Recept: Platano Frito

Recept: Platano Frito

door Victorine Sandkuyl

Tijdens een rondreis door Costa Rica moet je een keer gebakken banaan proberen. Deze heerlijke snack wordt in Costa Rica platano frito genoemd en wordt vaak als bijgerecht geserveerd. Het is lekker zoet en in een handomdraai zelf te maken.

In Costa Rica maken ze het onderscheid tussen bananen en platanen, maar wat is nou eigenlijk het verschil? Platanen maken wel onderdeel uit van de bananenfamilie, maar ze worden niet rauw gegeten. In bananen is het gemiddelde vochtgehalte 83%, maar in platanen is dit slechts 65% en dat veroorzaakt een heel andere smaak. Ook zijn platanen meestal langer dan bananen en ze hebben een veel dikkere schil die je er soms moeilijk af krijgt.

De plataan kan worden gebruikt als ze nog groen zijn (platano verde) of als ze al wat rijper zijn (platano maduro). In dit recept gebruiken we rijpe platanen. Platanen zijn vaak te koop in de toko.

Ingrediënten:
4-6 rijpe platanen, gesneden in dikke plakken
100 gram boter
200 gram suiker
1 theelepel kaneel
½ theelepel nootmuskaat
¼ theelepel gemalen kruidnagel
1 limoen
500 ml water
1 theelepel vanille extract

Bereiding:
1. Smelt de boter in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de platanen toe en bak ze goudbruin. Voeg de helft van de suiker, de kaneel, de nootmuskaat, de kruidnagel, het sap van de limoen en het vanille extract toe. Roer alles gedurende een minuut goed door elkaar.
2. Voeg het water en de rest van de suiker toe.
3. Zet het vuur laag zodat de ontstane saus gaat verminderen en karameliseren. Serveer de gebakken platanen warm of laat het eerst afkoelen en serveer het als bijgerecht.

Like deze pagina

Specialisten Costa Rica

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Nicaragua kenner
Sponsors