Manuel Antonio National Park
7,6
7,8 Algemene ervaring
8,7 Natuur
7,8 Stranden
7,5 Wildlife
5,4 Overige activiteiten
8,0 Bereikbaarheid

Manuel Antonio National Park

door Lana Leach

Manuel Antonio National Park is een van de kleinste maar ook drukstbezochte nationale parken van Costa Rica. Regenwoud en strand komen hier bij elkaar en dat trekt heel veel dieren aan.

Het is druk in het nationale park. Per jaar bezoeken bijna 150.000 toeristen Manuel Antonio. Er is een bezoekerslimiet van 800 mensen per dag. Maar op een doordeweekse dag in het laagseizoen, kun je een van de witte zandstranden helemaal voor jezelf hebben.

ZELF NAAR Manuel Antonio National Park?

Bekijk alle 32 reizen naar Manuel Antonio National Park

Met een oppervlakte van zestien vierkante kilometer is Manuel Antonio het kleinste beschermde gebied van Costa Rica. In een a twee dagen kun je het park verkennen. Je ontspant op de stranden, snorkelt in de baai en gaat op zoek naar dieren in de jungle.

Dieren spotten

Het blijft altijd de vraag welke van de 109 diersoorten zich die dag laat zien. Houd je ogen goed open. Trage hagedissen, bontgekleurde vogels en luidruchtige aapjes zijn gemakkelijk te spotten.

Maar langs het wandelpad zijn veel dieren een stuk beter verstopt. In de bosjes scharrelen wasberen naar hun lunch. Eekhoorntjes snellen vlug weg de bomen in. Bedrijvige mierenkolonies lopen in enorme kolonies onopvallend over omgevallen boomstammen. Gecamoufleerde slangen warmen zich op in de zon en in de boomtakken doen luiaards ongestoord een dutje.

Vier perfecte stranden

Na de warme wandeling zoek je een schaduwrijk plekje op een van de vier stranden. Je hebt keus uit Manuel Antonio, Espadilla Sur, Playita en Escondido. Alle vier zijn het perfecte stranden: overhangende palmbomen, wit zand, rotsige baaitjes en een doorzichtige zee.

Wil je de drukte vermijden dan is het de moeite waard om over de rotsen naar het laatste strand, Escondido, te klimmen. Het mooiste strand is echter Manuel Antonio. Een piepklein strand met wit koraalzand, waar je ook heerlijk kunt snorkelen.

Witpuntrifhaaien

Wil je de onderwaterwereld nog beter leren kennen, maak dan een tripje naar Caño Eiland. Het eiland heeft een vulkanische oorsprong en je duikt er met witpuntrifhaaien.

In Shark Cove kun je de beesten vrijwel altijd zien. De gevaarlijke haaien delen de grot met hoekige koffervissen, honderden barracuda's, platte roggen, opgeblazen kogelvissen en zwart-witte wimpelvissen.

Manuel Antonio

Hebben we je warm gemaakt? Manuel Antonio is makkelijk te bereiken. Het park ligt aan de Pacifische kust op ongeveer drie uur rijden van San José en nog geen uurtje van Jáco.

Je verblijft in het dorp Manuel Antonio of in het naastgelegen stadje Quepos. De stadjes liggen op loopafstand van het park. De plaatsen zijn puur op toeristen gericht en buiten de gigantische keuze uit hotels, hostels, restaurants, soda's en winkeltjes is het niets bijzonder.

Boek je trip overigens niet op een maandag, dan is het park gesloten. De rest van de week kun je er van zeven uur 's ochtends tot vier in de middag terecht.

Kortom, heb je weinig tijd of wil je een introductie op de natuur in Costa Rica sla Manuel Antonio niet over, maar probeer het park wel in de weekenden te vermijden.

Wat is er te doen in Manuel Antonio National Park?

 • Wandel naar de 100 meter hoge top van Punta Catedral, een piepklein eiland dat met het vasteland is verbonden door een landbrug.
 • Ga vogels spotten. In Manuel Antonio leven 184 vogelsoorten waaronder toekans, parkieten, valken, nachtzwaluwen, kalkoengieren en spechten.
 • Huur een gids wanneer je gaat wandelen. Hij kan je wijzen op alle bijzondere dieren en planten die je zelf waarschijnlijk over het hoofd ziet.
 • Een dagje surfen of boogieboarden? Net voor de ingang van het nationale park ligt nog een strand met perfecte golven.
 • Ga met een boot sportvissen. In de zee sla je zonder al te veel moeite een enorme zeilvis aan de haak.

Reizen Manuel Antonio National Park

Meer Manuel Antonio National Park

Reviews Manuel Antonio National Park

Veel dieren en mooie natuur (bezocht in juni 2019)

Review geschreven door Tessa Nap op 08 december 2019

Dit is het nationale park waar ik de meeste dieren heb gespot! Het is een groot park met vele verschillende wandelpaden en uitkijkpunten. Het leuke aan dit park is dat er een strand bij zit, waar wasberen en apen te zien zijn. Let hierdoor wel goed op je tas! Helaas veel toeristen.

Pluspunten Manuel Antonio National Park

 • Veel dieren
 • Mooie natuur

Minpunten Manuel Antonio National Park

 • Veel Amerikaanse toeristen
 • Oplichting met parkeren
Ultieme tip: Kijk goed om je heen, want er zijn overal dieren te spotten!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Manuel Antonio NP (bezocht in november 2017)

Review geschreven door Yvon Roeleveld op 11 november 2017

Een klein national park op 3 uurtjes rijden van San José. We hebben hier de meeste wildlife gezien van heel Costa Rica. Het park in gaan met een gids kan ik je aanbevelen. Zij hebben een telescoop en weten de dieren goed te vinden, waardoor je veel meer ziet. Leuke aan dit park is dat er meerdere stranden in liggen die mooi zijn. Daarnaast kun je ook zelf wandelen naar een waterval en een mooi uitkijkpunt. Wel is het park erg toeristisch.

7,8
8 Algemene ervaring
9 Natuur
8 Stranden
9 Wildlife
5 Overige activiteiten
8 Bereikbaarheid

Pluspunten Manuel Antonio National Park

 • Veel wildlife.

Minpunten Manuel Antonio National Park

 • Veel toeristen.
Ultieme tip: Een night-tour met een gids. Zo vet! Slangen, kikkers, schorpioenen, vogelspinnen! Dit is dan wel net buiten het park, want dat is om 16uur gesloten.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Manuel Antonio National Park; tropisch strand en jungle hikes. (bezocht in november 2016)

Review geschreven door Kristel Houwaard op 26 juni 2017

Prachtig park om doorheen te lopen. Ontelbaar veel dieren, vogels, insecten, bloemen en planten. Verschillende trails om te volgen en daardoor voor ieder wat wils. Vanuit de jungle loop je zo het tropische strand op, een absolute must als je Costa rica's schoonheid wilt ontdekken.

8,4
9 Algemene ervaring
9 Natuur
8 Stranden
7 Wildlife
nvt Overige activiteiten
9 Bereikbaarheid

Pluspunten Manuel Antonio National Park

 • bereikbaarheid
 • dieren
 • jungle
 • strand
 • apen

Minpunten Manuel Antonio National Park

 • prijs
 • parkeren
Ultieme tip: Je mag geen eten het park innemen. Eet goed van te voren en neem voldoende water mee. Zwemmen mag op het strand. Neem je badkleding mee, je kan douchen in het park.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

De luiaarden kruipen voorbij en de vogels vliegen om je oren. Wat een prachtig park. (bezocht in april 2014)

Review geschreven door Reinier Kok op 25 mei 2016

Je kunt hier heerlijk wandelen door de prachtige natuur van Costa Rica. De paden zijn goed voor mensen die minder goed ter been zijn. Je kunt ook van een pad afgaan en dan gaan wandelen. Je hebt hier kans om luiaarden, gifkikkers, slingerapen te zien. Het mooie aan dit national park is dat je na een pittige wandeling kan uitrusten aan het strand. Ik heb hier 's morgens vroeg meerdere wandelingen gedaan en ben haast geen toerist tegengekomen. Vervolgens lekker afkoelen in het water waar je zeeschildpadden en mooie felgekleurde vissen kunt zien. Ik heb wel gehoord dat dit national park erg druk kan zijn.

7,8
8 Algemene ervaring
9 Natuur
10 Stranden
7 Wildlife
5 Overige activiteiten
8 Bereikbaarheid

Pluspunten Manuel Antonio National Park

 • Strand
 • jungle
 • wildlife
Ultieme tip: Neem je handdoek en zwembroek mee of lekker af te koelen na een mooie wandeling door het park.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Mooi park met veel wildlife, maar veel te toeristisch (bezocht in maart 2014)

Review geschreven door Rosa Pols op 01 mei 2016

Wij zijn in een groot aantal nationale parken van Costa Rica geweest. In Manuel Antonio hebben wij onze ogen uitgekeken, maar niet om de pracht van het park. Helaas waren er zo veel grote groepen toeristen in het park dat er geen rustig plekje meer te vinden was. Allemaal groepen die dezelfde wandeling doen met gids. De vele soorten dieren in het park maken veel goed, maar deze zijn zo gewend aan de bezoekers dat er, ons inziens, weinig meer natuurlijks aan was. Ik snap dat, wanneer je kort de tijd hebt, je MA bezoekt, want je ziet een groot aantal charismatische soorten. Maar als je meer tijd hebt of niet van groepen bezoekers houdt is dit park geen aanrader.

5,3
6 Algemene ervaring
8 Natuur
4 Stranden
6 Wildlife
2 Overige activiteiten
6 Bereikbaarheid

Pluspunten Manuel Antonio National Park

 • Bereikbaarheid

Minpunten Manuel Antonio National Park

 • Te veel toeristen
Ultieme tip: Ga zo vroeg mogelijk
Aangeraden voor: Luxe reizigers

Mooi Nationaal Park (bezocht in maart 2016)

Review geschreven door Wilma Melis-Weterings op 24 april 2016

Te toeristisch geworden. Verder mooi begaanbaar park....ik was eerder in Costa Rica in de maand december/januari. Toen vond ik alles mooier dan nu in maart.

7,8
8 Algemene ervaring
8 Natuur
8 Stranden
8 Wildlife
7 Overige activiteiten
8 Bereikbaarheid

Minpunten Manuel Antonio National Park

 • Te toeristisch geworden...
Ultieme tip: Mijn tip is om Costa Rica vlak na de regentijd te bezoeken. Dan is alles groen en staat alles in bloei. In februari is het dorder en stoffiger.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Natuurliefhebbers

Manuel Antonio National Park (bezocht in augustus 2013)

Review geschreven door Jacqueline Karel op 24 april 2016

Prachtige flora en fauna. Jammer genoeg geeft men de dieren eten waardoor ze de mensen op het strand gaan lastig vallen.

Ultieme tip: Maak zeker een wandeling naar Punta Catedral point.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Natuurliefhebbers

Specialisten Costa Rica

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Panama kenner
Sponsors