten worden ook wel een verborgen juweel genoemd. Niet alleen omdat ze letterlijk verborgen liggen, maar ook omdat ze pas ontdekt zijn in het midden van de vorige eeuw. Sinds 1969 zijn de grotten verkent door onderzoekers en tot nu toe zijn tien grotten in kaart gebracht. Ook is er een zwembad aangelegd en kun je er eten.

5. Vulkaan

Blijf je liever boven de grond? Ga dan hiken in het Arenal National Park. Hier vind je de oude vulkaan Chato en de vulkaan Arenal. Deze laatste is de meest actieve vulkaan van het land, hoewel er sinds 2010 geen erupties meer zijn geweest. Wel stijgen er af en toe rookpluimen op uit de krater.

In het park bewandel je verschillende paden. Voor de ervaren hiker is de Chato-route een uitdaging. Deze vier uur durende tocht is alleen weggelegd voor mensen met een goede conditie en is enkel mogelijk als het niet regent, omdat de route dan te gevaarlijk. Je begint bij de La Fortuna waterval en volgt een steile route door het regenwoud de vulkaan op. Eenmaal bovenaan heb je een van de beste uitzichten over het dorp La Fortuna. Vervolgens daal je af naar het kratermeer. De inwoners zwemmen hier graag, maar door de hoeveelheid mineralen is dat eigenlijk geen goed idee.

4. Duiken

De onderwaterwereld ontdekken met een duikfles op je rug is voor velen een ontspannende ervaring. Je zweeft in een wereld van stilte tussen kleurrijke vissen en koralen. Maar duiken kan ook heel avontuurlijk zijn. Wat dacht je van walvissen, haaien en mantas die om je heen zwemmen?

Je spot ze bij Isla del Coco of bij de Bat Islands en de Catalina Islands. Deze laatste twee eilandengroepen liggen op dertig tot vijftig minuten varen van de westkust af. Vooral de Bat Islands aan het einde van het Santa Rosa National Park is een geliefde duiklocatie voor velen. Onderweg op de boot zie je dolfijnen het wateroppervlak doorbreken en soms word je zelfs verwelkomt door walvishaaien en orka's.

3. Heteluchtballon

Ben je niet zo'n sportieveling of wil je gewoon even ontspannen? In een heteluchtballon kan dat. Er vertrekken tochten vanaf de Arenal vulkaan nabij La Fortuna. Tijdens een rit van gemiddeld anderhalf uur kom je helemaal tot rust van al je inspanningen en zie je Costa Rica onder je voorbij trekken.

Nadat de ballon is gevuld, wat ongeveer dertig minuten duurt, zweef je 's ochtends vroeg de zonsopkomst tegemoet. Je komt dicht bij de top van de vulkaan en vliegt boven regenwouden en meren. Onderweg daalt de piloot af en toe, zodat je de vogels en apen bijna aanraakt. Vraag je piloot eens of hij een duikvlucht maakt, dat levert geheid een energieboost op!

2. Ziplinen

In het Monteverde Cloud Forest Reserve, ongeveer tien minuten rijden vanaf Santa Elena, vind je de Tarzan en de Superman. Het klinkt spannend en dat is het ook. Tijdens de Extremo Zipline Tour van ongeveer drie uur zie je watervallen en het woud vanuit een uniek perspectief.

Vanaf een platform werp je je de diepte in en word je heen en weer geslingerd tussen de bomen door als Tarzan. Je zweeft hoog in de lucht als Superman, over een lijn van een kilometer lang. Onderweg kom je veel amfibieën en reptielen tegen. En waan je je in een spookachtige mist, waarin de hoge locatie is gehuld. Monteverde - wat groene berg betekent - Cloud Forest doet zijn naam dus eer aan.

Onlangs toegevoegd aan de tour is de optie om te bungeejumpen, een deel door een tunnel af te leggen of te springen van de Extremo swing. Deze laatste is een soort Tarzan swing maar dan honderd meter hoog in plaats van 45!

1. Raften en Kajakken

Het Tortuguero National Park is de natste plek van Costa Rica en de beste locatie om wilde dieren te zien. Zoet en zout water komen hier samen in de junglekanalen en je verkent het park dan ook via de rivieren. Ga bijvoorbeeld raften op de Pacuare rivier. Een tour duurt al gauw een hele dag en is vaak inclusief ontbijt en lunch.

Terwijl je je vastgrijpt aan de randen van het raft met een glimlach op je gezicht, drijven krokodillen en schildpadden onder je door en vliegen apen en papegaaien boven je. Vind je het iets te sportief en avontuurlijk? Met een boottaxi zie je ook de natuur en wilde dieren van de jungle.

Fotocredits: Zack Kruzins | Zack Kruzins | Cavernas del Venado | Ed Ogle | Ed Ogle | Ed Ogle | Dennis Sabo | John Voo | Serendipity Adventure | Serendipity Adventure | Scott | Fran Devinney | dconvertini | Wagner T. Cassimiro "Aranha"

Reizen Costa Rica

Specialisten Costa Rica

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Mexico kenner
Sponsors