San José
7,8
8,0 Algemene ervaring
8,0 Beziens­waardigheden
9,0 Locals
6,0 Restaurants
6,0 Veiligheid
10,0 Stranden

San José

door Niels Posthumus

Het centrum van San José, de hoofdstad van Costa Rica, is de nachtmerrie van elke stadsplanner. Het is chaotisch, lawaaierig en vervuild. Maar de omgeving is prachtig. Bovendien vind je op de koffieplantages de lekkerste koffie.

Verkeersknooppunt

Het verkeer verstopt in de claustrofobische straatjes. De slecht onderhouden stoepen zijn te smal om fatsoenlijk over te lopen. En de architectuur oogt weinig spannend. San José is al met al geen plek om als toerist lang te blijven. Daar moeten zelfs de inwoners van de stad eerlijk over zijn. Wel is San José een kosmopolitische, relatief welvarende plek. En het is het verkeersknooppunt van Costa Rica. De plek waar je aankomt met het vliegtuig. Waar alle bussen aankomen en vertrekken.

ZELF NAAR San José?

Bekijk alle 14 reizen naar San José

Je ontkomt dus niet aan een verblijf in de hoofdstad. Er zit niet veel anders op dan om er maar het beste van te maken. Iets dat met een goede planning nou ook weer geen onoverkomelijk probleem hoeft te zijn. Parken, winkelcentra en musea zijn er in overvloed.

Museumstad

Bovendien ben je de stad zo uit. En de omgeving van San José is prachtig. Binnen twee uur sta je, in je bergschoenen, aan de voet van één van de vulkanen in centraal Costa Rica. Of je vaart over een smalle rivier in een raftbootje door het regenwoud.

In de stad zelf zijn vooral de tientallen musea interessant. San José is een echte museumstad. Het Nationaal Museum, het Jade Museum en het Precolumbiaanse Goud Museum zijn het populairst.

Bijkomend voordeel van het Jade Museum is dat het is gevestigd op de elfde etage. Je hebt vanuit het museum dus een prachtig stadspanorama.

Geschiedenis

San José werd gesticht in 1737 in het centrum de Costa Ricaanse hoogvlakte. Op een hoogte van 1.150 meter. Het was een onbeduidend dorpje tot 1823. In dat jaar kreeg San José plotseling de status van hoofdstad toebedeeld.

In hoog tempo asfalteerden de Josefinos - zoals de inwoners van San José heten - hun straten. Een waarachtige stad verrees. De jongste hoofdstad van Latijns-Amerika. Met een strak stratenplan, vol rechte, genummerde wegen.

De stad kwam echter pas echt tot bloei toen de vraag naar koffie in de negentiende eeuw sterk toenam. Het klimaat van het tropische, maar hoog gelegen San José was ideaal voor de verbouw van koffiebonen: een temperatuur die het hele jaar zo rond de 23 graden schommelt, genoeg regen. De grond van de omringende hoogvlakte bleek bovendien vruchtbaar.

Koffie

Het was letterlijk de koffie-export die de stad deed verrijzen. Een speciale heffing op de verkoop van koffiebonen bekostigde de bouw van het mooiste gebouw van de stad, het Teatro Nacional. Datzelfde gold in 1843 voor de universiteit.

Ook vandaag de dag is koffie nog altijd alom aanwezig in San José. Het begint al als je aanrijdt op de stad, vanaf het vliegveld. Het is maar zeventien kilometer. Toch passeer je meerdere koffieplantages.

En eenmaal in de stad waait van markten zoals de Mercado Central de geur van geroosterde koffiebonen je al van verre tegemoet.

Ook in het uitgaan- en shoppingcentrum El Pueblo is een bakkie verse koffie nooit ver weg. Dat geldt 's nachts ook voor de salsamuziek en een Corona.

Wat is er te doen in San José?

  • Drink koffie in het Gran Hotel Costa Rica. Hier zit je droog tijdens een heftige tropische regenbui en geniet je tegelijkertijd van de bizarre smaken koffie. Heb jij wel eens aardbeienkoffie geprobeerd? Het is niet goedkoop.
  • Bezoek het Jade Museum . Hier vind je de grootste collectie van deze edelsteen in alle Amerika's en leer je tegelijkertijd een stukje geschiedenis van de stad.
  • In het Galileo Backpackers Hostel slaap je erg goedkoop. Als je geen rooie cent meer over hebt, kan je hier in de avonduren werken in ruil voor een slaapplek.
  • San José is Amerikaans. Je vindt er McDonald's, Taco Bell en zelfs de tours zijn gebaseerd op Amerikaanse humor. Als je hiervan houdt, bezoek dan Café Britt, waar in het kort wordt uitgelegd hoe de Costa Ricaanse koffie bij Starbucks terecht komt.
  • Slenter rond op de Mercado Central. Deze markt beslaat een huizenblok in San José. Hier vind je alles wat je nog wilde kopen voor thuis. Verse koffie, hangmatten of sieraden.

Reizen San José

Meer San José

Reviews San José

Heel mooi en interessant de cultuur. (bezocht in januari 2016)

Review geschreven door Julia Elvera Garcia op 12 november 2018

De mooiste plekken zijn de stranden. Daar is bijna de beste surfplek op Lacanau in Frankrijk na . Iedereen komt daar om te surfen dat is iets wat je echt moet doen. En wandel door de bossen , de natuur is prachtig.

7,8
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
9 Locals
6 Restaurants
6 Veiligheid
10 Stranden
Ultieme tip: Je moet sowieso de bossen van Costa rica ontdekken
Aangeraden voor: Backpackers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Costa Rica

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Curaçao kenner
Sponsors