De 11 mooiste natuurparken van Costa Rica

De 11 mooiste natuurparken van Costa Rica

door Danny van der Meijden

Costa Rica is het land van ongerepte regenwouden, rokende vulkanen en kleurig koraal. Luiaards verstoppen zich in de bomen, apen springen in het rond en kaaimannen liggen altijd op de loer. Maar waar vang je nou een blik op van een panter en welke nationale parken zijn het mooist?

Danny van Reizen & Reistips wandelde in 2007 én 2014 door de junglelanden van Costa Rica. Meer dan de helft van alle parken heeft hij bezocht. En speciaal voor MiddenAmerika.nl heeft hij de top 11 op een rijtje gezet!

ZELF NAAR Costa Rica?

Bekijk alle 77 reizen naar Costa Rica

11. Parque Nacional Piedras Blancas

Het Parque Nacional Piedras Blancas is redelijk onbekend voor de meeste mensen en wordt nauwelijks bezocht. Zonde! Want het park herbergt een behoorlijk rijk dierenleven. Er leven zelfs net zoveel dieren als in het Parque Nacional Corcovado, maar door de dichte bebossing is het spotten van deze dieren wel behoorlijk lastig. Ook zijn er instanties die hier dieren weer uitzetten, waaronder wilde katten die als huisdier werden gehouden.

Bang dat je geen dieren tegenkomt? No worries, want wandelen door dit park alleen al is een hele ervaring. Vanuit het Esquinas Rainforest Lodge vind je een aantal routes. Neem bij je accommodatie een kaart mee en maak gebruik van de laarzen die je er kan lenen.

De meeste wandelroutes zijn klein, maar de Fila Route is acht kilometer lang. Deze route wordt nauwelijks gelopen, waardoor je soms de meest rare capriolen uit moet halen om het pad te blijven volgen. Maar dat maakt het ook wel weer een avontuur. En wie weet heb je geluk en spot je een margay of ocelot!

10. Parque Nacional Volcán Irazu

Historisch gezien is de Volcán Irazu de actiefste vulkaan van Costa Rica, maar vandaag de dag is deze vulkaan in rust. Klim naar de top, waar je vijf verschillende kraters ziet en een mooi uitzicht hebt over het maanlandschap Playa Hermosa, een enorme asvlakte. In een van de kraters ligt zelfs een prachtig groen meer.

Bezoek de vulkaan vroeg in de ochtend voor het best uitzicht. Omdat de wolkengrens hier lager ligt, is de vulkaan al snel in de wolken gehuld. Wees erop voorbereid dat je wordt begroet door groepjes neusberen als je je auto parkeert. Doordat de dieren door veel toeristen worden gevoerd, komen ze direct op je af als je eten in je hand hebt. Zorg ervoor dat je niet rondom de parkeerplaats eet en voer de dieren absoluut niet.

9. Parque Nacional Los Quetzales

Wil je de beroemde quetzal spotten? Dan heb je de beste kans in en rondom het Parque Nacional Los Quetzales. Hier leven ongeveer 115 verschillende zoogdieren en vele vogels.

Maar de topattractie is uiteraard de quetzal, één van de mooiste tropische vogels. Het mannetje heeft prachtige groene veren, een rode borst, stekelige kam en twee lange staartveren waarmee de vogels kunnen pronken. Het vrouwtje heeft de kam en de lange staartveren niet, maar is nog steeds een prachtige, kleurrijke vogel.

De quetzal spotten is wel lastig, zeker als je niet weet waar je de vogel kunt vinden. Ze zitten graag in avocadobomen. Vraag bij je accommodatie of er een gids is die je de juiste plekjes weet.

8. Parque Nacional Volcán Tenorio

Het verhaal gaat dat toen God klaar was met het schilderen van de lucht, hij zijn penseel waste in de Río Celeste. Zó blauw is het water van deze rivier. En zó mooi is het aanzicht van het Parque Nacional Volcán Tenorio.

Dit natuurgebied wordt niet overspoeld met toeristen, maar dat heeft alles te maken met de ligging en infrastructuur. Hierdoor leven in het park veel dieren, waaronder de tapir. Al heb je heel veel geluk nodig dit schuwe dier te spotten.

In het park is een wandelpad van een kleine twee kilometer aangelegd. Deze leidt je naar de fantastische waterval Catarata de Rio Celeste. Van dertig meter hoogte klettert het helderblauwe water naar beneden. Iets verderop word je verrast door vulkanische activiteiten en heb je zicht op de Volcán Tenorio en Volcán Montezuma. Via gammele bruggetjes kom je uiteindelijk uit op het punt waar het bruingele water zich mengt met de azuurblauwe rivier.

7. Parque Nacional Corcovado

De fauna van het Parque Nacional Corcovado behoort tot de meest gevarieerde van Costa Rica en het beschermt een van de laatste oorspronkelijke tropische regenwouden. Hier leven meer dan 400 vogelsoorten, 115 soorten amfibieën en het gebied is ook het domein van tapirs en jaguars. Met een gids loop je over de wandelpaden van het park. In het juiste seizoen spot je ook walvissen en dolfijnen.

Het park ligt vrij geïsoleerd en is lastig te bereiken. Via Sierpe vaar je met een boot naar Drake Bay, waar je tours boekt naar Corcovado. Geen zin in de boot? Pak dan het vliegtuig naar het park. Dit is wel een duurdere optie.

Probeer een overnachting te regelen in één van de rangerstation in het park. Op deze manier bezoek je ook in de avond en vroege ochtend het park en heb je meer kans om de dieren te zien. Verblijf je in Drake Bay? Boek dan zeker de Night Tour met The Bug Lady.

6. Parque Nacional Cahuita

Cahuita is een grote aanrader. Hier heerst een echte reggaesfeer dankzij de Afro-Caribische inwoners. Het park is tien vierkante kilometer groot en je vindt er een rijk dierenleven. Je spot onder andere gordeldieren, miereneters, agoeti's, toekans, wasberen, brulapen, luiaards, leguanen, kikkers en ara's. Ook in het water leven veel dieren, waaronder kaaimannen en soepschildpadden.

Vanaf het strand van Cahuita zijn er twee ingangen naar het park. Je hoeft enkel je naam te noteren om het park te betreden, waarna je het op eigen houtje verkent. Loop over het zes kilometer lange wandelpad, rust tussendoor even wil uit op het strand en neem een verfrissende duik. Ga je op het strand liggen? Kijk dan uit dat er geen uitwerpselen van de brulaap op je hoofd vallen.

5. Parque Nacional Volcán Poás

De Volcán Poás is een rusteloze vulkaan die met enige regelmaat gassen uitstoot. De vulkaan is gelegen in het Parque Nacional Volcán Poás, één van de populairste parken van Costa Rica. Niet ver van de vulkaan vind je ook de Botoskrater gevuld met een jadegroen meertje.

Naast de vulkaan en het kratermeer is er een wandelpad aangelegd waar je een uur wandelt door de omliggende bossen. Je kan hier dieren spotten, maar vanwege de drukte is de kans dat je deze dieren ook echt ziet niet zo groot.

Zorg ervoor dat je vroeg in de ochtend in het park bent, zodat je goed uitzicht hebt op de krater van de vulkaan. Het beste zicht op de krater heb je gewoonlijk halverwege de ochtend. Als het niet bewolkt is, zie je zelfs de Caribische Zee en de Grote Oceaan.

4. Parque Nacional Monteverde

Zin in wat actie? Het nevelwoudreservaat van het Parque Nacional Monteverde is wereldberoemd en is een toeristische trekpleister van Costa Rica, waar je verschillende activiteiten onderneemt.

Wandel over de vijf enorme hangbruggen boven het tropische regenwoud. Of ga met één van de vier canopy tours mee, waarbij je in twee uur van platform naar platform hoog in de boomtoppen abseilt. Liever dieren spotten? Dat doe je in het Reserva Biológica Bosque Nuboso Monteverde, waar zo'n 150 amfibie- en reptielensoorten, 500 vlindersoorten en meer dan 100 zoogdieren - waaronder de vijf wilde katten van Costa Rica - leven. De dieren zijn wel schuw en moeilijk te spotten.

Vraag naar de mogelijkheden om 's avonds een nightwalk te maken door het nevelwoudreservaat. De dieren worden dan langzaam actief, terwijl je met een zaklantaarn naar ze op zoek gaat. Wie weet heb je geluk en spot je de bijzondere dieren!

3. Parque Nacional Volcán Arenal

Het mooiste gebied van Costa Rica vind je rondom de Volcán Arenal. Dit gebied is 120 vierkante kilometer groot en heeft als middelpunt de Arenal vulkaan die jarenlang actief was. 's Nachts zag je de lava van de hellingen afrollen, maar sinds oktober 2010 is de vulkaan plots stilgevallen. Dit wil overigens niet zeggen dat de vulkaan slaapt, want nog altijd zijn er rookwolken zichtbaar uit de krater.

Ondanks het feit dat de vulkaan niet meer actief is, blijft een bezoek aan dit gebied een aanrader. Bezoek de zeventig meter hoge waterval Catarata La Fortuna, kom tot rust in een van de vele warmwaterbronnen die het gebied rijk is, doe een van de watersportactiviteiten op het Lago Arenal of wandel over hangbruggen boven de boomtoppen.

Rondom de vulkaan vind je wandelpaden waar je over een maanlandschap loopt. In het oostelijke deel van het park vind je ook een tweede vulkaan: de Cerro Chato. Deze vulkaan slaapt wel en kan je beklimmen. Na een stevige hike van drie uur koel je op de top af in het jadegroen kratermeer.

2. Parque Nacional Manuel Antonio

Het populairste nationale park van Costa Rica is het Parque Nacional Manuel Antonio. Haar ligging tussen de Grote Oceaan en de bebsote heuvels verklaren dit. Niet alleen spot je hier dieren, maar je relaxt ook op de mooiste stranden van het land.

Ontdek het park met een gids die je alles kan vertellen over de 346 verschillende planten, ruim 350 soorten vogels en 109 soorten zoogdieren. Liever op eigen houtje ontdekken? Ook dat kan! Vier wandelpaden leiden je door het gebied. Onderweg heb je een grote kans om onder andere doodshoofdaapjes, slingeraapjes, brulapen, neusberen, luiaards en wasbeertjes te spotten.

Zorg ervoor dat je je zwemspullen meeneemt, zodat je tussen de wandelingen door even kunt chillen aan het strand en afkoelt in de zee. Let wel goed op je spullen, want de wasbeertjes en aapjes zijn behoorlijk brutaal. De dieren worden door veel toeristen gevoerd, waardoor ze niet bang zijn voor mensen.

1. Parque Nacional Tortuguero

Zin in een leuk avontuur? Het Parque Nacional Tortuguero is enkel bereikbaar per boot vanuit Caño Blanco of La Pavona. Vanuit hier vaar je met een bootje langs de mangroves en jungle aan de Caribische kust naar het plaatsje Tortuguero, vanwaar je weer per boot de omgeving verkent. Onderweg ontmoet je kaaimannen, brulapen, slingerapen, kapucijnaapjes en veel vogels.

Maar de hoofdattractie van het Parque Nacional is de zeeschildpad. Het park is namelijk in leven geroepen om het nestgebied van deze schildpad te beschermen. Met 30.000 zeeschildpadden per jaar is Tortuguero een van de belangrijkste broedplaatsen ter wereld.

Onder begeleiding van een gids ga je tussen juli en november 's avonds het strand op om deze grote beesten eieren te zien leggen. Het fotograferen en filmen van dit tafereel is verboden, maar dat maakt je ervaring alleen maar echter.

Wil jij na het lezen van dit artikel de natuur van Costa Rica induiken? Bekijk dan alle rondreizen naar Costa Rica!

Reizen Costa Rica

Specialisten Costa Rica

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Curaçao kenner
Sponsors