Monteverde Cloud Forest Reserve
Like ons op Facebook
8,2
8,0 Algemene ervaring
10,0 Natuur
8,0 Stranden
7,0 Wildlife
- Overige activiteiten
8,0 Bereikbaarheid

Monteverde Cloud Forest Reserve

door Niels Posthumus

Over het oerwoud bij hippie-enclave Monteverde hangt bijna altijd een dichte mist. Je loopt in het Monteverde Cloud Forest Reserve in het noorden van Costa Rica letterlijk met je hoofd in de wolken, vandaar de toepasselijke naam. Hoewel het er nooit echt regent, valt er jaarlijks toch ruim vier keer zo veel neerslag als in Nederland.

Klamme dauw

Op de goed onderhouden, 24 kilometer lange wandelpaden in het Reserva Biológica Bosque Nuboso Monteverde hangt de mist laag. Het tropisch regenwoud ligt hier in centraal Costa Rica dermate hoog, op zo'n 1.440 meter, dat de wolkvorming al op de berghellingen van de Cordillera de Tilarán begint.

ZELF NAAR Monteverde Cloud Forest Reserve?

Bekijk alle 62 reizen naar Monteverde Cloud Forest Reserve

Een klamme dauw omhult je er. Zonder in regen neer te storten, voedt het water de groene omgeving. Het goed aangegeven pad is omgeven met dichte, tropische begroeiing.

Groene berg

De omgeving doet de naam Monteverde - groene berg - werkelijk eer aan. Mos en lianen omwikkelen de hoge bomen. Grote varanen groeien tussen hun wortels. De grond is even vochtig als de lucht. Geen wonder dat zo veel kikkers en andere reptielen zich prettig voelen in het bos.

Weleens aan Zuid-Afrika gedacht?

Bekijk alle nationale parken in Zuid-Afrika

De beroemde mist die tussen de bomen hangt heeft iets spookachtigs. Het is alsof je in een grauwe cocon zit en je bij elke stap een nieuw stukje wereld inkleurt. Vaag in de verte doemen uit het grijs de bomen, riviertjes en bruggen op.

Populair

De enorme biodiversiteit in het bos heeft de afgelopen drie decennia een grote aantrekkingskracht gehad op toeristen. Het aantal bezoekers verhonderdvoudigde de afgelopen dertig jaar. Jaarlijks komen nu al zo'n 250.000 mensen een kijkje nemen in de buurt van Monteverde.

De bevolking van het dorp Monteverde verzetten zich hier heftig tegen. Zij hadden zich in 1951 niet in de regio gevestigd om haar commercieel uit te buiten. Integendeel, de Amerikanen die het stuk land naast het mistbos in het begin jaren vijftig opkochten waren juist op zoek naar rust en afzondering.

Quakers

Het ging om leden van de zogenaamde Quakers. Een religieuze groepering die het pacifisme hoog in het vaandel had staan. De Quakers wilden tijdens de Korea-oorlog weg uit de Verenigde Staten, dat deelnam aan deze oorlog.

Zij bouwden een kleine maar uitgestrekte commune in het centrale noorden van Costa Rica. Ze voeren tot op de dag van vandaag actie om bijvoorbeeld de toevoerwegen onverhard te laten, in de hoop dat dit nieuwsgierige toeristen af zal schrikken.

Aan de andere kant buiten zij de toestroom juist ook uit, door bezoekers uit te nodigen in hun ateliers en kaasfabrieken. Het winstoogmerk in de commune is echter relatief laag. Ook het natuurreservaat Monteverde is een non-profit reservaat.

Santa Elena

Hun protest mocht ook maar deels baten. Grote delen van de weg naar Monteverde kregen wel degelijk een laag asfalt. En Monteverde werd één van de populairste toeristische attracties van Costa Rica. Het minuscule dorpje Santa Elena aan de rand van het park groeide zelfs uit tot een toeristisch transportcentrum van formaat.

Het is ook eigenlijk wel terecht. De wandelingen en kabelbanen door het bos zijn simpelweg prachtig. De Quakers kunnen het jammer vinden, maar zij kunnen het Hof van Eden nu eenmaal niet helemaal voor zichzelf alleen opeisen.

Wat is er te doen in het Monteverde Cloud Forest Reserve?

 • Ga ziplinen. De Extremo heeft een wel erg lange lijn. Hij is namelijk een kilometer lang. Rem vooral niet te vroeg, want als je halverwege blijft hangen, moet je jezelf naar de andere kant trekken.
 • Bij deze zipline vind je ook de Tarzan. Vanaf een platform val je eerst recht naar beneden en als het touw weer strak staat, slinger je heen en weer tussen de bomen.
 • Het Treehouse Restaurant ziet er leuk uit. Je eet hier letterlijk in een boomhuis. Een aantal procent belasting, een aantal procent fooi en nog wat andere aparte procenten, maken de originele prijs wel een stuk hoger.
 • Maak een wandeling door het park. Maak een rondje van driehonderd meter. Er zijn echter ook tochten van twee kilometer. Bij de ingang krijg je een gratis kaart. De bekendste route gaat naar de Arenal vulkaan in het noorden.
 • Ruil jouw uitgelezen boek om in de bibliotheek in Monteverde. Hier is een ruime keuze aan andere boeken. Je vindt ze zelfs in het Nederlands. Voor een dikker boek betaal je een klein beetje bij.
Like deze pagina

Reizen Monteverde Cloud Forest Reserve

Meer Monteverde Cloud Forest Reserve

Reviews Monteverde Cloud Forest Reserve

Monteverde met costarikakids (bezocht in augustus 2017)

Review geschreven door Judith Bulthuis op 12 november 2017

Prachtige omgeving en fijne restaurants. Veel te doen. Wij hebben de Canopy en de hangbruggen gedaan. Via RiksjaKids hadden we een erg leuke bed and breakfast. Monteverde is even een paar dagen lekker afkoelen na dagen van hitte.

Pluspunten Monteverde Cloud Forest Reserve

 • restaurants
 • natuur
 • verkoeling

Minpunten Monteverde Cloud Forest Reserve

 • de weg er naar toe is minder goed dan andere wegen
Ultieme tip: Bekijk goed welke canopytour je wilt doen. Wij hebben de extremo gedaan maar vonden die erg massaal.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Dromenland oftewel Monteverde Cloudforest (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Tess Van Riel op 12 november 2017

Monteverde cloudforest, het lijkt wel sprookje! Na de entree betaald te hebben, rugzak met lunch gechecked en goede stevige wandelschoenen aangetrokken te hebben konden we goed voorbereid het park in. Routekaart krijg je bij de ingang deze geeft meerdere routes aan welke je kan volgen. De paden zijn goed te belopen soms met stijle trappen en wat klauteren! Je waant je in een prachtig park met de mooiste hoge bomen, planten en dieren! Soms is even stil blijven staan als je wat geritsel hoort echt een must. Zo hoorde ik deze favoriet voorbij komen en heb ik deze foto geschoten!
Neem zeker een dag de tijd om deze plek te kunnen zien. Neem goede loopschoenen, lunch (wat te eten) en voldoende water mee dit is niet te koop in het park zelf behalve bij de ingang.
En laat je verassen!

8,2
8 Algemene ervaring
10 Natuur
8 Stranden
7 Wildlife
nvt Overige activiteiten
8 Bereikbaarheid

Pluspunten Monteverde Cloud Forest Reserve

 • natuur
 • voorzieningen
 • bereikbaarheid

Minpunten Monteverde Cloud Forest Reserve

 • trappen
 • minder bereikbaar voor minder valide
Ultieme tip: Soms even stil blijven staan als je geritsel hoort, vaak zijn er meer dieren om je heen dan je denkt!
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Specialisten Costa Rica

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nicaragua kenner
Sponsors