Nicoya Nicoya

Nicoya

door Willeke van Doorn

De paradijselijke stranden, ruige golven, charmante badplaatsen en hoge kwaliteit van leven maken Nicoya tot een van de populairste bestemmingen tijdens een rondreis in Costa Rica. Vier vakantie op dit bijzondere schiereiland dat behoort tot een van de exclusieve Blue Zones van de wereld.

Nicoya is een schiereiland in het noorden van Costa Rica, net ten zuiden van de grens met Nicaragua. De Golf van Nicoya scheidt het schiereiland van het vasteland. In de badplaatsen Montezuma, Santa Teresa en Samara geniet je tijdens je vakantie in Costa Rica van Pura Vida: de ontspannen levensstijl in zonnig Nicoya.

ZELF NAAR Nicoya?

Bekijk alle 15 reizen naar Nicoya

Blue Zone Nicoya

Het pure leven in Nicoya maakt het tot een Blue Zone. Dit zijn zeldzame regio's in de wereld waar mensen opvallend langer en gezonder leven dan elders op aarde. Inwoners van een Blue Zone bereiken vaker de leeftijd van honderd jaar dan op andere plekken ter wereld.

Een gezonde levensstijl met een veganistisch dieet, voldoende beweging en een goede band met familie en vrienden zouden de sleutel zijn tot een lang leven, volgens Dan Buettner, die onderzoek deed naar de zogenaamde Blue Zones.

Tijdens een reis naar Nicoya ontdekte Buettner nog een extra factor: het water rondom het schiereiland bevat veel calcium en magnesium. Dit is goed voor botten en spieren en zou daarmee ook bijdragen aan de hoge levensverwachting.

Montezuma

De ontspannen en gezonde levensstijl heeft een grote aantrekkingskracht op expats en toeristen. Het leven in Nicoya speelt zich vooral aan de kust af. In het zuiden van het schiereiland ligt Montezuma: een vissersdorp dat is uitgegroeid tot een populaire vakantiebestemming.

Montezuma grenst aan een lang, zonovergoten strand. In noordelijke richting ligt het kleine strandje Piedra Colorado. Hier zwem je onder een kleine waterval door in een zoetwaterbeekje. Op ongeveer veertig minuten lopen buiten het dorp liggen drie grotere watervallen.

Santa Teresa

Ga je liever surfen tijdens je vakantie in Nicoya? Dan moet je in Santa Teresa zijn. Net als Montezuma veranderde Santa Teresa van een slaperig vissersdorpje in een hotspot voor reizigers en dan met name surfers.

Surfende backpackers uit Amerika ontdekten Santa Teresa ongeveer twintig jaar geleden en openden hotels, restaurants en surf shops in het dorp. Santa Teresa is daardoor erg veramerikaniseerd en druk, maar dat mag de pret niet drukken. Dankzij de goede golven is Santa Teresa een van de beste surfplekken van Costa Rica.

Vooral tijdens het regenseizoen, tussen mei en september, zijn de golven in Santa Teresa spectaculair. Veel getrainde surfers komen dan naar het dorp om de golven te bedwingen. Beginners kunnen de gevaarlijke golven in die periode beter links laten liggen.

Samara

Montezuma en Santa Teresa liggen aan de zuidelijke punt van Nicoya. De Highway 21 verbindt de belangrijkste plaaten op Nicoya met elkaar. Op die weg na zijn de meeste wegen op Nicoya onverhard en zeker tijdens het regenseizoen vrijwel onbegaanbaar zonder een 4x4.

Vervolg je reis over het schiereiland naar de volgende kustplaats: Samara. Playa Samara is het vijf kilometer lange witte zandstrand dat aan het dorp grenst. Tientallen palmbomen sieren het rustige strand. Aan de kust van Samara snorkel je tussen koraalriffen, zwem je in de rustige golven en kayak je naar het tropische Isla Chora. Pura Vida!

Reizen Nicoya

Meer Nicoya

Specialisten Costa Rica

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Cuba kenner
Sponsors