Go local! 7 x zo ontmoet je de Tico’s tijdens je reis in Costa Rica

Go local! 7 x zo ontmoet je de Tico’s tijdens je reis in Costa Rica

door Charlotte de Vries

Als we reizigers vragen naar hun favoriete reiservaring in Costa Rica, kunnen we het antwoord vaak wel raden. Voor de meesten is dat namelijk een bijzondere ontmoeting met een Tico: een Costa Ricaanse local. Maar hoe en waar ontmoet je dit volk dat zó vriendelijk is dat er een koosnaam voor is bedacht?

We helpen je een handje. Hieronder delen we onze zeven leukste tips om de Tico’s te ontmoeten tijdens je rondreis door Costa Rica. Niet alleen doe je zo bijzondere ervaringen op, je weet ook nog eens dat je vakantiegeld in de juiste handen terechtkomt. Namelijk: van de locals!

ZELF NAAR Costa Rica?

Bekijk alle 81 reizen naar Costa Rica

Tip: reis je liever niet op eigen houtje naar Costa Rica? Reisbureau Evaneos verzorgt op maat gemaakte reizen en werkt daarvoor nauw samen met lokale reisexperts. Check hier hun reizen naar Costa Rica.

1. De kids thuis laten? Zeker niet!

Heb je kinderen? Twijfel niet! Neem ze mee op reis naar Costa Rica.

Om te beginnen is Costa Rica een soort dierentuin in real life, met een scala aan tropische diersoorten en spannende activiteiten als kanoën en ziplinen. Daarnaast slaan kinderen een brug tussen volwassenen. Denk aan al die keren dat je kind naar iemand zwaait of roept terwijl je rustig boodschappen wil doen. Voordat je het weet sta je een tijdje te praten met een vreemde. In Costa Rica zal dat niet heel anders zijn. Dankzij je kinderen kom je dus al snel in contact met de Tico’s.

Als je de kids meeneemt, houd er dan wél rekening mee dat je reistempo zo ongeveer zakt naar dat van een luiaard. Kinderen zijn sneller moe. Rustig aan kunnen doen is dan fijn. Daarom stelt Evaneos ook speciaal reizen naar Costa Rica met kinderen samen.

2. Verken het Tortuguero National Park met een lokale gids

Natuurlijk kan je de natuurparken van Costa Rica op eigen houtje verkennen. Maar als je het ons vraagt is een rondleiding met een lokale gids nóg leuker. Zo zie je het natuurgebied door de ogen van iemand voor wie dit niet zomaar een vakantieplek is. Maar een thuis.

En de meeste lokale gidsen willen die niet alleen laten zien, maar ook beschermen. Ecotoerisme staat bij de Tico’s hoog in het vaandel. In het Tortuguero National Park, bijvoorbeeld, weten de lokale gidsen precies waar de zeldzame schildpadden broeden. Maar óók hoe je de beestjes bewondert zonder ze te storen. Met een lokale gids kom je dus niet alleen op verborgen plekken terecht, je verkleint de negatieve impact die je als toerist kunt hebben.

Wil je er zeker van zijn dat je met de juiste gidsen in aanraking komt tijdens je reis? Evaneos werkt alleen samen met lokale reisexperts die de toeristische sector willen verbeteren.

3. Leer chocolade maken met de geïsoleerde Bribristam

Langs de rivier Río Yorkín, vlakbij de grens met Panama, leeft de Bribristam al generaties lang op traditionele wijze. De inheemse stam is alleen per twee uur durende kanotocht te bereiken. Geïsoleerd, dus. Niet alleen is de moderne levenswijze hen ontgaan, ook de gemakken van de moderne wereld kennen de Bribri's niet. Zoals elektriciteit.

In Yorkín kan je een paar dagen doorbrengen met deze authentieke gemeenschap. Overdag leer je chocolade maken en ’s avonds luister je naar de liederen en legendes van de Bribristam. Wil je jezelf helemaal onderdompelen in het nostalgische leven van de Tico’s? In deze reis brengt Evaneos je naar de Bribri's toe.

4. Volg een kookles op een boerderij bij vulkaan Arenal

Liefde gaat door de maag. Dat weten we allemaal. Zo ook de Tico’s. Op verschillende plekken in Costa Rica kan je een kookcursus volgen om het heerlijke lokale eten zelf te leren maken. In La Fortuna, het dorpje naast de actieve vulkaan Arenal, doe je dit zelfs op een boerderij.

Samen met de boer of boerin kies je een seizoensgebonden gerecht uit. Vervolgens verzamel je de ingrediënten op het land en maak je alles klaar met een ouderwetse houtoven. Tijdens het eten heb je alle tijd om vragen te stellen over het leven op de boerderij. En daar vertellen ze graag over! 

Benieuwd naar een reis naar La Fortuna? Neem hier alvast een voorproefje. 

5. Verblijf vaker in een homestay

Draag je tijdens je vakantie graag bij aan de lokale economie? Verkies dan een kleiner hotel boven een enorm resort. En dan met name een homestay. Zo zie je direct waar je geld naartoe gaat én draai je eventjes mee met een Costa Ricaans gezin. Hoe leuk!

Een van onze favoriete opties is een reis naar Juanilama. In dit dorpje word je met open armen ontvangen door de gemeenschap. Samen met de andere bewoners schuif je aan voor een lekkere maaltijd en dans je mee op lokale muziek. Zo leer je de Tico’s pas écht goed kennen.

6. Bezoek de ananasplantages van Sarapiguí

Kwam jouw kind ook opeens thuis met een ananas-obsessie? Oorbellen in de vorm van ananassen, ananas-knuffels, stiften met ananassen erop, ananas-dit, ananas-dat. Je bent niet de eerste die zijn kind tijdens een gezinsreis naar Costa Rica daarom meeneemt naar Sarapiquí. Dit plaatsje in de noordelijke laaglanden ligt te midden van, jawel, ananasplantages. Leuk om met een lokale gids te bezoeken!

Geen ­die-hard fan van ananassen? Ga dan mee op een chocoladetour bij Tenoria. Of bezoek de koffieplantages van Doka Estate. De telers vertellen je er alles over hun werkwijze.

7. Go local! Ga op stap met Evaneos

De Tico’s zijn trots op hun met jungle bekladde land. Lokale reisbureaus begeleiden je daarom met liefde naar de verborgen schatten en inheemse volkeren van Costa Rica. En weten als geen ander waar die te vinden zijn! Maar hoe kom je met lokale reisbureaus in contact?

Een aantal Nederlandse reisbureaus werken samen met lokale reisexperts, maar bij Evaneos ligt de focus het sterkst op lokaal. Niet alleen maakt Evaneos bijzondere ontmoetingen tussen reizigers en locals waar, met hun Better Trips-initiatief maakt Evaneos zich hard voor een koolstofneutrale reiswereld waarin respectvol wordt omgegaan met de lokale economie en lokale culturen. De reisexperts waar Evaneos mee samenwerkt wonen daarom in Costa Rica en voldoen aan strenge duurzaamheidsvoorwaarden.

Nieuwsgierig geworden? Bekijk alle reizen van Evaneos naar Costa Rica.

Reizen Costa Rica

Specialisten Costa Rica

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nicaragua kenner
Sponsors